Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
MASOWE WYCOFANIA
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem ze sprzedaży produktów w wyniku wykrycia ich skażenia bakterią Salmonella Agona. Na skutek zanieczyszczenia sproszkowanego mleka dla dzieci, wyprodukowanego przez francuski koncern mleczarski Lactalis, zatruło się 39 niemowląt. W konsekwencji, decyzją tamtejszych organów kontrolujących bezpieczeństwo żywności, zadecydowano o wycofaniu z rynku aż 12 milionów produktów koncernu. Fabryka firmy znajdująca się w Craon we Francji, gdzie wykryto ognisko skażenia, została zamknięta. Po przeprowadzeniu pełnego dochodzenia okazało się, że producent nie zastosował wszystkich procedur bezpieczeństwa ani nie wycofał odpowiednio wcześnie produktów ze sprzedaży. Najprawdopodobniej bakterie będące powodem zakażenia bytowały w środowisku fabryki przez całe lata - niewykryte.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Próbki z obszaru łańcucha żywnościowego badane są pod kątem wykrywania lub oznaczania liczby Listeria sp. oraz Listeria monocytogenes. Badanie przeprowadza się metodą znormalizowaną zgodną z PN EN ISO 11290 (zeszyt 1 i 2)...