Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zakażenia Campylobacter w Irlandii w 2018 – Główne fakty
- Najczęstsza przyczyna bakteryjnego zapalenia żołądka i jelit w Irlandii
- 9% wzrost w porównaniu z 2017 r
- Najwyższy wskaźnik zgłoszeń w grupie wiekowej 0-4 lat
- C. jejuni stanowił> 90% przypadków
- Trzy małe ogniska ogólne w 2018 r. zgłoszone jako pokarmowe - nie zidentyfikowano żadnych źródeł
- Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć kluczowe narażenia / nośniki i źródła dla ludzkiej infekcji
- Nowa usługa Sentinel Campylobacter w PHL w Cherry Orchard będzie gromadzić, hodować i kontrolować reprezentatywny wybór izolatów Campylobacter w 2019 r. Przeprowadzane będzie sekwencjonowanie całego genomu.
Podstawy ryzyka związanego z Campylobacter
Kampylobacterioza (Campylobacteriosis) jest ostrą bakteryjną chorobą odzwierzęcą charakteryzującą się biegunką, bólem brzucha, złym samopoczuciem, gorączka, nudnościami i wymiotami. Jest to najczęstsza przyczyna bakteryjnego zapalenia żołądka i jelit w Irlandii i Europie.
Objawy trwają zazwyczaj tylko przez kilka dni, chociaż czasami powrót do zdrowia może potrwać 10 dni. Czasami po zakażeniu może rozwinąć się zapalenie stawów i w bardzo rzadkich przypadkach stan neurologiczny znany jako zespół Guillain-Barré (GBS) - demielinizacja obwodowa neuropatia z rosnącą słabością. GBS może trwać tygodnie lub miesiące. Większość ludzi wraca do zdrowia, ale u niektórych osób może rozwinąć się w bardziej chroniczną dolegliwość, sporadycznie choroba może prowadzić do śmierci. Szacuje się, że około 1 na 1000 zgłoszonych przypadków campylobacteriosis prowadzi do zespołu Guillain-Barré.
Czynniki ryzyka dla campylobakteriozy obejmują obchodzenie się z surowym drobiem lub spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa drobiowego. Picie zanieczyszczonej, nieoczyszczonej wody lub niepasteryzowanego mleka może również rozprzestrzeniać campylobakteriozę. Rozprzestrzenianie zakażenia z osoby na osobę jest nietypowe, ale takie przypadki były zgłoszone. Zakażenie może również rozprzestrzeniać się z zainfekowanych psów lub kotów.
Wyniki - Podstawowa epidemiologia
W 2018 r. Zgłoszono w Irlandii 3030 przypadków campylobakteriozy, co stanowi wzrost o 8,7% w porównaniu z 2017 r. Odpowiada to wskaźnikowi zapadalności na poziomie 63,6 / 100 000 ludności. Wśród 85% (n = 2 567) powiadomień, dla których typ pacjenta był dostępny, 28% (n = 726) przypadków było hospitalizowanych; około 51% stanowili pacjenci gabinetów lekarskich (n = 1,315).
Rysunek 1. CIR na 100 000 populacji, zakażenie Campylobacter w Irlandii, 2004-2018
Campylobacterioza występuje we wszystkich grupach wiekowych z najwyższą zgłaszaną liczbą zgłoszeń w grupie wiekowej 0-4 lat (rysunek ). Ten podwyższony wskaźnik u młodszych dzieci jest dobrze opisany i charakterystyczny dla tej choroby i jest również obserwowany na poziomie europejskim.
Campylobacteriosis ma dobrze udokumentowaną sezonową dystrybucję ze szczytem od wczesnego okresu lata. W 2018 r. powiadomienia osiągnęły najwyższy poziom od maja do sierpnia. Wszystkie przypadki Campylobacter zgłoszone w Irlandii w 2018 r. zgłoszono jako laboratoryjne potwierdzone, ale dane dotyczące gatunków podano tylko dla 13% (n = 407). Z 407 bakteryjnych izolatów, 92% (n = 374) stanowiły C. jejuni, a 7% (n = 30) C. coli, a mniej niż 1% (n = 3) były innymi gatunkami.
Podsumowanie - Implikacje dla zdrowia publicznego
Campylobacter pozostaje najczęstszą przyczyną bakteryjnego zapalenia żołądka i jelit w Irlandii w Europie. 2018 to ósmy rok z rzędu, w którym poziom Campylobacteriosis był podwyższony w porównaniu ze wskaźnikami odnotowanymi w latach 2004–2010. Roczne raporty epidemiologiczne dotyczący Campylobacter w Irlandii wykazały wzrost od 2011 r. był konsekwentnie obserwowany we wszystkich grupach wiekowych i we wszystkich obszarach.
Zródła:
Przeczytaj także
Opublikowane w lipcu raporty Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia w Irlandii wskazują wzrost ryzyka występowania zanieczyszczeń Listerią i Campylobacter. Niesie to szczególne ryzyko dla wybranych grup konsumentów. Więcej szczegółów…
W opublikowanym niedawno w czasopiśmie Eurosurveillance artykule brytyjsko-szwedzki zespół naukowców przeanalizował sezonowość występowania kampylobakteriozy w UE na przestrzeni 8 lat – od stycznia 2008 do grudnia 2016 r. Szczególny nacisk położono na korelacje z temperaturą i opadami, a uzyskane rezultaty porównano z wynikami poprzednich badań.
W grudniu ubiegłego roku ukazał się obszerny raport z analizy wieloletnich danych (2008-2013) dotyczących zgłoszeń zachorowań spowodowanych szczepami Salmonella, Escherichia coli O156, Listeria monocytogenes oraz Campylobacter...