Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Listerii – niemieccy urzędnicy przyznali się do błędów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze w Niemczech przyznały, że popełniono błędy w ramach dochodzenia w sprawie epidemii Listerii, która dotknęła 37 osób od 2014 r.

Jedno zakażenie zarejestrowano w 2014 r., trzy w 2016 r, cztery w 2017 r. Epidemię zidentyfikowano dopiero w 2018 r., na podstawie sekwencjonowania całego genomu, gdy liczba chorych wzrosła do 21 osób. W tym roku stwierdzono chorobę u kolejnych ośmiu pacjentów, ostatnią odnotowano w połowie lipca. W wyniku epidemii zmarły trzy osoby.

Federalny Instytut ds. Oceny Ryzyka (BfR) i Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności (BVL) sprawdziły łańcuch dostaw i próbki żywności. W dochodzeniach znaleziono bliski związek pomiędzy odizolowaną Listerią, pobraną z firmy Wilke Waldecker Fleisch- und Wurstwaren a izolatami pobranymi od pacjentów, których chorobę powiązano z epidemią.

Mięso od wspomnianej firmy mogło trafić do ponad 20 krajów, w których nie odnotowano żadnych chorób.

Błędy na wszystkich szczeblach

Problemy narastały wokół szybkości komunikacji pomiędzy różnymi organami władzy, kontroli Wilke i podejmowania decyzji dotyczących terminu zamknięcia działalności.

Reinhard Kubat, zarządca powiatu Waldeck-Frankenberg, zlokalizowanego w Hesji powiedział, że nie należy skupiać się na obwinianiu, a działaniach przyszłościowych: „Wiemy, że wystąpiły błędy… i jesteśmy gotowi chronić konsumentów, aby wspólnie usprawnić monitorowanie żywności w celu odzyskania zaufania konsumentów. Jak wiemy, błędy wystąpiły na wszystkich szczeblach rządowych. Wszystkie władze muszą współpracować, aby zapobiec powtórzeniu przypadku podobnego do tego z firmy Wilke, jeśli jest to możliwe. Nie może być 100% pewności. Jednak wszystkie organy mają wspólny obowiązek wyciągnięcia nauki na podstawie tego co się wydarzyło i robić wszystko co jest możliwe, aby wykluczyć podobne incydenty.”

Czterdziestostronicowy przegląd sprawy Wilke został przekazany przez władze Waldeck-Frankenberg  Heskiemu Ministerstwu Środowiska, Ochrony Klimatu, Rolnictwa i Ochrony Konsumentów.

Stwierdzono, że monitorowanie żywności zostanie usprawnione, dzięki niezapowiedzianym kontrolom w przedsiębiorstwach produkcyjnych, które będą zwiększone i przeprowadzane w ustalonych odstępach czasu wraz z nadzorem technicznym. Władze zwrócą też większą uwagę na systemy samokontroli przedsiębiorstw.

Co poszło nie tak?

Priska Hinz, minister ochrony konsumentów w Hesji, powiedziała, że podmiot działający na rynku spożywczym jest przede wszystkim odpowiedzialny na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji za zapewnienie, że żywność spełnia prawne wymagania: „Obejmują one w szczególności bezpieczeństwo żywności, identyfikowalność, zapobieganie, przejrzystość i środki nadzwyczajne, a także współpracę z władzami. Kontrola żywności zapewnia, że ​​przedsiębiorcy wypełniają swoje obowiązki i na rynek trafia tylko bezpieczna żywność”

Na podstawie przepisów UE firmy spożywcze dzielą się na poziomy ryzyka, odpowiadające pewnej częstotliwości kontroli. Wilke sklasyfikowano jako czwarty poziom ryzyka, co oznaczało, że firma musiała być kontrolowana 12 razy w roku. Z powodu błędu kontrole w firmie zredukowano do kwartalnych.

W przypadku firmy wielkości Wilke konieczna jest regularna kontrola wszystkich pomieszczeń operacyjnych. Jednakże sprawozdania z 2018 r. pokazują, że inspekcje obejmowały tylko poszczególne obszary. Nie można było wykazać, że w Wilke w latach 2015-2018 przeprowadzano procesy samokontroli.

Pozytywny wynik obecności Listerii

W ciągu roku, począwszy od maja 2018 roku Listeria monocytogenes została wykryta w 7 ze 131 próbek produktów zbadanych przez Wilke, więc firma poinformowała władze o wzmocnieniu kontroli higieny. Pomimo ustaleń władz Hamburga i Badenii-Wirtembergii wygląda na to, że nieprzeprowadzono dalszych oficjalnych kontroli przez następne cztery miesiące.

31 testów z kwietnia było próbkami środowiskowymi, z których w pięciu wykryto Listerię monocytogenes, a w dwóch inny szczep Listerii. Mimo to liczba oficjalnych próbek nie wzrosła. Hessijskie Ministerstwo Ochrony Konsumentów zostało poinformowane 12 sierpnia przez BVL, że firma ​​Wilke dostarczyła żywność do hurtowników sześciu z dziewięciu zakładów opieki zdrowotnej, w których byli obecni ludzie ciepiący z powodu epidemii Listerii. Władze Waldeck-Frankenberg, odpowiedzialne za monitorowanie żywności w Wilke, zostały poinformowane dopiero 20 sierpnia.

Po inspekcji na początku września, firma została poproszona o codzienne sprawdzanie wszystkich pięciu krajalnic oraz dokładne czyszczenie i dezynfekcję wszystkich pomieszczeń produkcyjnych. W próbkach produktów nie stwierdzono obecności listerii. W połowie września ustalono powiązanie między firmą a grupą chorób na podstawie dalszych analiz próbek z kwietnia. Listerię znaleziono w próbkach środowiskowych pobranych w tym miesiącu.

Urzędnicy zatrzymali produkcję w zakładzie Wilke na początku października z około 300-tonowym zapasem firmy i wnieśli skargę do prokuratora w Kassel. Wtedy spółka ogłosiła upadłość.

Źródło: 

https://umwelt.hessen.de/presse/pressemitteilung/bericht-zum-fall-wilke

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.