Większe ryzyko występowania Listerii i Campylobacter. Raport Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia Część I – Listeria Monocytogenes
Wzrost zagrożenia Listerią – Kluczowe fakty – Irlandia
- W 2018 r. zgłoszono dwadzieścia dwa przypadki listeriozy, najwyższą ilość od czasu kiedy choroba stała się przedmiotem zgłoszeń w 2004 r
- W przypadku wszystkich przypadków sklasyfikowano fczynnik ryzyka jako listeriozę, z największym wzrostem występującym wśród osób starszych
- Nie zidentyfikowano skupisk listeriozy
- Nie potwierdzono żadnego źródła dla żadnego indywidualnego przypadku
- Skierowano izolaty do opisania technologią NSSLRL umożliwiającą wykrywanie klastrów i monitorowanie trendów w szczepach wywołujących listeriozę w Irlandii
Podstawy zagrożenia Listerią
Listerioza to zakażenie wywołane przez bakterię Listeria monocytogenes. Zazwyczaj jest nabyte przez spożywanie żywności zanieczyszczonej tą bakterią. Każdy może zachorować jedząc żywność skażoną Listerią monocytogenes, chociaż choroba dotyka głównie następujące grupy ludzi:
- Kobiety w ciąży (i ich nienarodzone dzieci)
- Noworodki
- Dorosłych z osłabionym układem odpornościowym (np. Osoby z HIV / AIDS, rak, cukrzyca)
Zakażenie u zdrowego dorosłego jest zwykle bezobjawowe lub powoduje łagodną chorobę grypopodobną. U osób z obniżoną odpornością i osób starszych zakażenie może czasami rozprzestrzeniać się za pośrednictwem krwiobiegu do ośrodkowego układu nerwowego powodując zapalenie opon mózgowych i / lub posocznicę, z objawami takimi jak ból głowy, sztywność karku, dezorientację oraz utratę równowagi lub drgawki. Zakażone kobiety w ciąży mogą nie mieć żadnych objawów lub doświadczać jedynie łagodnej choroby grypopodobnej. Jednak zakażenie podczas ciąży może prowadzić do przedwczesnego porodu, zapalenia opon mózgowych u noworodka, a nawet poronienia.
Listeria monocytogenes jest szeroko rozpowszechniona w środowisku i można ją znaleźć w glebie i wodzie. Warzywa mogą zostać zanieczyszczone z gleby lub obornika jako nawozu. Zwierzęta mogą przenosić bakterię bezobjawowo, a mięso lub produkty mleczne od tych zwierząt mogą być skażone. Żywność może być również zanieczyszczona po procesie przetwarzania, np. ser. W przeciwieństwie do większości bakterii, Listeria ma tendencję do wzrostu w niskich temperaturach w produktach spożywczych, które zostały zanieczyszczone. Pokarmy najczęściej związane z ryzykiem wystąpienia Listerii i jej zakażeniem to produkty gotowe do spożycia ( RTE) , żywność chłodzona i przetworzona, taka jak: gotowe posiłki gotowane i schłodzone, miękkie sery, wędliny, produkty mięsne, pasztety i wędzone ryby.
Godne uwagi są niedawne ogniska w innych miejscach przypisane do zamrożonej kukurydzy (kilka krajów UE), mortadela (mięso przetworzone - Afryka Południowa – największy kryzys listeriozy w 2018), melony skalne (Australia) czy kanapki (Zjednoczone Królestwo – 3 zgony).
Wyniki - Podstawowa epidemiologia
W 2018 r. zgłoszono 22 przypadki listeriozy, co stanowi wzrost o osiem przypadków w porównaniu z 2017 r. Odpowiada to wskaźnikowi zapadalności wynoszącemu 0,46 na 100 000 ludności. Dziesięć przypadków (45%) wystąpiło w okresie trzech miesięcy od lipca do września. Zgłoszono jeden przypadek noworodka i cztery przypadki związane z kobietami w ciąży (ryc. 1). Te infekcje skutkowały jednym porodem martwym i dwoma poronieniami.
Siedemnaście przypadków zgłoszonych w 2018 r. było niezwiązanych z ciążą, co stanowi wzrost o 70% odnośnie do dziesięciu zgłoszonych w 2017 r. (wykres 1). Dziewięć przypadków dotyczących dorosłych i nieletnich dotyczyło mężczyzn (53%), wszystkie przypadki mieściły się w przedziale wieku od 42 do 92 lat, z czego trzy czwarte (n = 13) to 65 lat i osoby starsze. Czternaście osób (w tym cztery poniżej 65 roku życia) miało stwierdzoną chorobę podstawową, która mogła ich predysponować do listeriozy.
U ośmiu dorosłych / nieletnich zaobserwowano zakażenie krwiobiegu, dwie osoby miały zapalenie opon mózgowych i zakażenie krwi, a pięć miało inne objawy. Jeden przypadek śmierci został zgłoszony z powodu listeriozy w 2018 roku.
Serotypy Listerii
W 2018 r. 18 izolatów z 22 (82%) zgłoszonych przypadków zostały przekazane przez laboratoria do opisania genotypu; serotyp 4b był najczęstszy (n = 11), a następnie serotyp 1 / 2a (n = 6) (Tabela).
18 izolatów rozróżniano dalej na dziesięć różnych typów sekwencji metodą pełnego sekwencjonowanie genomu. Szczegółowe porównanie danych sekwencji w NSSLRL wykluczyło prawdopodobieństwo powiązań między nimi.
PRZECZYTAJ TEŻ: WIĘKSZE RYZYKO WYSTĘPOWANIA LISTERII I CAMPYLOBACTER. RAPORT CENTRUM NADZORU OCHRONY ZDROWIA CZĘŚĆ II – CAMPYLOBACTER
Źródła:
Przeczytaj także
-
12.08.2019
Większe ryzyko występowania Listerii i Campylobakter. Raport Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia Część II – Campylobacter
Opublikowane w lipcu raporty Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia w Irlandii wskazują wzrost ryzyka występowania zanieczyszczeń Listerią i Campylobakter. Campylobacter jest najczęściej występującym źródeł problemów gastrycznych w Irlandii i EU. Więcej szczegółów…
-
06.08.2019
Wzrost ilości przypadków zachorowań wywołanych patogenami żywności. Podsumowanie raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska Holandii
Raport uwzględnia 14 najważniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 53% chorób wywołany produktami mięsnymi, wzrost ilości przypadków zachorowań spowodowanych przez Novovirus. Szczegóły czytaj więcej…
-
05.08.2019
Badania Listeria - analiza rozwoju bakterii w maśle
Belgijscy eksperci badają wzrost bakterii Listeria monocytogenes w maśle wytwarzanym z surowego mleka...
-
06.09.2017
5 najpopularniejszych miejsc w zakładzie w których może czaić się Listeria Monocytogenes
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...