Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Próbki z obszaru łańcucha żywnościowego badane są pod kątem wykrywania lub oznaczania liczby Listeria
Aby przeczytać artykuł musisz założyć i zalogować się na darmowym koncie czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Listeria monocytogenes to bakteria, która powszechnie występuje w glebie i wodzie, a także może być obecna w niektórych rodzajach żywności. Stanowi ona poważny problem w przemyśle spożywczym, ponieważ może powodować listeriozę, potencjalnie śmiertelną chorobę przenoszoną przez żywność.
Władze w Niemczech przyznały, że popełniono błędy w ramach dochodzenia w sprawie epidemii Listerii, która dotknęła 37 osób (3 osoby zmarły) i była powiązana z firmą Wilke...
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem...