Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
9,4 miliona zakażeń
Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) opublikowało niedawno nowe dane dotyczące głównych źródeł zakażeń pokarmowych w USA. Szacuje się, że znane czynniki chorobotwórcze odpowiedzialne są za 9,4 miliona przypadków zakażeń rejestrowanych w Ameryce każdego roku. Mimo że zaledwie niewielki procent zachorowań powiązany jest z wybuchem epidemii na dużą skalę, zebrane przez CDC dane pozwalają określić które produkty i patogeny najczęściej wywołują zakażenia i w jakich warunkach mają one miejsce.
System Monitorowania Zakażeń Pokarmowych
System Monitorowania Zakażeń Pokarmowych (FDOSS) służy zbieraniu informacji dotyczących wybuchów epidemii wywoływanych przez spożycie skażonych produktów, które definiowane są jako dwa lub więcej przypadków podobnej choroby, związanej ze spożyciem powszechnie dostępnych produktów. Od początku lat 60. przypadki zachorowań zgłaszane były do CDC dobrowolnie przez stanowe lub lokalne organy służby zdrowia, jednak od 2009 r. raportowanie w ramach FDOSS odbywa się za pośrednictwem internetowej platformy Narodowego Systemu Zgłaszania Epidemii.
Co wynika z danych CDC zebranych w latach 2009-2015?
Wnioski z raportu
Norowirus pozostaje główną przyczyną zakażeń pokarmowych w USA, w związku z czym konieczne jest ciągłe udoskonalanie środków prewencyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem stanu zdrowia pracowników zakładów produkcyjnych oraz przestrzegania zasad higieny w punktach gastronomicznych. Epidemie wywoływane przez Listerię, Salmonellę oraz STEC wymagają zdecydowanych działań w zakresie zdrowia publicznego, a zwiększenie bezpieczeństwa produktów takich jak kurczak, wieprzowina oraz warzywa zawierające nasiona powinno być zadaniem priorytetowym.
Źródła:
Przeczytaj także
Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) przygotował polską wersję wytycznych dotyczących kontroli obecności bakterii L. monocytogenes w mięsnych produktach gotowych do spożycia (RTE). Oryginalny dokument został przygotowany przez Kanadyjską Agencję Inspekcji Żywności (CFIA) i stanowi przewodnik w zakresie środków zapobiegawczych, procedur kontrolnych, testów i badań laboratoryjnych...
Bakterie z rodzaju Campylobacter od wielu lat są najczęstszą przyczyną zoonoz występujących w Europie. W Polsce kampylobakterioza jest chorobą rzadko diagnozowaną i rejestrowaną. Campylobacter spp. są szeroko rozpowszechnione w środowisku. Ich głównym rezerwuarem jest przewód pokarmowy ptaków i ssaków, w tym zwierząt hodowlanych.
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...