Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

E. coli STEC w żywności gotowej do spożycia - stanowisko FSS

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z informacjami podanymi przez agencję Food Standards Scontland (FSS), obecność bakterii E. coli (STEC), wytwarzającej toksynę Shiga, w żywności gotowej do spożycia jest potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia, niezależnie od szczepu lub kodu genetycznego.

Jakie zagrożenia niesie ze sobą obecności bakterii E. coli w żywności gotowej do spożycia?

Według agencji żywność gotowa do spożycia nie powinna zawierać STEC, której obecność w żywności niepoddanej obróbce termicznej uprzednio przed spożyciem może spowodować silne zatrucie pokarmowe. Przedstawiciele agencji powiedzieli, że porady skierowane zostały do władz lokalnych, przemysłu i konsumentów, aby upewnić się o braku nieporozumień.

Czym jest STEC?

STEC definiuje się jako komórkę bakterii E. coli, która zawiera gen wytwarzający toksynę Shiga, znany również jako stx. Jak podaje FSS, zdolność STEC do powodowania choroby wiąże się z wieloma czynnikami i nie jest w pełni zrozumiała. Podczas gdy inne geny oprócz stx zostały powiązane z poważnymi infekcjami, nie można niestety zagwarantować, że STEC bez tych genów nie spowoduje pojawienie się choroby.

Sczep O157 E. coli

Najczęstszym rodzajem infekcji wywołanym przez STEC w Szkocji jest zakażenie potencjalnie śmiertelnym szczepem O157 E. coli, jednak nie jest to jedyny przypadek związany z pojawieniem się choroby. Do 30 procent infekcji związanych ze STEC wyizolowanych u pacjentów w kraju to szczepy inne niż O157. Około jednej trzeciej tych szczepów nie ma poszczególnych genów, które według raportów są niezbędne do wywołania infekcji.

Jakie jednostki zostały poinformowane o występującym problemie?

W celu opracowania oświadczenia FSS skonsultował się z Food Standards Agency, Health Protection w Szkocji, Public Health w Anglii, z Instytutem The Moredun Research, Royal Environmental Health Instytutem w Szkocji, Chartered Institute for Environmental Health, Szkockim Laboratorium Badawczym E. coli O157 / STEC, Association of Public Analysts Scotland, dyrektorami zdrowia publicznego w Szkocji, Wydziałem Zdrowia Publicznego Wielkiej Brytanii oraz Catherine Jane Calderwood  - Głównym Lekarzem w Szkocji.,

Profesor Norval Strachan, niezależny główny doradca naukowy FSS, stwierdził, że oświadczenie wyjaśnia stanowisko STEC dotyczące żywności gotowej do spożycia w Szkocji.

"Choroba powodowana przez STEC może być bardzo poważna, zwłaszcza dla małych dzieci i osób starszych, i może powodować ciężkie choroby, a nawet śmierć" - powiedział Strachan. "Wystarczy jedynie 10 - 100 komórek STEC aby wywołać infekcję. Dlatego też sprawa związana z zatruciami wywołanymi przez STEC pozostaje najwyższym priorytetem dla Food Standards Scotland. Nasze decyzje są zawsze oparte na dowodach i są podejmowane w najlepszym interesie konsumentów."

Jakie są objawy zakażenia bakterii STEC?

Zakażenie STEC zwykle powoduje bóle brzucha i biegunkę, często krwawą. Efekt infekcji może być różny, ale szczególnie niebezpieczny jest dla grup wrażliwych, zwłaszcza dzieci poniżej piątego roku życia i osób starszych. U niektórych osób mogą rozwinąć się poważne powikłania, takie jak zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który jest przyczyną zakażenia i niewydolności nerek, co z kolei może okazać się śmiertelne. Zespół HUS jest częściej kojarzony ze szczepami, które produkują Stx2a niż gen stx 1a.

Diagnostyka STEC – raport szwedzkiej agencji

Tymczasem szwedzka agencja zdrowia publicznego (Folkhälsomyndigheten) opublikowała raport podsumowujący badanie przeprowadzone w kwietniu 2018 r. na temat diagnostyki STEC w szwedzkich klinicznych laboratoriach mikrobiologicznych. Stwierdzono, iż diagnostyka E. coli wykazuje duże różnice między poszczególnymi laboratoriami w kraju o różnych wskaźnikach izolacji.

Trzy z siedmiu laboratoriów zastosowały bezpośrednią multipleksową technikę PCR, w którym uwzględniono również STEC. Pozostałe laboratoria przeanalizowały próbki STEC według określonych kryteriów i / lub wskazań. Zgodnie z poprzednim badaniem przeprowadzonym w 2015 r. kryteria badania próbek STEC znacznie różniły się od siebie, podobnie jak metody stosowane od wykrywania do izolacji.

Również Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowały w zeszłym roku raport na temat STEC. (link do raportu)W Szwecji odnotowuje się rocznie ponad 500 przypadków pojawienia się enterokrwotocznego szczepu E. coli (EHEC) zgłaszanych wśród ludzi, z których 50% do 60% to osoby zarażone w kraju. Najwyższą zapadalność obserwuje się u dzieci w wieku od 1 do 4 lat.

Źródło:

https://www.foodsafetynews.com/2019/02/fss-clarifies-position-on-stec-bacteria-in-ready-to-eat-foods/ 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.