Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Władze holenderskie powiązały trzy zgony z powodu Listerii z produktami mięsnymi z jednej firmy.
Spośród 20 pacjentów z wykrytą listeriozą urzędnicy stwierdzili, że było prawie pewne, że zostali zainfekowani produktami mięsnymi z firmy Offerman w ciągu ostatnich dwóch lat. Jedna z zakażonych kobiet poroniła..
Źródło zakażeń wykryły Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM) oraz Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).
RIVM znalazł pewien rodzaj Listerii u kilku pacjentów. Agencja skontaktowała się następnie z NVWA, aby porównać to z danymi DNA z próbek żywności i firm. Po znalezieniu dopasowania dla próbki, NVWA rozpoczęła dalsze działania.
Produkcja zatrzymana z powodu Listerii
Firma Vleeswarensnijderij Offerman zaprzestała produkcji artykułów mięsnych w lokalizacji Aalsmeer od 3 października.
NVWA poinstruowało firmę, aby podjęła działania, ponieważ niedawne pobieranie próbek wykazało, że w firmie występuje problem z Listerią.
Firma Offerman może wznowić produkcję dopiero po gruntownym oczyszczeniu fabryki i uzyskaniu zgody NVWA. Oświadczenie firmy mówi, że cięcie i pakowanie przedmiotowych produktów mięsnych zostaną przejęte przez inne fabryki wchodzące w skład grupy.
Do klientów Offermana należą takie marki jak Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro i Versunie. Wpłynęło to na wycofanie ponad 100 produktów w sieciach Jumbo i Sligro, oraz ponad 50 wycofań w Versunie.
Termin przydatności do spożycia
Ostrzeżenie bezpieczeństwa Jumbo obejmowało różne wstępnie pakowane mięso w plastrach. Offerman, jeden z dostawców mięsa, poinformował supermarket, że miejsce produkcji tych produktów może być zanieczyszczone Listerią.
Poprosił klientów, aby nie spożywali produktów, z których niektóre mają termin przydatności do spożycia pod koniec listopada, i zwrócili je do jednego ze sklepów. Podano też pełną listę produktów, których może dotyczyć problem – link.
Sieć Jumbo poinformowała , że produkty mięsne obecnie dostępne na półkach są bezpieczne do spożycia, oraz wkrótce będzie dostępna pełna oferta.
Listerioza
Osoby w podeszłym wieku i z obniżoną odpornością, przyszłe matki i noworodki mają zwiększone ryzyko zarażenia listeriozą.
Objawy zakażenia mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność szyi. Czas od zarażenia do wystąpienia objawów waha się od kilku do 70 dni, średnio trzy tygodnie.
Źródło:
Przeczytaj także
Belgijscy eksperci badają wzrost bakterii Listeria monocytogenes w maśle wytwarzanym z surowego mleka...
Naukowcy z Statens Serum Institut opracowali raport występowania listeriozy w latach 2014-2018 w Danii. W badanym okresie odnotowano łącznie 280 przypadków zakażenia L. monocytogenes. Poza rokiem 2014, kiedy wystąpiło kilka ognisk zatruć, a w szczególności jedno bardzo duże, prawie 50 przypadków...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...