Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alergeny w żywności

Alergeny w żywności

Alergeny w żywności są tematem wiodącym trzeciego wydania FoodFakty NAWIGATORA.

Alergie to czwarty najczęściej występujący problem zdrowotny na świecie, ponad 250 milionów ludzi na świecie cierpi z tego powodu, w tym głównie dotyczy to dzieci.

Alergeny to również jeden z najczęstszych powodów wycofania produktów żywnościowych z rynku, trend rosnący utrzymuje się niezmiennie od 2013 r.

Przepisy dotyczące etykietowania żywności wymagają od producentów podkreślania obecności alergenów na opakowaniu, zarówno jako jednego z głównych składników, jak i możliwej obecności. Etykieta żywności jest zatem najważniejszym środkiem komunikacji z konsumentami. Zdrowie – a często życie – wielu konsumentów zależy od poprawności tych informacji. Właściwe oznakowanie obecności alergenów w żywności stanowi ogromne wyzwanie dla producentów, jest to niezmiernie trudny merytorycznie oraz technicznie aspekt.

Z tego opracowanie dowiecie się Państwo m.in.:

  • Jak dobrać optymalną technikę wykrywania alergenów?
  • Jak prawidłowo zaplanować oznaczanie alergenów?
  • Jak wygląda wykrywanie kurzych jaj w analizie alergenów?
  • Jak zapanować nad alergenami w praktyce?
  • Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania
  • Analiza kryzysów wywołanych alergenami w okresie 1.01-30.09.2020 r. na podstawie systemu RASFF
  • Czy żywność wegańska może zawierać alergeny pochodzenia zwierzęcego?
  • Jakie są metody oznaczania glutenu w produktach spożywczych w aspekcie bezpieczeństwa osób chorych na celiakię?
  • Dieta bezglutenowa – czy może być szkodliwa?
  • Jak przedstawia się znajomość zagadnień alergii pokarmowej wśród pracowników restauracji a bezpieczeństwo konsumenta?

FF NAWIGATOR – ALERGENY W ŻYWNOŚCI

WYBRANE ARTYKUŁY:

Dobór optymalnej techniki wykrywania alergenów


Kontrola alergenów jest jednak wciąż sporym problemem dla producentów żywności, a brak powszechnie uzgodnionych dopuszczalnych poziomów prowadzi czasem do nadużywania na etykietach informacji ostrzegawczych o możliwej obecności substancji alergizujących. Ten brak limitów powoduje szereg nieporozumień co do najlepszego podejścia do kontroli ryzyka występowania alergenów. Chcąc profesjonalnie podejść do problemu, producenci żywności wykonują sami lub zlecają badania wykwalifikowanym laboratoriom zewnętrznym.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy:

Jak prawidłowo zaplanować oznaczanie alergenów?


 Zlecając wykonanie badań musimy wskazać jakie alergeny nas interesują. Bardzo istotne jest dla laboratorium czy szukamy alergenu w celu potwierdzenia ze względu na specyficzny skład recepturowy produktu, czy może podejrzewamy zanieczyszczenia podczas produkcji, dystrybucji czy przygotowywania dania. Jeśli dysponujemy taką wiedzą, koordynator badań firmy Intertek we właściwy sposób zaplanuje metodę badawczą i przygotowanie próbek.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

Kurze jaja wyzwaniem w analizie alergenów


 Wykrywanie jaj ma ogromne znaczenie w analizie alergenów na całym świecie. Bezpieczeństwo zdrowotne produktów przemysłu spożywczego uzależnione jest od metod analitycznych, za pomocą których można wiarygodnie oznaczać jaja. Niestety konwencjonalne metody wykrywania sprawdzają się wyłącznie dla nieprzetworzonych białek jaj. Wychodząc naprzeciw tej sytuacji nowy test RIDASCREEN® Egg bezbłędnie wykrywa zarówno nieprzetworzone, jak i przetworzone jaja w produktach spożywczych stanowiąc doskonałe narzędzie do monitorowania alergenów.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

Metody oznaczania glutenu w produktach spożywczych w aspekcie bezpieczeństwa osób chorych na celiakię


 Z punktu widzenia osób chorych na celiakię istotne jest, aby spożywana żywność była bezpieczna i nie zawierała glutenu. Dlatego ważne jest dysponowanie wiarygodną metodą oznaczania glutenu w produktach spożywczych w celu wykrycia, czy żywność nie jest zanieczyszczona glutenem.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy:

Dieta bezglutenowa – czy może być szkodliwa?


 Główną funkcją glutenu jest nadanie elastyczności i kleistości wyrobom piekarniczym i cukierniczym. Jest stabilny termicznie i ma zdolność do działania jako czynnik wiążący oraz jest powszechnie stosowany jako dodatek do żywności w celu poprawy tekstury, smaku i retencji wilgoci. Mniej oczywistymi źródłami glutenu mogą być przetwory mięsne, produkty z owoców morza i wegetariańskie zamienniki mięsa (np. seitan), do których mógł być dodany ze względów technologicznych. Gluten znajduje zastosowanie jako zagęszczacz, emulgator lub substancja żelująca w: cukierkach, lodach, maśle, przyprawach, farszach, marynatach i sosach.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy:

Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania


Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

Alergeny – jak nad nimi zapanować w praktyce?


 Wiele firm spożywczych posiada w swojej ofercie dużą liczbę produktów i przy tworzeniu wykazu składników wykorzystuje narzędzia informatyczne, które z zasady powinny zapanować nad procesem przepływu informacjami, także tych dotyczących alergenów.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy:

 


 

FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI:

Argenta, Fabimex, Intertek, X-mart, 3M oraz wsparciu merytorycznemu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego  - PZH oraz Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.

Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu ff NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl


CHCESZ ZAPOZNAĆ SIĘ Z ZAWARTOŚCIĄ PRZED POBRANIEM - PRZEJRZYJ MATERIAŁ

 

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn