Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najczęstsze przyczyny zakażeń pokarmowych w USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

9,4 miliona zakażeń

Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) opublikowało niedawno nowe dane dotyczące głównych źródeł zakażeń pokarmowych w USA. Szacuje się, że znane czynniki chorobotwórcze odpowiedzialne są za 9,4 miliona przypadków zakażeń rejestrowanych w Ameryce każdego roku. Mimo że zaledwie niewielki procent zachorowań powiązany jest z wybuchem epidemii na dużą skalę, zebrane przez CDC dane pozwalają określić które produkty i patogeny najczęściej wywołują zakażenia i w jakich warunkach mają one miejsce.

System Monitorowania Zakażeń Pokarmowych

System Monitorowania Zakażeń Pokarmowych (FDOSS) służy zbieraniu informacji dotyczących wybuchów epidemii wywoływanych przez spożycie skażonych produktów, które definiowane są jako dwa lub więcej przypadków podobnej choroby, związanej ze spożyciem powszechnie dostępnych produktów. Od początku lat 60. przypadki zachorowań zgłaszane były do CDC dobrowolnie przez stanowe lub lokalne organy służby zdrowia, jednak od 2009 r. raportowanie w ramach FDOSS odbywa się za pośrednictwem internetowej platformy Narodowego Systemu Zgłaszania Epidemii.

Co wynika z danych CDC zebranych w latach 2009-2015?

  • Zarejestrowano 5 760 epidemii, obejmujących 100 939 zachorowań, w tym 5 699 z koniecznością hospitalizacji i 145 przypadków śmiertelnych
  • Wszystkie 50 stanów, Dystrykt Kolumbii, Portoryko i CDC zgłosiły przypadki epidemii
  • Z 2 953 epidemii o potwierdzonej pojedynczej przyczynie najczęściej wskazywanym patogenem był norowirus, na drugim miejscu zaś Salmonella
  • Epidemie wywołane przez Listerię, Salmonellę oraz E. coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC) były odpowiedzialne za 82% hospitalizacji i 82% przypadków śmiertelnych
  • Spośród 1 281 epidemii, w których zgłoszony produkt należał do pojedynczej kategorii żywnościowej, najczęściej źródłem zakażenia były ryby, następnie produkty mleczne oraz kurczak
  • Kategorie produktów odpowiedzialne za największą liczbę epidemii to kurczak oraz warzywa zawierające nasiona
  • Epidemie o zasięgu wielostanowym stanowiły 3% wszystkich epidemii, były przyczyną 11% wszystkich zachorowań, 34% hospitalizacji i 54% przypadków śmiertelnych

Wnioski z raportu

Norowirus pozostaje główną przyczyną zakażeń pokarmowych w USA, w związku z czym konieczne jest ciągłe udoskonalanie środków prewencyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem stanu zdrowia pracowników zakładów produkcyjnych oraz przestrzegania zasad higieny w punktach gastronomicznych. Epidemie wywoływane przez Listerię, Salmonellę oraz STEC wymagają zdecydowanych działań w zakresie zdrowia publicznego, a zwiększenie bezpieczeństwa produktów takich jak kurczak, wieprzowina oraz warzywa zawierające nasiona powinno być zadaniem priorytetowym.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.