Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Alergeny na etykiecie – prace Komisji Codex Alimentarius

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie było rozpoczęcie prac nad ulepszeniem znakowania alergenów na produktach spożywczych.

Wzrost występowania alergii pokarmowych na świecie

Deklaracja żywności lub składników, o których wiadomo, że powodują nadwrażliwość, ma na celu zapewnienie konsumentom dostępu do jasnych i dokładnych informacji na temat obecności alergenów w żywności, tak aby mogli dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych. Jest to szczególnie istotne, biorąc pod uwagę potencjalne zagrażające życiu konsekwencje dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, a częstotliwość występowania tych chorób wzrasta w wielu częściach świata.

Uzupełnienie przepisów

Biorąc pod uwagę poważny charakter alergii pokarmowych i ich konsekwencje zdrowotne oraz rosnącą złożoność łańcucha dostaw żywności, założone przez Komisję prace mają uzupełnić obecne przepisy dotyczące etykietowania alergenów w Ogólnym standardzie etykietowania żywności paczkowanej (ang. General Standard for Labelling of Pre-packaged Foods). Ma to zapewnić przemysłowi więcej szczegółów na temat tego, jak alergeny powinny być prezentowane na etykietach żywności, aby zapewnić ochronę konsumenta i promować harmonizację etykietowania alergenów.

Zarządzanie alergenami

Nowe działania mają uzupełnić również niedawne prace Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH) w sprawie projektu kodeksu postępowania w zakresie zarządzania alergenami spożywczymi dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze, który zawiera wytyczne dotyczące zarządzania alergenami w całym łańcuchu żywnościowym i promuje włączenie praktyk zarządzania alergenami w ramach dobrych praktyk higienicznych (GHP) oraz, w stosownych przypadkach, systemów HACCP w produkcji, handlu detalicznym i usługach spożywczych.

Źródło:

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1201334/

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.