Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Metody wykrywania i oznaczania Campylobacter w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Najczęstsza przyczyna chorób odzwierzęcych

Bakterie z rodzaju Campylobacter od wielu lat są najczęstszą przyczyną zoonoz występujących w Europie. W Polsce kampylobakterioza jest chorobą rzadko diagnozowaną i rejestrowaną. Campylobacter spp. są szeroko rozpowszechnione w środowisku. Ich głównym rezerwuarem jest przewód pokarmowy ptaków i ssaków, w tym zwierząt hodowlanych. Drogi szerzenia się zakażenia u ludzi mogą mieć charakter bezpośredni, jak np. kontakt ze zwierzętami domowymi, hodowlanymi lub chorymi ludźmi oraz charakter pośredni (najczęściej) poprzez surowe lub niedogotowane mięso, zanieczyszczone mleko lub wodę. Duże znaczenie mają również zanieczyszczenia krzyżowe, występujące szczególnie w gospodarstwach domowych przy obróbce surowego mięsa drobiowego lub w środowisku szpitalnym na skutek nieodpowiedniej higieny rąk personelu. Jedną z przyczyn wysokiej zachorowalności na kampylobakteriozę jest niska dawka infekcyjna. Zachorowania występują sporadycznie. Epidemie pojawiają się rzadko i przeważnie związane są z mlekiem surowym lub wodą. Choroba ma postać zapalenia żołądkowo-jelitowego lub jelitowego. W jej przebiegu występują bóle brzucha, gorączka, biegunka i nudności. W rzadkich przypadkach w jej następstwie pojawiają się powikłania pozajelitowe: reumatologiczne lub neurologiczne. W Polsce w 2017 roku zarejestrowano 885 przypadków zachorowań na kampylobakreriozę.

Autor:Argenta
Argenta
Marta Marciniak
Dorota Merlak
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.