Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aflatoksyny, handel elektroniczny i NDP pestycydów – posiedzenie Codex Alimentarius

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podczas spotkania w Genewie w zeszłym tygodniu Komisja ds. Codex Alimentaiurs ustaliła podjęcie szeregu prac m.in. nad aflatoksynami w żywności, najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pestycydów oraz handlem elektronicznym.

Aflatoksyny

Zgodnie z ustaleniami Komisji mają zostać ustalone maksymalne poziomy aflatoksyn w niektórych zbożach i produktach zbożowych, w tym w żywności dla niemowląt i małych dzieci w nadziei na zmniejszenie narażenia na obecność tej mykotoksyny w diecie.

Globalna konsumpcja produktów zbożowych i zbóż jest wysoka. Każdy poziom zanieczyszczenia aflatoksynami w tych produktach może znacząco przyczynić się do całkowitej ekspozycji na aflatoksynę. Aflatoksyny są genotoksycznymi czynnikami rakotwórczymi ludzkiej wątroby oraz jednymi z najsilniejszych znanych mutagennych i rakotwórczych substancji. Wykazano, że wirus zapalenia wątroby typu B ma decydujący wpływ na siłę działania aflatoksyn w wywoływaniu raka wątroby, a siła aflatoksyny jest 30 razy wyższa u nosicieli wirusa zapalenia wątroby typu B niż u osób niebędących nosicielami. Obecnie nie ma maksymalnego poziomu kodeksu dla aflatoksyn w produktach zbożowych i zbożowych.

Prace skupią się na stworzeniu maksymalnych poziomów dla:

  • kukurydzy przeznaczonej do dalszego przetwarzania oraz mąki, mączki, kaszy manny i płatków pochodzących z kukurydzy;
  • ryżu;
  • żywność na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci;
  • sorgo

Pestycydy

Komisja Codex Alimentarius przyjęła maksymalne limity pozostałości (NDP) dla ponad 30 różnych pestycydów w żywności, w tym w uprawach takich jak jęczmień, żyto i ryż; warzywa takie jak czosnek, ogórek i groszek; owoce, takie jak banany, pomarańcze i winogrona; i produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, jaja i drób.

Pestycydy są substancjami chemicznymi stosowanymi do zabijania owadów, chwastów i innych szkodników, aby zapobiec uszkodzeniu upraw. Nawet przy stosowaniu zgodnie z najlepszymi praktykami, istnieje ryzyko, że niewielkie ilości pestycydów pozostaną w żywności. Maksymalne limity mają na celu zapewnienie, że pozostałości pestycydów nie będą szkodzić zdrowiu ludzi i opierają się na ocenach ryzyka.

Biopestycydy - regulacje

W związku z rosnącymi obawami dotyczącymi zdrowia publicznego, podnoszonymi przez instytucje naukowe, konsumentów, organizacje ochrony zdrowia konsumentów i agencje zarządzania ryzykiem na całym świecie, globalny scenariusz regulacyjny dla pestycydów pochodzenia chemicznego nakłada coraz większe ograniczenia na tego typu produkty. Jednak coraz częściej dostępne są inne rodzaje środków ochrony roślin, na przykład biopestycydy.

Rynek biopestycydów wzrósł od 12 do 17 procent rocznie w ciągu ostatnich 5 lat, co stanowi wzrost od dwóch do trzech razy szybszy niż rynek pestycydów chemicznych, a niechemiczne i biologiczne narzędzia kontroli odgrywają coraz większą rolę we wdrażaniu metod zintegrowanego zarządzania szkodnikami. Chociaż produkty te generalnie mają niski poziom zagrożenia zdrowia publicznego, ważne jest jednak, aby istniały normy międzynarodowe zapewniające ich bezpieczne stosowanie. Prace Komisji mają na celu ustanowienie wytycznych w celu zharmonizowania pojęć i kryteriów uznawania pestycydów o niskim ryzyku dla zdrowia publicznego, które mogłyby zostać uznane za zwolnione z ustanowienia poziomu NDP w Kodeksie.

Etykietowanie żywności sprzedawanej on-line

Sposób, w jaki żywność jest sprzedawana i dystrybuowana konsumentom, zmienił się wraz z pojawieniem się Internetu/handlu elektronicznego jako nowej platformy sprzedaży żywności. Stwarza to nowe wyzwania, jeśli chodzi o sposób przekazywania klientom informacji na temat jakości i bezpieczeństwa żywności.

Komisja Codex Alimentarius zgodziła się na nowe prace nad etykietowaniem żywności sprzedawanej za pośrednictwem sprzedaży internetowej i handlu elektronicznego. Wniosek został wprowadzony przez Zjednoczone Królestwo w imieniu współredagujących Chile, Ghany, Indii i Japonii.

Według autorów wniosku, brak jest znormalizowanych wytycznych dotyczących etykietowania żywności sprzedawanej za pośrednictwem sprzedaży internetowej i handlu elektronicznego, co budzi wątpliwości co do zdrowia, bezpieczeństwa żywności i ochrony uczciwych praktyk w handlu żywnością.

Tylko niektóre kraje przyjęły regulacje związane z handlem elektronicznym, jego rozwój oznacza jednak, że ​​spójność musi być utrzymana na poziomie globalnym, aby zapewnić ochronę konsumentów i zminimalizować przeszkody w handlu z uwzględnieniem różnych praktyk.

Źródła:

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1201334/

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.