Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z informacjami podanymi przez agencję Food Standards Scontland (FSS), obecność bakterii E. coli (STEC), wytwarzającej toksynę Shiga, w żywności gotowej do spożycia jest potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia, niezależnie od szczepu lub kodu genetycznego.
Jakie zagrożenia niesie ze sobą obecności bakterii E. coli w żywności gotowej do spożycia?
Według agencji żywność gotowa do spożycia nie powinna zawierać STEC, której obecność w żywności niepoddanej obróbce termicznej uprzednio przed spożyciem może spowodować silne zatrucie pokarmowe. Przedstawiciele agencji powiedzieli, że porady skierowane zostały do władz lokalnych, przemysłu i konsumentów, aby upewnić się o braku nieporozumień.
Czym jest STEC?
STEC definiuje się jako komórkę bakterii E. coli, która zawiera gen wytwarzający toksynę Shiga, znany również jako stx. Jak podaje FSS, zdolność STEC do powodowania choroby wiąże się z wieloma czynnikami i nie jest w pełni zrozumiała. Podczas gdy inne geny oprócz stx zostały powiązane z poważnymi infekcjami, nie można niestety zagwarantować, że STEC bez tych genów nie spowoduje pojawienie się choroby.
Sczep O157 E. coli
Najczęstszym rodzajem infekcji wywołanym przez STEC w Szkocji jest zakażenie potencjalnie śmiertelnym szczepem O157 E. coli, jednak nie jest to jedyny przypadek związany z pojawieniem się choroby. Do 30 procent infekcji związanych ze STEC wyizolowanych u pacjentów w kraju to szczepy inne niż O157. Około jednej trzeciej tych szczepów nie ma poszczególnych genów, które według raportów są niezbędne do wywołania infekcji.
Jakie jednostki zostały poinformowane o występującym problemie?
W celu opracowania oświadczenia FSS skonsultował się z Food Standards Agency, Health Protection w Szkocji, Public Health w Anglii, z Instytutem The Moredun Research, Royal Environmental Health Instytutem w Szkocji, Chartered Institute for Environmental Health, Szkockim Laboratorium Badawczym E. coli O157 / STEC, Association of Public Analysts Scotland, dyrektorami zdrowia publicznego w Szkocji, Wydziałem Zdrowia Publicznego Wielkiej Brytanii oraz Catherine Jane Calderwood - Głównym Lekarzem w Szkocji.,
Profesor Norval Strachan, niezależny główny doradca naukowy FSS, stwierdził, że oświadczenie wyjaśnia stanowisko STEC dotyczące żywności gotowej do spożycia w Szkocji.
"Choroba powodowana przez STEC może być bardzo poważna, zwłaszcza dla małych dzieci i osób starszych, i może powodować ciężkie choroby, a nawet śmierć" - powiedział Strachan. "Wystarczy jedynie 10 - 100 komórek STEC aby wywołać infekcję. Dlatego też sprawa związana z zatruciami wywołanymi przez STEC pozostaje najwyższym priorytetem dla Food Standards Scotland. Nasze decyzje są zawsze oparte na dowodach i są podejmowane w najlepszym interesie konsumentów."
Jakie są objawy zakażenia bakterii STEC?
Zakażenie STEC zwykle powoduje bóle brzucha i biegunkę, często krwawą. Efekt infekcji może być różny, ale szczególnie niebezpieczny jest dla grup wrażliwych, zwłaszcza dzieci poniżej piątego roku życia i osób starszych. U niektórych osób mogą rozwinąć się poważne powikłania, takie jak zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który jest przyczyną zakażenia i niewydolności nerek, co z kolei może okazać się śmiertelne. Zespół HUS jest częściej kojarzony ze szczepami, które produkują Stx2a niż gen stx 1a.
Diagnostyka STEC – raport szwedzkiej agencji
Tymczasem szwedzka agencja zdrowia publicznego (Folkhälsomyndigheten) opublikowała raport podsumowujący badanie przeprowadzone w kwietniu 2018 r. na temat diagnostyki STEC w szwedzkich klinicznych laboratoriach mikrobiologicznych. Stwierdzono, iż diagnostyka E. coli wykazuje duże różnice między poszczególnymi laboratoriami w kraju o różnych wskaźnikach izolacji.
Trzy z siedmiu laboratoriów zastosowały bezpośrednią multipleksową technikę PCR, w którym uwzględniono również STEC. Pozostałe laboratoria przeanalizowały próbki STEC według określonych kryteriów i / lub wskazań. Zgodnie z poprzednim badaniem przeprowadzonym w 2015 r. kryteria badania próbek STEC znacznie różniły się od siebie, podobnie jak metody stosowane od wykrywania do izolacji.
Również Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowały w zeszłym roku raport na temat STEC. (link do raportu)W Szwecji odnotowuje się rocznie ponad 500 przypadków pojawienia się enterokrwotocznego szczepu E. coli (EHEC) zgłaszanych wśród ludzi, z których 50% do 60% to osoby zarażone w kraju. Najwyższą zapadalność obserwuje się u dzieci w wieku od 1 do 4 lat.
Źródło:
Przeczytaj także
Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) polega na ustaleniu kolejności wszystkich nukleotydów w DNA danego organizmu podczas pojedynczej procedury laboratoryjnej. Porównanie sekwencji DNA wyizolowanego patogenu bakteryjnego z materiałem genetycznego z innych próbek zgromadzonych w...
Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzili, że opryskiwanie i zanurzanie tusz wieprzowych w kwasach mlekowym oraz octowym nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, ale jedynie kwas mlekowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu patogenów niż czyszczenie tusz wieprzowych wodą...
Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) opublikowało niedawno nowe dane dotyczące głównych źródeł zakażeń pokarmowych w USA. Szacuje się, że znane czynniki chorobotwórcze odpowiedzialne są za 9,4 miliona przypadków zakażeń rejestrowanych w Ameryce każdego roku. Mimo że zaledwie niewielki procent zachorowań powiązany...
Jako że odporność drobnoustrojów na antybiotyki staje się globalnym problemem, naukowcy stale poszukują nowych metod zwalczania mikroorganizmów patogennych w żywności...