„Może zawierać śladowe ilości” – dlaczego NIE MOŻNA tak napisać?
Kwestia deklarowania obecności alergenów w produkcie została w sposób klarowny uregulowana w horyzontalnym rozporządzeniu unijnym dotyczącym etykietowania środków spożywczych (Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011). Zgodnie z artykułem 21 tego rozporządzenia, substancje uznawane w Unii Europejskiej za alergenne lub wywołujące reakcje nietolerancji należy zadeklarować w wykazie składników i zapisać w sposób odróżniający je od innych składników, np. poprzez pogrubienie, podkreślenie, zastosowanie wielkich liter itp. Celem takiego podejścia jest ułatwienie osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi na szybkie identyfikowanie składników dla nich szkodliwych. Dzięki obowiązującym regulacjom osoby unikające określonych substancji muszą jedynie sprawdzać wykaz składników – informacja o obecności alergenów nie może zostać podana w innym miejscu.
Co natomiast z potencjalną niezamierzoną obecnością alergenu w danym wyrobie, którego niewielka ilość może pojawić się np. w wyniku niedokładnego umycia i przygotowania linii produkcyjnej czy przypadkowego dostania się mąki z powietrza? W przepisach prawa żywnościowego brak jest wymagań dotyczących podawania informacji o substancjach alergennych, które nie będąc składnikami danego produktu dostały się do niego na zasadzie zanieczyszczenia krzyżowego.
Niemniej jednak z uwagi na fakt, że zgodnie z prawem to producent jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo zdrowotne produktu, a możliwość wywoływania reakcji alergicznej istnieje już przy bardzo niskim poziomie stężenia składnika alergennego, producenci często informują o niezamierzonych pozostałościach substancji alergennych używając różnych sformułowań, w tym m.in. „może zawierać śladowe ilości...”. Ponieważ w prawie wspólnotowym nie ma definicji, która wskazywałaby jaka ilość substancji alergennej powinna zostać uznana za „ilość śladową” zapis taki jest konsekwentnie kwestionowany przez urzędową kontrolę żywności. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w oficjalnym przewodniku, dopuszcza natomiast zamieszczenie informacji typu „może zawierać ...” \ „możliwa obecność …” itp.
Informacja ta nie powinna być jednak stosowana z zasady. Przytoczonego sformułowanie nie należy nadużywać. W gestii producenta leży bowiem zarządzanie alergenami w zakładzie w sposób, który eliminuje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Uzasadnienie zamieszczenia na opakowaniu komunikatu „może zawierać…” / „możliwa obecność…” istnieje tylko w sytuacji kiedy właściwa analiza HACCAP wykaże, że uniknięcie zanieczyszczenia nie jest w danej sytuacji możliwe.
Przeczytaj również: Alergeny w żywności i przestrzeni produkcyjnej
Przeczytaj także
-
25.02.2020
10 zasad które musisz znać podczas zarządzania alergenami żywności
Zidentyfikować, zmierzyć, zminimalizować, kontrolować, wyeliminować: zarządzanie alergenami nie jest łatwe, ale trzeba to zrobić, a wszystko bez przerywania produkcji. Martin Candia z Romer Labs podsumowuje 10 istotnych aspektów zarządzania alergenami pokarmowymi, bez których nie można się obejść.
-
17.07.2018
Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia), skórne (pokrzywki, liszaje)...
-
22.05.2018
Alergia na orzeszki ziemne – nowy test diagnostyczny
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka...
-
05.03.2018
Zarządzanie alergenami - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
-
17.12.2016
Alergeny w żywności i przestrzeni produkcyjnej
Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach...