Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Epidemia listeriozy w Afryce Południowej – znamy przyczynę

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Po blisko 180 ofiarach śmiertelnych i przy prawie  1000 zgłoszonych przypadków zachorowań wśród konsumentów, ostatecznie ogłoszono źródło wybuchu epidemii listeriozy w Afryce Południowej.

Produkty RTE

Zgodnie z zawiadomieniem, przygotowanym przez dr Aaron’a Motsoaledi, ministra zdrowia Republiki Południowej Afryki, przyczyną zachorowań był skażony gotowy do spożycia (RTE - ready to eat) przetworzony produkt mięsny wytwarzany przez największego producenta żywności konsumenckiej w RPA.

Wspomniany produkt, sygnowany dwoma różnymi markami, to produkt typu mortadela, przypominający europejską kiełbasę bolońską. Producentem tego wyrobu jest Tiger Brands unit of Enterprise Foods and Rainbow Chicken Limited.

Jak wynika z rozmów przeprowadzonych z konsumentami, których dotknęła listerioza, 93% spośród nich jadło gotowe do spożycia przetworzone produkty mięsne, z których najczęściej wymienianym wyrobem jest właśnie wymieniony powyżej produkt typu mortadela.

Państwowa Komisja Konsumentów Republiki Południowej Afryki wydała odpowiednie zalecenia konsumentom i miejscowym producentom żywności. Zgodnie z jej wytycznymi konsumenci nie powinni w najbliższym czasie spożywać produktów typu mortadela wymienionych marek, a także innych mięsnych produktów przetworzonych gotowych do spożycia.

Jak twierdzi Państwowa Komisja Konsumentów Republiki Południowej Afryki: "Chociaż wiemy, że przyczyną wybuchu epidemii zachorowań jest skażony produkt typu mortadela, istnieje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego innych gotowych do spożycia przetworzonych produktów mięsnych. Do zanieczyszczenia może dojść podczas produkcji ale również w trakcie dystrybucji, czy podczas sprzedaży detalicznej. Bakterie z rodzaju Listeria mogą być obecne na zewnętrznej stronie opakowań produktów mięsnych i migrować z tych opakowań na inne produkty. Zagrożone skażeniem tymi bakteriami są wszystkie wyroby mięsne, a w szczególności groźne może być ono w przypadku gotowych produktów mięsnych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce cieplnej, takich jak np. kabanosy, parówki i inne kiełbasy."

Oczekuje się, że określenie przyczyny epidemii zachorowań skutkujące wycofaniem z rynku produktu Tiger Brands unit of Enterprise Foods and Rainbow Chicken Limited ograniczy utrzymywanie się epidemii, niemniej na tą chwilę nie można oszacować kiedy przestaną być zgłaszane przypadki nowych zachorowań, czy nawet zgonów wywołanych listeriozą.

Oświadczenie ministra zdrowia RPA w sprawie epidemii listeriozy w RPA:

http://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2018/03/Update-on-Listeriosis-Press-Conference-Monday-04-March-2018-FINAL.pdf 

Źródło:

Food Safety Magazine : RTE processed meat determined to be source of South Africa's Listeria outbreak

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.