Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zwalczanie E. coli w produktach spożywczych - Codex Alimentarius

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie w tym tygodniu było rozpoczęcie prac nad wytycznymi dotyczącymi kontroli E. coli wytwarzającej toksynę Shiga w niektórych produktach spożywczych.

Zakres prac

Prace obejmą E. coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC) w wołowinie, warzywach liściastych, surowym mleku i produkowanym z niego serach oraz kiełkach. Zakończenie projektu może potrwać do pięciu lat.

Komitet Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH) opracuje wytyczne wspierające zarządzanie ryzykiem STEC w wyznaczonych produktach. CCFH rozpoczął omawianie STEC w żywności w listopadzie 2013 r.

Wytyczne powinny stanowić ramy dla członków UE do ustanowienia środków kontroli odpowiednich do ich sytuacji krajowych, zgodnie z informacjami podanymi przez Komisję. Wytyczne nie ustalą limitów ilościowych dla STEC w żadnym z produktów.

Środki kontrolne dotyczące produkcji pierwotnej, przetwarzania i dystrybucji, walidacji, weryfikacji, monitorowania i przeglądu środków i kryteriów wykrywania laboratoryjnych w celu kontroli STEC w żywności przy użyciu czynników wirulencji (zdolności patogenów do wniknięcia, namnożenia się oraz uszkodzenia tkanek) zostaną uwzględnione w wytycznych.

Kontrola obecności STEC w żywności ma wpływ ekonomiczny zarówno patrząc na zapobieganie chorobom i leczenie, jak i odziaływanie na handel krajowy i międzynarodowy, co może stać się priorytetem w zarządzaniu ryzykiem w krajach, w których nie jest obecnie uważane za problem zdrowia publicznego.

Panel JEMRA

Wspólny panel FAO / WHO JEMRA (ang. Joint Expert Meetings on Microbiological Risk Assessment)   opublikował raport na temat STEC w czerwcu 2018 r. Patogeny są istotną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność. Zakażenia wywołane przez E. coli są związane z szeregiem chorób u ludzi, począwszy od łagodnych zakażeń z nie krwawiącą biegunką, do krwawej biegunki i zagrażającego życiu powikłaniu zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), który jest rodzajem niewydolności nerek.

Główne źródła STEC

Szacuje się, że główne źródła STEC to produkty świeże, wołowina i produkty mleczne. Według JEMRA ponad połowa ognisk na całym świecie nie może być przypisana konkretnemu źródłu.

Grupa FERG

Grupa referencyjna ds. epidemiologii obciążania chorobami przenoszonymi drogą pokarmową (FERG – ang. The Foodborne Disease Burden Epidemiology Reference Group) oszacowała, że ​​STEC przenoszona przez żywność spowodowała 1 milion chorób i ponad 100 zgonów w 2010 roku.

STEC jest jedynym pozostałym zagrożeniem pokarmowym rozważanym przez FERG, dla którego wytyczne zarządzania ryzykiem nie zostały opracowane przez Codex.

Źródło:

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1201334/

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.