Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Listeria w mrożonkach - wyjaśnienie przyczyny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

13 września, belgijski producent mrożonek Greenyard ogłosił, że ponownie otworzy węgierską fabrykę w Baja, po zidentyfikowaniu przyczyny wybuchu epidemii listeriozy. Stwierdzono, że źródłem epidemii spowodowanej przez bakterię Listeria monocytogenes, która tego lata doprowadziła do wycofań mrożonek na dużą skalę, był jeden z tuneli zamrażalniczych. 

Podłoże problemu

W lipcu przeprowadzono na szeroką skalę akcję wycofywania skażonych produktów, które zostały wyprodukowane w węgierskiej fabryce Greenyard w Baja, między 13 sierpnia 2016 r., a 20 czerwca 2018 r. Rozpoczęto także dochodzenie w sprawie epidemii spowodowanej przez Listeria monocytogenes, która miała miejsce między 2015 r. a 2018 r. Działanie w sprawie wycofania było odpowiedzią na decyzję podjętą przez węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w dniu 29 czerwca 2018 r. zgodnie z zaleceniami EFSA. W odpowiedzi na zagrożenie firma Greenyard całkowicie wstrzymała produkcję w węgierskiej fabryce, aż do momentu znalezienia źródła zanieczyszczenia.

W komunikacie prasowym Greenyard oznajmił, że: "Bezpieczeństwo żywnościowe i zdrowie naszych konsumentów jest najważniejszym priorytetem Greenyard. We współpracy z władzami i niezależnymi ekspertami przeprowadziiliśmy szerokie i dogłębne dochodzenie w fabryce w sprawie potencjalnego zanieczyszczenia."

Źródło zanieczyszczenia

Źródłem zanieczyszczenia wydaje się być jeden z dwóch tuneli zamrażalniczych zakładu. Greenyard postanowił zamknąć ten tunel. Jest używany do około 3% produkcji działu mrożonek. Firma we współpracy z władzami zbadała, czy zakład może wrócić do produkcji. Ponowne otwarcie odbyło się pod ścisłym nadzorem. Został także wdrożony szereg procedur, które pozostaną w mocy tak długo, jak będzie to konieczne.

Wdrożone procedury

Procedury umożliwiają ponowne uruchomienie produkcji w węgierskim zakładzie. Wznowione zostaną również dostawy do klientów. Istnieją także alternatywne rozwiązania dla produktów, które ze względu na sytuację są obecnie niedostępne. W komunikacie prasowym firma Greenyard przeprasza klientów i zapewnia, że jest gotowa do wznowienia produkcji  "Greenyard jest gotowa bezpiecznie dostarczać swoim klientom produkty z naszego węgierskiego zakładu i ubolewa nad wpływem, jaki potencjalna kontaminacja i wycofanie miały na klientów i konsumentów."

Bardziej surowe wymagania

Wraz z ponownym otwarciem zakładu, firma spodziewa się, że wpływ finansowy będzie mieścić się w zakresie wcześniej zakładanego 30 milionów EUR (netto po ubezpieczeniu). W związku z zaistaniłą sytuacją Greenyard chce odgrywać wiodącą rolę w procesie zwiększania wymagań branżowych związanych z mrożonkami. Firma już ustanowiła surowsze standardy dla swoich własnych zakładów produkcyjnych.

Źródło:

Greenyard press release

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.