Badanie Żywności - Metody wykrywania Listeria monocytogenes
Próbki z obszaru łańcucha żywnościowego badane są pod kątem wykrywania lub oznaczania liczby Listeria
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
-
03.01.2023
Raport WHO: Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE): przypisywanie, charakterystyka i monitorowanie
Listeria monocytogenes to bakteria, która powszechnie występuje w glebie i wodzie, a także może być obecna w niektórych rodzajach żywności. Stanowi ona poważny problem w przemyśle spożywczym, ponieważ może powodować listeriozę, potencjalnie śmiertelną chorobę przenoszoną przez żywność.
-
22.11.2019
Epidemia Listerii – niemieccy urzędnicy przyznali się do błędów
Władze w Niemczech przyznały, że popełniono błędy w ramach dochodzenia w sprawie epidemii Listerii, która dotknęła 37 osób (3 osoby zmarły) i była powiązana z firmą Wilke...
-
08.05.2018
Wycofanie produktu spożywczego z rynku! Jak odpowiednio wcześnie wykryć skażenie żywności Salmonellą?
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem...