Najczęstsze przyczyny zakażeń pokarmowych w USA
9,4 miliona zakażeń
Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) opublikowało niedawno nowe dane dotyczące głównych źródeł zakażeń pokarmowych w USA. Szacuje się, że znane czynniki chorobotwórcze odpowiedzialne są za 9,4 miliona przypadków zakażeń rejestrowanych w Ameryce każdego roku. Mimo że zaledwie niewielki procent zachorowań powiązany jest z wybuchem epidemii na dużą skalę, zebrane przez CDC dane pozwalają określić które produkty i patogeny najczęściej wywołują zakażenia i w jakich warunkach mają one miejsce.
System Monitorowania Zakażeń Pokarmowych
System Monitorowania Zakażeń Pokarmowych (FDOSS) służy zbieraniu informacji dotyczących wybuchów epidemii wywoływanych przez spożycie skażonych produktów, które definiowane są jako dwa lub więcej przypadków podobnej choroby, związanej ze spożyciem powszechnie dostępnych produktów. Od początku lat 60. przypadki zachorowań zgłaszane były do CDC dobrowolnie przez stanowe lub lokalne organy służby zdrowia, jednak od 2009 r. raportowanie w ramach FDOSS odbywa się za pośrednictwem internetowej platformy Narodowego Systemu Zgłaszania Epidemii.
Co wynika z danych CDC zebranych w latach 2009-2015?
- Zarejestrowano 5 760 epidemii, obejmujących 100 939 zachorowań, w tym 5 699 z koniecznością hospitalizacji i 145 przypadków śmiertelnych
- Wszystkie 50 stanów, Dystrykt Kolumbii, Portoryko i CDC zgłosiły przypadki epidemii
- Z 2 953 epidemii o potwierdzonej pojedynczej przyczynie najczęściej wskazywanym patogenem był norowirus, na drugim miejscu zaś Salmonella
- Epidemie wywołane przez Listerię, Salmonellę oraz E. coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC) były odpowiedzialne za 82% hospitalizacji i 82% przypadków śmiertelnych
- Spośród 1 281 epidemii, w których zgłoszony produkt należał do pojedynczej kategorii żywnościowej, najczęściej źródłem zakażenia były ryby, następnie produkty mleczne oraz kurczak
- Kategorie produktów odpowiedzialne za największą liczbę epidemii to kurczak oraz warzywa zawierające nasiona
- Epidemie o zasięgu wielostanowym stanowiły 3% wszystkich epidemii, były przyczyną 11% wszystkich zachorowań, 34% hospitalizacji i 54% przypadków śmiertelnych
Wnioski z raportu
Norowirus pozostaje główną przyczyną zakażeń pokarmowych w USA, w związku z czym konieczne jest ciągłe udoskonalanie środków prewencyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem stanu zdrowia pracowników zakładów produkcyjnych oraz przestrzegania zasad higieny w punktach gastronomicznych. Epidemie wywoływane przez Listerię, Salmonellę oraz STEC wymagają zdecydowanych działań w zakresie zdrowia publicznego, a zwiększenie bezpieczeństwa produktów takich jak kurczak, wieprzowina oraz warzywa zawierające nasiona powinno być zadaniem priorytetowym.
Źródła:
Przeczytaj także
-
06.11.2018
Polityka w zakresie kontroli Listeria monocytogenes w mięsie i produktach drobiowych gotowych do spożycia
Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) przygotował polską wersję wytycznych dotyczących kontroli obecności bakterii L. monocytogenes w mięsnych produktach gotowych do spożycia (RTE). Oryginalny dokument został przygotowany przez Kanadyjską Agencję Inspekcji Żywności (CFIA) i stanowi przewodnik w zakresie środków zapobiegawczych, procedur kontrolnych, testów i badań laboratoryjnych...
-
27.06.2018
Metody wykrywania i oznaczania Campylobacter w żywności
Bakterie z rodzaju Campylobacter od wielu lat są najczęstszą przyczyną zoonoz występujących w Europie. W Polsce kampylobakterioza jest chorobą rzadko diagnozowaną i rejestrowaną. Campylobacter spp. są szeroko rozpowszechnione w środowisku. Ich głównym rezerwuarem jest przewód pokarmowy ptaków i ssaków, w tym zwierząt hodowlanych.
-
06.09.2017
5 najpopularniejszych miejsc w zakładzie w których może czaić się Listeria Monocytogenes
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...
-
12.07.2017
5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...