Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alergeny na etykiecie – prace Komisji Codex Alimentarius

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie było rozpoczęcie prac nad ulepszeniem znakowania alergenów na produktach spożywczych.

Wzrost występowania alergii pokarmowych na świecie

Deklaracja żywności lub składników, o których wiadomo, że powodują nadwrażliwość, ma na celu zapewnienie konsumentom dostępu do jasnych i dokładnych informacji na temat obecności alergenów w żywności, tak aby mogli dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych. Jest to szczególnie istotne, biorąc pod uwagę potencjalne zagrażające życiu konsekwencje dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, a częstotliwość występowania tych chorób wzrasta w wielu częściach świata.

Uzupełnienie przepisów

Biorąc pod uwagę poważny charakter alergii pokarmowych i ich konsekwencje zdrowotne oraz rosnącą złożoność łańcucha dostaw żywności, założone przez Komisję prace mają uzupełnić obecne przepisy dotyczące etykietowania alergenów w Ogólnym standardzie etykietowania żywności paczkowanej (ang. General Standard for Labelling of Pre-packaged Foods). Ma to zapewnić przemysłowi więcej szczegółów na temat tego, jak alergeny powinny być prezentowane na etykietach żywności, aby zapewnić ochronę konsumenta i promować harmonizację etykietowania alergenów.

Zarządzanie alergenami

Nowe działania mają uzupełnić również niedawne prace Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH) w sprawie projektu kodeksu postępowania w zakresie zarządzania alergenami spożywczymi dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze, który zawiera wytyczne dotyczące zarządzania alergenami w całym łańcuchu żywnościowym i promuje włączenie praktyk zarządzania alergenami w ramach dobrych praktyk higienicznych (GHP) oraz, w stosownych przypadkach, systemów HACCP w produkcji, handlu detalicznym i usługach spożywczych.

Źródło:

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1201334/

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn