Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wycofanie produktu spożywczego z rynku! Jak odpowiednio wcześnie wykryć skażenie żywności Salmonellą?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

MASOWE WYCOFANIA

Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem ze sprzedaży produktów w wyniku wykrycia ich skażenia bakterią Salmonella Agona. Na skutek zanieczyszczenia sproszkowanego mleka dla dzieci, wyprodukowanego przez francuski koncern mleczarski Lactalis, zatruło się 39 niemowląt. W konsekwencji, decyzją tamtejszych organów kontrolujących bezpieczeństwo żywności, zadecydowano o wycofaniu z rynku aż 12 milionów produktów koncernu. Fabryka firmy  znajdująca się w Craon we Francji, gdzie wykryto ognisko skażenia, została zamknięta. Po przeprowadzeniu pełnego dochodzenia okazało się, że producent nie zastosował wszystkich procedur bezpieczeństwa ani nie wycofał odpowiednio wcześnie produktów ze sprzedaży. Najprawdopodobniej bakterie będące powodem zakażenia bytowały w środowisku fabryki przez całe lata - niewykryte.

Wybierz obszar: Badania żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Argenta

Argenta

Dorota Merlak, Marta Marciniak

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.