Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Liczba ofiar śmiertelnych w wyniku wybuchu epidemii listerii w Afryce Południowej wzrosła w ubiegłym miesiącu do ponad 60, poinformowały władze sanitarne, dodając, że zamknęły ubojnię drobiu, w której wykryto bakterię wywołującą chorobę.
Wzrost w stosunku do grudnia
Jak podaje National Institute of Communicable Diseases (NICD) monitorowanie wybuchu epidemii rozpoczęto w styczniu 2017, odnotowano 720 potwierdzonych laboratoryjnie przypadków zatrucia pokarmowego (listeriozy). Od grudnia zeszłego roku odnotowano gwałtowny przyrost z 557 przypadków zatrucia, a także dwukrotny wzrost przypadków śmiertelnych z 36 do 61.
Mikrobiolodzy twierdzą, że „alarmujący” wybuch epidamii okazał się być największym odnotowanym w historii i może rozprzestrzenić się dalej, jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie działania w trybie pilnym.
"Z udokumentowanych epidemii na całym świecie, wiemy, że nasz przypadek jest znacznie poważniejszy" - powiedziała dr Lucia Anelich, która prowadzi firmę doradczą w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Rzeźnia drobiu Sovereign Foods
Ministerstwo Zdrowia RPA po wykryciu listerii zamknęło rzeźnię drobiu prowadzoną przez Sovereign Foods w stolicy Pretorii i zakazało zakładowi przygotowania jedzenia w grudniu. Nie stwierdzono jednak jeszcze czy ta rzeźnia była źródłem wybuchu epidemii.
Sovereign Foods, który wycofał się z giełdy w Johannesburgu w listopadzie zeszłego roku, zaznacza że zakaz produkcji w rzeźni został zniesiony po tym, jak bakterie listerii nie zostały znalezione w najnowszych próbach z fabryki.
Szef produkcji Sovereign Foods, Blaine van Rensburg zapewnia, że: "Mimo deklaracji czystości i braku występowania bakterii Lysteria w zakładzie, jeszcze bardziej wzmacniamy kroki, aby uczynić produkty bezpieczniejszymi niż są one obecne".
Listerioza
Zatrucie pokarmowe Listeria to infekcja bakteryjna, którą można leczyć antybiotykami, jeśli zostanie zdiagnozowana na czas. Bakterie można znaleźć w produktach zwierzęcych, w tym wędlinach, drobiu i niepasteryzowanym mleku, a także świeżych owocach i warzywach. Choroba może powodować objawy grypopodobne i biegunkę, a w cięższych przypadkach rozprzestrzeniać się z jelita do krwi, powodując zakażenia krwi, lub do centralnego układu nerwowego, powodując zapalenie opon mózgowych.
Szczep Listeria ST6
Szczep listeriozy znany jako ST6 został zidentyfikowany w dziewięciu na 10 przypadków w RPA co powinno ułatwić śledzenie źródła, ponieważ prawdopodobnie pochodzi on z jednego zakładu przetwórczego". Urzędnik departamentu zdrowia powiedział, że szczep nie jest lekooporny i że zgony były spowodowane opóźnieniami w diagnozie, co oznacza, że przypadki nie były leczone na czas.
Źródło:
Przeczytaj także
Pomimo wysokich standardów czystości i higieny w przemyśle spożywczym, bakterie takie jak Listeria monocytogenes są nadal znajdowane w środowisku przetwarzania żywności. W badaniu opublikowanym w Applied and Environmental Microbiology...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...