Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Większe ryzyko występowania Listerii i Campylobacter. Raport Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia Część I – Listeria Monocytogenes

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wzrost zagrożenia Listerią – Kluczowe fakty – Irlandia

 - W 2018 r. zgłoszono dwadzieścia dwa przypadki listeriozy, najwyższą ilość od czasu kiedy choroba stała się przedmiotem zgłoszeń w 2004 r

- W przypadku wszystkich przypadków sklasyfikowano fczynnik ryzyka jako listeriozę, z największym wzrostem występującym wśród osób starszych

- Nie zidentyfikowano skupisk listeriozy

- Nie potwierdzono żadnego źródła dla żadnego indywidualnego przypadku

- Skierowano izolaty do opisania technologią NSSLRL umożliwiającą wykrywanie klastrów i monitorowanie trendów w szczepach wywołujących listeriozę w Irlandii

Podstawy zagrożenia Listerią

Listerioza to zakażenie wywołane przez bakterię Listeria monocytogenes. Zazwyczaj jest nabyte przez spożywanie żywności zanieczyszczonej tą bakterią. Każdy może zachorować jedząc żywność skażoną Listerią monocytogenes, chociaż choroba dotyka głównie następujące grupy ludzi:

- Kobiety w ciąży (i ich nienarodzone dzieci)

- Noworodki

- Dorosłych z osłabionym układem odpornościowym (np. Osoby z HIV / AIDS, rak, cukrzyca)

Zakażenie u zdrowego dorosłego jest zwykle bezobjawowe lub powoduje łagodną chorobę grypopodobną. U osób z obniżoną odpornością i osób starszych zakażenie może czasami rozprzestrzeniać się za pośrednictwem krwiobiegu do ośrodkowego układu nerwowego powodując zapalenie opon mózgowych i / lub posocznicę, z objawami takimi jak ból głowy, sztywność karku, dezorientację oraz utratę równowagi lub drgawki. Zakażone kobiety w ciąży mogą nie mieć żadnych objawów lub doświadczać jedynie łagodnej choroby grypopodobnej. Jednak zakażenie podczas ciąży może prowadzić do przedwczesnego porodu, zapalenia opon mózgowych u noworodka, a nawet poronienia.

Listeria monocytogenes jest szeroko rozpowszechniona w środowisku i można ją znaleźć w glebie i wodzie. Warzywa mogą zostać zanieczyszczone z gleby lub obornika jako nawozu. Zwierzęta mogą przenosić bakterię bezobjawowo, a mięso lub produkty mleczne od tych zwierząt mogą być skażone. Żywność może być również zanieczyszczona po procesie przetwarzania, np. ser. W przeciwieństwie do większości bakterii, Listeria ma tendencję do wzrostu w niskich temperaturach w produktach spożywczych, które zostały zanieczyszczone. Pokarmy najczęściej związane z ryzykiem wystąpienia Listerii i jej zakażeniem to produkty gotowe do spożycia ( RTE) , żywność chłodzona i przetworzona, taka jak: gotowe posiłki gotowane i schłodzone, miękkie sery, wędliny, produkty mięsne, pasztety i wędzone ryby.

Godne uwagi są niedawne ogniska w innych miejscach przypisane do zamrożonej kukurydzy (kilka krajów UE), mortadela (mięso przetworzone - Afryka Południowa – największy kryzys listeriozy w 2018), melony skalne (Australia) czy kanapki (Zjednoczone Królestwo – 3 zgony).

Wyniki - Podstawowa epidemiologia

W 2018 r. zgłoszono 22 przypadki listeriozy, co stanowi wzrost o osiem przypadków w porównaniu z 2017 r. Odpowiada to wskaźnikowi zapadalności wynoszącemu 0,46 na 100 000 ludności. Dziesięć przypadków (45%) wystąpiło w okresie trzech miesięcy od lipca do września. Zgłoszono jeden przypadek noworodka i cztery przypadki związane z kobietami w ciąży (ryc. 1). Te infekcje skutkowały jednym porodem martwym i dwoma poronieniami.

Siedemnaście przypadków zgłoszonych w 2018 r. było niezwiązanych z ciążą, co stanowi wzrost o 70% odnośnie do dziesięciu zgłoszonych w 2017 r. (wykres 1). Dziewięć przypadków dotyczących dorosłych i nieletnich dotyczyło mężczyzn (53%), wszystkie przypadki mieściły się w przedziale wieku od 42 do 92 lat, z czego trzy czwarte (n = 13) to 65 lat i osoby starsze. Czternaście osób (w tym cztery poniżej 65 roku życia) miało stwierdzoną chorobę podstawową, która mogła ich predysponować do listeriozy.

U ośmiu dorosłych / nieletnich zaobserwowano zakażenie krwiobiegu, dwie osoby miały zapalenie opon mózgowych i zakażenie krwi, a pięć miało inne objawy. Jeden przypadek śmierci został zgłoszony z powodu listeriozy w 2018 roku.

Serotypy Listerii

W 2018 r. 18 izolatów z 22 (82%) zgłoszonych przypadków zostały przekazane przez laboratoria do opisania genotypu; serotyp 4b był najczęstszy (n = 11), a następnie serotyp 1 / 2a (n = 6) (Tabela).

18 izolatów rozróżniano dalej na dziesięć różnych typów sekwencji metodą pełnego sekwencjonowanie genomu. Szczegółowe porównanie danych sekwencji w NSSLRL wykluczyło prawdopodobieństwo powiązań między nimi.

PRZECZYTAJ TEŻ: WIĘKSZE RYZYKO WYSTĘPOWANIA LISTERII I CAMPYLOBACTER. RAPORT CENTRUM NADZORU OCHRONY ZDROWIA CZĘŚĆ II – CAMPYLOBACTER

Źródła:

http://www.hpsc.ie/a-z/gastroenteric/listeriosis/publications/annualreports/Listeria%202018%20annual%20report.pdf

http://www.hpsc.ie/a-z/gastroenteric/listeriosis/

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.