Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Trzy zgony w wyniku wybuchu listeriozy w Holandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze holenderskie powiązały trzy zgony z powodu Listerii z produktami mięsnymi z jednej firmy.

Spośród 20 pacjentów z wykrytą listeriozą urzędnicy stwierdzili, że było prawie pewne, że zostali zainfekowani produktami mięsnymi z firmy Offerman w ciągu ostatnich dwóch lat. Jedna z zakażonych kobiet poroniła..

Źródło zakażeń wykryły Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM) oraz Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

RIVM znalazł pewien rodzaj Listerii u kilku pacjentów. Agencja skontaktowała się następnie z NVWA, aby porównać to z danymi DNA z próbek żywności i firm. Po znalezieniu dopasowania dla próbki, NVWA rozpoczęła dalsze działania.

Produkcja zatrzymana z powodu Listerii

Firma Vleeswarensnijderij Offerman zaprzestała produkcji artykułów mięsnych w lokalizacji Aalsmeer od 3 października.

NVWA poinstruowało firmę, aby podjęła działania, ponieważ niedawne pobieranie próbek wykazało, że w firmie występuje problem z Listerią.

Firma Offerman może wznowić produkcję dopiero po gruntownym oczyszczeniu fabryki i uzyskaniu zgody NVWA. Oświadczenie firmy mówi, że cięcie i pakowanie przedmiotowych produktów mięsnych zostaną przejęte przez inne fabryki wchodzące w skład grupy.

Do klientów Offermana należą takie marki jak Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro i Versunie. Wpłynęło to na wycofanie ponad 100 produktów w sieciach Jumbo i Sligro, oraz ponad 50 wycofań w Versunie.

Termin przydatności do spożycia

Ostrzeżenie bezpieczeństwa Jumbo obejmowało różne wstępnie pakowane mięso w plastrach. Offerman, jeden z dostawców mięsa, poinformował supermarket, że miejsce produkcji tych produktów może być zanieczyszczone Listerią.

Poprosił klientów, aby nie spożywali produktów, z których niektóre mają termin przydatności do spożycia pod koniec listopada, i zwrócili je do jednego ze sklepów. Podano też pełną listę produktów, których może dotyczyć problem – link.

Sieć Jumbo poinformowała , że produkty mięsne obecnie dostępne na półkach są bezpieczne do spożycia, oraz wkrótce będzie dostępna pełna oferta.

Listerioza

Osoby w podeszłym wieku i z obniżoną odpornością, przyszłe matki i noworodki mają zwiększone ryzyko zarażenia listeriozą.

Objawy zakażenia mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność szyi. Czas od zarażenia do wystąpienia objawów waha się od kilku do 70 dni, średnio trzy tygodnie.

Źródło:

 

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.