Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alergeny – jak nad nimi zapanować w praktyce?

Kategoria: Procesy i Technologie

Wiele firm spożywczych posiada w swojej ofercie dużą liczbę produktów i przy tworzeniu wykazu składników wykorzystuje narzędzia informatyczne, które z zasady powinny zapanować nad procesem przepływu informacjami także tych dotyczących alergenów. Poniżej kilka dobrych praktyk związanych z tym procesem.

Oznacz alergeny już w Twoim programie recepturującym

Wykaz składników powstaje w oparciu o składy surowców użytych w recepturze. Informacje o alergenach powinny się zatem znajdować bezpośrednio w kartotece surowców systemu do zarządzania recepturami. Dobry program ma do dyspozycji swoisty „słownik alergenów” i tworząc recepturę automatycznie wychwyci alergen w finalnym wykazie składników wyrobu gotowego. Rozwiązanie takie zabezpiecza przed przypadkowym pominięciem oznaczenia alergenów.

 

Powinniśmy mieć możliwość rozbudowy listy alergenów o wszelkie wariacje gramatyczne dla danego alergenu, bo w wykazie składników alergenem jest nie tylko MLEKO, ale także z MLEKA, MLEKOWYCH, MLEKOWEGO itd.

Zwróćmy uwagę czy jest możliwość wykorzystania powyższych mechanizmów w polu dotyczącym zapisów „może zawierać”. Pamiętajmy także o tym, aby nie umieszczać tutaj informacji „na wyrost”. Jeśli dany alergen występuje w wykazie składników, to nie umieszczamy go w informacjach dodatkowych „może zawierać” (jest to traktowane jako błąd). Program powinien nam zasugerować rozwiązanie, ale decydentem jest użytkownik, bo tylko on wie jakie zanieczyszczenia krzyżowe dodatkowo zachodzą na linii produkcyjnej.

Wybór techniki wyróżnienia alergenów

Według ustawy alergeny należy wyróżnić na tle pozostałych składników używając: innej czcionki, stylu lub koloru tła.

Producenci wykorzystują najczęściej etykieciarki o niskiej rozdzielczości 203 DPI. Różnica w wydruku tekstu standardowego i boldu dla tej samej czcionki jest najczęściej znikoma.

Sprawdzonym rozwiązaniem jest w takich sytuacjach kombinacja 2 lub 3 cech czcionki:

ALERGEN (duże litery + wytłuszczenie),

ALERGEN (duże litery + wytłuszczenie + podkreślenie).

Ta kombinacja sprawdzi się także przy małych czcionkach, silnym zagęszczeniu tekstu, czy agresywnym tle zmniejszającym czytelność tekstu.

Program do tworzenia etykiet

Przyjrzyjmy się jakiego programu do tworzenia etykiet używamy. Programy starszej generacji nie miały możliwości stosowania wyróżnień w postaci wytłuszczania czy też podkreślania, stosowano zatem tylko duże litery. Kłóciło się to z metodologią prezentacji dodatków E000, sugerując iż one także są alergenami. W nowych programach nie ma już takich ograniczeń.

Reasumując – w naszym własnym interesie jest zastosowanie metody, która jednoznacznie wyróżni alergeny z wykazu składników.


 

 

W X-mart tworzymy autorskie aplikacje informatyczne dla producentów żywności, głównie małych i średnich firm. Nasze aplikacje automatyzują zagadnienia i procesy w obszarach: zarządzanie produkcją (planowanie produkcji, śledzenie partii produkcyjnych, magazyny, kontrola jakości i wszystkie pozostałe aspekty występujące w produkcji); technologia (recepturowanie i tworzenie specyfikacji produktów gotowych, obliczane wartości odżywczych); procesy zarządzania sprzedażą i wydawania produktów. Rozwiązania informatyczne wspieramy systemami etykietująco-wagowymi (etykiety logistyczne, sprzedażowe, zmiennowagowe).


 Artykuł jest częścią opracowania - FoodFakty NAWIGATORAlergeny w żywności


 

Wybierz obszar: Alergeny Bezpieczeństwo żywności

Autor: X-mart

X-mart

Mariola Zarzyka
Manager Działu Obsługi Klientów

Tomasz Zarzyka
CEO; Architekt Systemów Informatycznych



Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn