Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od redakcji
W grudniu ubiegłego roku ukazał się obszerny raport z analizy wieloletnich danych (1998-2013) dotyczących zgłoszeń zachorowań spowodowanych szczepami Salmonella, Escherichia coli O156, Listeria monocytogenes oraz Campylobacter na obszarze USA.
Niniejszy raport mimo, że dotyczy rynku USA ze względu na jego szczegółowość i analizę źródeł pochodzenia zanieczyszczeń jest niezmiernie interesującym materiałem mogącym wzbogacić analizę ryzyka w Państwa przedsiębiorstwach, dlatego też postanowiliśmy przybliżyć jego najważniejsze elementy.
Metody zastosowane w raporcie zostały opracowane przez członków zespołu Interagency Food Safety Analytics Collaboration (IFSAC), który obejmował: Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Służby ds. Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji (USDA-FSIS). Pełna wersję raportu można znaleźć na stronie http://www.cdc.gov/foodsafety/ifsac/index.html
Tło badania
Każdego roku w Stanach Zjednoczonych około 9 milionów ludzi choruje, 56 000 jest hospitalizowanych, a 1300 umiera z powodu chorób przenoszonych przez żywność wywołanych przez patogeny. Szacunki te pomagają zrozumieć zakres tego publicznego problemu zdrowotnego. Jednakże, aby opracować skuteczne środki zapobiegawcze, trzeba zrozumieć jakie rodzaje żywności przyczyniają się do problemu.
Raport analizuje dane z zarejestrowanych epidemii dla czterech priorytetowych patogenów, Salmonelli, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes i Campylobacter. Dane przeanalizowane pochodzą z 1043 epidemii chorób przenoszonych przez żywność, które miały miejsce od 1998 do 2013 r. i dla których każde potwierdzone lub podejrzewane domniemane źródło żywność mieści się w jednej zdefiniowanej wcześniej kategorii żywności. Żywność jest podzielona na kategorie przy użyciu systemu IFSAC stworzonego w celu klasyfikacji żywności w 17 kategoriach, które są ściśle powiązane z potrzebami klasyfikacji agencji regulujących spożycie w Stanach Zjednoczonych.
Salmonella - choroby pochodziły z wielu różnych pokarmów.
Choroby wywołane Salmonellą zostały szeroko przypisane wielu kategoriom żywności. Ponad 75% chorób przypisano siedmiu kategoriom żywności: Warzywa z nasionami (takie jak pomidory), jaja, kurczaki, inne produkty (takie jak orzechy), wieprzowina, wołowina i owoce.
E. coli O157 - choroby były najczęściej związane z roślinnymi uprawami warzyw (takimi jak warzywa liściaste) i wołowiną.
Ponad 75% chorób powiązano z tymi dwiema kategoriami.
Listeria monocytogenes - choroby były najczęściej związane z owocami i produktami mlecznymi.
Ponad 75% chorób przypisano do tych dwóch kategorii, ale rzadkość występowania ognisk Listeria monocytogenes sprawia, że te szacunki są mniej wiarygodne niż te dla innych patogenów.
Campylobacter - choroby związane z produkatami innymi niż mleczne były najczęściej związane z kurczakami.
Prawie 80% chorób spowodowanych produktami innymi niż produkty nabiałowe zostało przypisanych kurczakom, innym owocom morza (takim jak skorupiaki), warzywom ziarnistym, surowym warzywom i innym mięsom/drobiem (takim jak jagnięcina lub kaczka).
Wpływ pochodzący z produktów mleczarskich nie został uwzględniony, ponieważ, większość przypadków Campylobacter przenoszonych przez tą żywność była związana z niepasteryzowanym mlekiem, które nie jest powszechnie spożywane i uznano, że nadmiernie reprezentują one produkty mleczarskie jako źródło choroby Campylobacter. Usunięcie chorób mlecznych z analiz podkreśla ważne źródło chorób z szeroko spożywanych pokarmów, takich jak mięso kurcząt.
