Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Epidemia Listerii w Republice Południowej Afryki pochłonął więcej istnień ludzkich niż jakikolwiek inny przypadek nagłej historii. Ponad 750 osób zachorowało, a zginęło prawie 70!
Wybuch choroby został ogłoszony w grudniu ubiegłego roku i objął głównie prowincję Gauteng (RPA), obszar obejmujący Pretorię oraz Johannesburg. Od tego czasu epidemia stała się najbardziej śmiercionośną w historii, wyprzedzając o ponad 10 zgonów epidemię z 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, wywołaną zakażeniem spowodowanym przez ser fesco queso. Do tej pory nie zidentyfikowano pochodzenia epidemii południowoafrykańskiej.
WHO
Na konferencji prasowej na początku stycznia dr Rufaro Chatora, przedstawiciel Światowej Organizacji Zdrowia, powiedział:
"Rząd Republiki Południowej Afryki przekazał WHO szczegółowe informacje zgodnie z postanowieniami międzynarodowych przepisów zdrowotnych. W dużym stopniu pomogło to Południowej Afryce i całej społeczności globalnej w ochronie zdrowia, poprzez pozostanie w gotowości do identyfikacji oraz reagowania i kontrolowania epidemii tam, gdzie występują.
Wspaniale jest również zobaczyć, jak w Południowej Afryce różne sektory, takie jak rolnictwo, przemysł spożywczy i rolnictwo, spotkały się z sektorem ochrony zdrowia, by wspólnie walczyć z listeriozą i przerwać epidemię.
Po raz pierwszy w historii w RPA wdrożono również istotne pomiary, takie jak ustanowienie listeriozy stanem podlegającym obowiązkowemu zgłoszeniau co pomaga to w śledzeniu chorób ".
Decyzję o wprowadzeniu zmian w wykazie chorób podlegających obowiązkowi zgłoszenia w celu włączenia listeriozy podjęto 5 grudnia w Ministerstwie Zdrowia. Oznaczało to, że jest to prawny obowiązek dla specjalistów służby zdrowia, którzy powiadamiają władze, gdy spotykają się z przypadkiem listeriozy. łatwiejsze do śledzenia rozprzestrzeniania się choroby.
Aby choroba podlegała obowiązkowi zgłoszenia, musi spełniać co najmniej dwa z pięciu kryteriów kwalifikacji:
Obecna epidemia kwalifikuje się do co najmniej dwóch kryteriów: szybkiego rozprzestrzeniania się i nietypowego lub niespodziewanego zachowania.
Listerioza jest poważną, lecz możliwą do uniknięcia, a także chorobą wywoływaną przez Listeria monocytogenes. Bakterie te są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie i można je znaleźć w glebie, wodzie, roślinach i kale niektórych zwierząt. Produkty zwierzęce (w tym mięso, produkty mięsne, produkty mleczne), owoce morza i świeże produkty, takie jak owoce i warzywa, mogą zostać zanieczyszczone bakterię, która może przedostać się do łańcucha żywnościowego.
Źródło:
NewFoodMagazine
Przeczytaj także
Liczba ofiar śmiertelnych w wyniku wybuchu epidemii listerii w Afryce Południowej wzrosła w ubiegłym miesiącu do ponad 60, poinformowały władze sanitarne, dodając, że zamknęły ubojnię drobiu, w której wykryto bakterię wywołującą...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...