Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Większe ryzyko występowania Listerii i Campylobakter. Raport Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia Część II – Campylobacter

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zakażenia Campylobacter w Irlandii w 2018 – Główne fakty

- Najczęstsza przyczyna bakteryjnego zapalenia żołądka i jelit w Irlandii

- 9% wzrost w porównaniu z 2017 r

- Najwyższy wskaźnik zgłoszeń w grupie wiekowej 0-4 lat

- C. jejuni stanowił> 90% przypadków

- Trzy małe ogniska ogólne w 2018 r. zgłoszone jako pokarmowe - nie zidentyfikowano żadnych źródeł

- Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć kluczowe narażenia / nośniki i źródła dla ludzkiej infekcji

- Nowa usługa Sentinel Campylobacter w PHL w Cherry Orchard będzie gromadzić, hodować i kontrolować reprezentatywny wybór izolatów Campylobacter w 2019 r. Przeprowadzane będzie  sekwencjonowanie całego genomu.

Podstawy ryzyka związanego z Campylobacter

Kampylobacterioza (Campylobacteriosis) jest ostrą bakteryjną chorobą odzwierzęcą charakteryzującą się biegunką, bólem brzucha, złym samopoczuciem, gorączka, nudnościami i wymiotami. Jest to najczęstsza przyczyna bakteryjnego zapalenia żołądka i jelit w Irlandii i Europie.

Objawy trwają zazwyczaj tylko przez kilka dni, chociaż czasami powrót do zdrowia może potrwać 10 dni. Czasami po zakażeniu może rozwinąć się zapalenie stawów i w bardzo rzadkich przypadkach stan neurologiczny znany jako zespół Guillain-Barré (GBS) - demielinizacja obwodowa neuropatia z rosnącą słabością. GBS może trwać tygodnie lub miesiące. Większość ludzi wraca do zdrowia, ale u niektórych osób może rozwinąć się w bardziej chroniczną dolegliwość, sporadycznie choroba może prowadzić do śmierci. Szacuje się, że około 1 na 1000 zgłoszonych przypadków campylobacteriosis prowadzi do zespołu Guillain-Barré.

Czynniki ryzyka dla campylobakteriozy obejmują obchodzenie się z surowym drobiem lub spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa drobiowego. Picie zanieczyszczonej, nieoczyszczonej wody lub niepasteryzowanego mleka może również rozprzestrzeniać campylobakteriozę. Rozprzestrzenianie zakażenia z osoby na osobę jest nietypowe, ale takie przypadki były zgłoszone. Zakażenie może również rozprzestrzeniać się z zainfekowanych psów lub kotów.

Wyniki - Podstawowa epidemiologia

W 2018 r. Zgłoszono w Irlandii  3030 przypadków campylobakteriozy, co stanowi wzrost o 8,7% w porównaniu z 2017 r. Odpowiada to wskaźnikowi zapadalności na poziomie 63,6 / 100 000 ludności. Wśród 85% (n = 2 567) powiadomień, dla których typ pacjenta był dostępny, 28% (n = 726) przypadków było hospitalizowanych; około 51% stanowili pacjenci gabinetów lekarskich (n = 1,315).

Rysunek 1. CIR na 100 000 populacji, zakażenie Campylobacter w Irlandii, 2004-2018

Campylobacterioza występuje we wszystkich grupach wiekowych z najwyższą zgłaszaną liczbą zgłoszeń w grupie wiekowej 0-4 lat (rysunek ). Ten podwyższony wskaźnik u młodszych dzieci jest dobrze opisany i charakterystyczny dla tej choroby i jest również obserwowany na poziomie europejskim.

Campylobacteriosis ma dobrze udokumentowaną sezonową dystrybucję ze szczytem od wczesnego okresu lata. W 2018 r. powiadomienia osiągnęły najwyższy poziom od maja do sierpnia. Wszystkie przypadki Campylobacter zgłoszone w Irlandii w 2018 r. zgłoszono jako laboratoryjne potwierdzone, ale dane dotyczące gatunków podano tylko dla 13% (n = 407). Z 407 bakteryjnych izolatów, 92% (n = 374) stanowiły C. jejuni, a 7% (n = 30)  C. coli, a mniej niż 1% (n = 3) były innymi gatunkami.

Podsumowanie - Implikacje dla zdrowia publicznego

Campylobacter pozostaje najczęstszą przyczyną bakteryjnego zapalenia żołądka i jelit w Irlandii w Europie. 2018  to ósmy rok z rzędu, w którym poziom Campylobacteriosis był podwyższony w porównaniu ze wskaźnikami odnotowanymi w latach 2004–2010. Roczne raporty epidemiologiczne dotyczący Campylobacter w Irlandii wykazały wzrost od 2011 r. był konsekwentnie obserwowany we wszystkich grupach wiekowych i we wszystkich obszarach.

Przeczytaj też: WIĘKSZE RYZYKO WYSTĘPOWANIA LISTERII I CAMPYLOBACTER. RAPORT CENTRUM NADZORU OCHRONY ZDROWIA CZĘŚĆ I – LISTERIA MONOCYTOGENES

Zródła:

http://www.hpsc.ie/a-z/gastroenteric/campylobacter/publications/annualreportsoncampylobacteriosis/HPSC%20Campylobacter%20Annual%20Report%202018.pdf

http://www.hpsc.ie/az/gastroenteric/campylobacter/

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.