Rezultaty szczegółowe
W sumie początkowej analizie poddano 2919 zidentyfikowanych ognisk, które miały miejsce od 1998 do 2013 roku i dla których potwierdzono lub podejrzewano jako przyczynę zachorowań szczepy Salmonella, E. coli O157, L. monocytogenes lub Campylobacter. Spośród nich wyłączono 88 ognisk z wieloma potwierdzonymi lub podejrzewanymi przyczynami. Ponadto wykluczono 1083 ognisk bez potwierdzonego lub podejrzewanego źródła żywności, 702 ognisk w przypadku których nie udało się przypisać kategorii żywności do jednej z 17 kategorii żywności, która była analizowana.
Powstały końcowy zbiór danych obejmował 1043 ognisk zachorowań, w których źródło potwierdzonej lub podejrzewanej żywności mogło zostać przypisane do jednej z 17 kategorii żywności. Ze względu na przyczyny zachorowań, grupa tych ognisk składała się z:
638 spowodowanych lub podejrzewanych o spowodowanie przez Salmonellę,
203 przez E. coli O157,
26 przez Listeria monocytogenes
176 przez Campylobacter
Ogólne wyniki.
Poniższy wykres przedstawia łączne wyniki dla wszystkich grup mikroorganizmów.
Podsumowanie – wyniki ogólne
Dane szczegółowe
Salmonella - Szacowany odsetek chorób (z 90% odsetkiem wiarygodności) w 2013 r., wykres w porządku malejącym, wartości przypisane do każdej z 17 kategorii żywności, w oparciu o wieloletnie dane zachorowań, * Stany Zjednoczone
Salmonella - Kluczowe wyniki
Escherichia coli O157- Szacunkowy odsetek chorób (z 90% odsetkiem wiarygodności) w 2013 r., w porządku malejącym, przypisanych do każdej z 17 kategorii żywności, w oparciu o dane wieloletnie, * Stany Zjednoczone
E. coli O157 - kluczowe wyniki
Listeria monocytogenes - Szacowany odsetek chorób (z 90% przedziałami wiarygodności) w 2013 r., w malejącej kolejności, przypisanych do każdej z 17 kategorii żywności, w oparciu o dane wieloletnie, * Stany Zjednoczone
Listeria monocytogenes - kluczowe wyniki
Campylobacter - szacowany odsetek chorób (z 90% odsetkiem wiarygodności) w 2013 r., w porządku malejącym, przypisanych do każdej z 16 kategorii żywności, w oparciu o wieloletnie dane o epidemiach, * Stany Zjednoczone
Campylobacter - Kluczowe wyniki
Uwagi ogólne
Szacunków tych nie należy interpretować jako sugerujących, że wszystkie produkty żywnościowe w kategoriach są w równym stopniu narażone na przenoszenie patogenów. Należy również zachować ostrożność przy porównywaniu danych szacunkowych na przestrzeni lat, ponieważ zmniejszenie procentowe może być efektem nie tyle spadku liczby chorób przypisywanych tej żywności, a wzrostem liczby chorób przypisywanych innej żywności. Analizy pokazują względne zmiany procentowe, a nie bezwzględne zmiany w przypisywaniu konkretnej żywności. Dlatego zalecamy wykorzystanie tych wyników z innymi danymi naukowymi do podejmowania decyzji.
Dane te dotyczą również wyłącznie obszaru US, co może poprzez specyficzne zwyczaje żywieniowe istotnie wpływać na proporcje przyczyn zachorowań.
Źródło:
https://www.cdc.gov/foodsafety/pdfs/IFSAC-2013FoodborneillnessSourceEstimates-508.pdf
Przeczytaj także
Według raportu za rok 2016 opublikowanego 13 grudnia przez EFSA oraz ECDC ustabilizował się spadkowy trend przypadków występowania salmonellozy...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...