Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najbardziej śmiercionośna Listerioza w historii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Epidemia Listerii w Republice Południowej Afryki pochłonął więcej istnień ludzkich niż jakikolwiek inny przypadek nagłej historii. Ponad 750 osób zachorowało, a zginęło prawie 70!

Wybuch choroby został ogłoszony w grudniu ubiegłego roku i objął głównie prowincję Gauteng (RPA), obszar obejmujący Pretorię oraz Johannesburg. Od tego czasu epidemia stała się najbardziej śmiercionośną w historii, wyprzedzając o ponad 10 zgonów epidemię z 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, wywołaną zakażeniem spowodowanym przez ser fesco queso. Do tej pory nie zidentyfikowano pochodzenia epidemii południowoafrykańskiej.

WHO

Na konferencji prasowej na początku stycznia dr Rufaro Chatora, przedstawiciel Światowej Organizacji Zdrowia, powiedział:

"Rząd Republiki Południowej Afryki przekazał WHO szczegółowe informacje zgodnie z postanowieniami międzynarodowych przepisów zdrowotnych. W dużym stopniu pomogło to Południowej Afryce i całej społeczności globalnej w ochronie zdrowia, poprzez pozostanie w gotowości do identyfikacji oraz reagowania i kontrolowania epidemii tam, gdzie występują.

Wspaniale jest również zobaczyć, jak w Południowej Afryce różne sektory, takie jak rolnictwo, przemysł spożywczy i rolnictwo, spotkały się z sektorem ochrony zdrowia, by wspólnie walczyć z listeriozą i przerwać epidemię.

Po raz pierwszy w historii w RPA wdrożono również istotne pomiary, takie jak ustanowienie listeriozy stanem podlegającym obowiązkowemu zgłoszeniau co pomaga to w śledzeniu chorób ".

Decyzję o wprowadzeniu zmian w wykazie chorób podlegających obowiązkowi zgłoszenia w celu włączenia listeriozy podjęto 5 grudnia w Ministerstwie Zdrowia. Oznaczało to, że jest to prawny obowiązek dla specjalistów służby zdrowia, którzy powiadamiają władze, gdy spotykają się z przypadkiem listeriozy. łatwiejsze do śledzenia rozprzestrzeniania się choroby.

Aby choroba podlegała obowiązkowi zgłoszenia, musi spełniać co najmniej dwa z pięciu kryteriów kwalifikacji:

  • Choroba musi być zakaźna/zaraźliwa;
  • Musi się szybko rozprzestrzeniać;
  • Nietypowe lub nieoczekiwane zachowanie;
  • Ryzyko rozprzestrzenienia się poza granice;
  • Ryzyko ograniczenia działalności lub przekraczania granic

Obecna epidemia kwalifikuje się do co najmniej dwóch kryteriów: szybkiego rozprzestrzeniania się i nietypowego lub niespodziewanego zachowania.

Listerioza jest poważną, lecz możliwą do uniknięcia, a także chorobą wywoływaną przez Listeria monocytogenes. Bakterie te są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie i można je znaleźć w glebie, wodzie, roślinach i kale niektórych zwierząt. Produkty zwierzęce (w tym mięso, produkty mięsne, produkty mleczne), owoce morza i świeże produkty, takie jak owoce i warzywa, mogą zostać zanieczyszczone bakterię, która może przedostać się do łańcucha żywnościowego.

Źródło:

NewFoodMagazine

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.