Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FSIS stawia na sekwencjonowanie całego genomu w analizie izolatów E. coli i Salmonelli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Rozszyfrowanie całego DNA

Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) polega na ustaleniu kolejności wszystkich nukleotydów w DNA danego organizmu podczas pojedynczej procedury laboratoryjnej. Porównanie sekwencji DNA wyizolowanego patogenu bakteryjnego z materiałem genetycznego z innych próbek zgromadzonych w bazie danych pozwala na precyzyjną identyfikację źródeł zakażeń żywności. Narzędzia analityczne stosowane w WGS są stale udoskonalane, co sprawia, że metoda ta staje się coraz dokładniejsza, prostsza i tańsza. Z tego powodu wiele instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym wybiera WGS jako podstawową technikę w badaniu przyczyn zatruć drobnoustrojami takimi jak Listeria i Salmonella oraz patogennymi szczepami Escherichia coli, w tym E. coli O157:H7.

WGS zamiast PFGE

Wydział ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli (FSIS) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zorganizował niedawno spotkanie mające na celu przedyskutowanie obecnie stosowanych metod badawczych oraz sformułowanie planów związanych ze zbieraniem i analizowaniem danych WGS dla bakterii z pobranych w trakcie oficjalnych procedur próbek. W roku podatkowym 2017 wszystkie patogeny bakteryjne wyizolowane w ramach programów kontrolnych FSIS były analizowane z równoległym wykorzystaniem technik WGS oraz elektroforezy w zmiennym polu elektrycznym (PFGE). W opublikowanym 14 grudnia 2018 r. dokumencie FSIS ogłosiło, że zawiesza wszystkie rutynowe analizy PFGE, które zostaną zastąpione przez WGS. W przypadku analizy E. coli produkującej toksynę Shiga (STEC) postanowienie to wejdzie w życie 15 stycznia 2019 r., a w odniesieniu do Salmonelli – 15 marca 2019 r.

Szybka i efektywna identyfikacja źródeł zakażeń

FSIS przeprowadza inspekcje w niemal 6,5 tys. zakładów dziennie i pobiera rutynowo do badań mikrobiologicznych ogromne ilości materiału. W ramach Programu Kontroli Mikroorganizmów w produktach z mięsa i drobiu gotowych do spożycia (RTE) FSIS zebrało i przeanalizowało na obecność Salmonelli i Listerii monocytogenes 6 892 próbki żywności, a także zbadało 4 614 próbki pobrane z powierzchni mających kontakt z żywnością na obecność L. monocytogenes. Wraz z rozpowszechnianiem technologii WGS, metoda ta będzie coraz częściej wykorzystywana do szybkiej i efektywnej identyfikacji źródeł zakażeń żywności. Niewykluczone, że w niedalekiej przyszłości pozwoli to na odpowiednio wczesną detekcję patogenów w środowisku w celu zapobiegania jakimkolwiek skażeniom produktów spożywczych przez drobnoustroje chorobotwórcze.

Źródła:

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.