Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dwa zgony w wyniku zakażenia Listerią z produktów niemieckiej firmy Wilke

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niemieckie media podały, że w wyniku zakażenia bakteriami Listeria zmarły dwie osoby, a około 40 innych przypadków jest w trakcie analizy.

Niemieccy urzędnicy zamknęli zakład produkcyjny Wilke Waldecker Fleisch-und Wurstwaren w Twistetal, Berndorf. Firma wycofała w Niemczech wszystkie swoje produkty z wyjątkiem żywności w puszkach w związku z wybuchem epidemii spowodowanym przez Listerię w schłodzonych kiełbasach.

Źródło zakażenia

Listeria została wykryta podczas pobierania próbek produktów producenta z salami do pizzy oraz kiełbasy. Lokalne władze kilkakrotnie wcześniej nakazały czyszczenie i dezynfekcję, a zakłady produkcyjne były wcześniej tymczasowo zamykane.

Po udostępnieniu wyników ponownego pobierania próbek pod koniec września władze nakazały zamknięcie zakładu i wycofanie wszystkich produktów, z których niektóre zostały wysłane do wielu innych krajów.

Wszystkie produkty oznaczone kodem „DE EV 203 EG” zostały wycofane. Produkty były także sprzedawane luzem bez etykiet w sklepach detalicznych oraz w punktach gastronomicznych, takich jak kuchnie szpitalne i stołówki.

Według danych Robert Koch Institute w tym roku do października zgłoszono łącznie 405 zakażeń Listeria w porównaniu do 482 w tym samym okresie ubiegłego roku. Roczna liczba przypadków listeriozy w Niemczech odnotowana przez RKI wzrosła z 396 w 2009 r. do 771 w 2017 r.

Wycofanie z Austrii

Austriacka Agencja Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) wydała ostrzeżenie w imieniu Federalnego Ministerstwa Pracy, Spraw Społecznych, Zdrowia i Ochrony Konsumentów (BMASGK) dla mięsa i wyrobów kiełbasianych od niemieckiego producenta.

Władze niemieckie poinformowały AGES za pośrednictwem portalu RASFF, że produkty zostały dostarczone do dwóch hurtowni w Austrii. Nie ma doniesień o przypadkach listeriozy w Austrii związanej z epidemią w Niemczech.

Na podstawie powiadomienia RASFF produkty były również dystrybuowane do Belgii, Danii, Francji, Irlandii, Holandii, Szwecji i innych krajów (sprawdź pełną listę)

Grupa zwiększonego ryzyka

Osoby w podeszłym wieku i osoby z obniżoną odpornością, kobiety w ciąży oraz noworodki mają zwiększone ryzyko zarażenia listeriozą.

Objawy zakażenia mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność szyi. Czas od zarażenia do wystąpienia objawów waha się od kilku do 70 dni, średnio trzy tygodnie.

Źródło:

https://www.lebensmittelwarnung.de/bvl-lmw-de/detail/lebensmittel/45502
RASFF
FoodSafetyNews

 

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.