Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
13 września, belgijski producent mrożonek Greenyard ogłosił, że ponownie otworzy węgierską fabrykę w Baja, po zidentyfikowaniu przyczyny wybuchu epidemii listeriozy. Stwierdzono, że źródłem epidemii spowodowanej przez bakterię Listeria monocytogenes, która tego lata doprowadziła do wycofań mrożonek na dużą skalę, był jeden z tuneli zamrażalniczych.
Podłoże problemu
W lipcu przeprowadzono na szeroką skalę akcję wycofywania skażonych produktów, które zostały wyprodukowane w węgierskiej fabryce Greenyard w Baja, między 13 sierpnia 2016 r., a 20 czerwca 2018 r. Rozpoczęto także dochodzenie w sprawie epidemii spowodowanej przez Listeria monocytogenes, która miała miejsce między 2015 r. a 2018 r. Działanie w sprawie wycofania było odpowiedzią na decyzję podjętą przez węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w dniu 29 czerwca 2018 r. zgodnie z zaleceniami EFSA. W odpowiedzi na zagrożenie firma Greenyard całkowicie wstrzymała produkcję w węgierskiej fabryce, aż do momentu znalezienia źródła zanieczyszczenia.
W komunikacie prasowym Greenyard oznajmił, że: "Bezpieczeństwo żywnościowe i zdrowie naszych konsumentów jest najważniejszym priorytetem Greenyard. We współpracy z władzami i niezależnymi ekspertami przeprowadziiliśmy szerokie i dogłębne dochodzenie w fabryce w sprawie potencjalnego zanieczyszczenia."
Źródło zanieczyszczenia
Źródłem zanieczyszczenia wydaje się być jeden z dwóch tuneli zamrażalniczych zakładu. Greenyard postanowił zamknąć ten tunel. Jest używany do około 3% produkcji działu mrożonek. Firma we współpracy z władzami zbadała, czy zakład może wrócić do produkcji. Ponowne otwarcie odbyło się pod ścisłym nadzorem. Został także wdrożony szereg procedur, które pozostaną w mocy tak długo, jak będzie to konieczne.
Wdrożone procedury
Procedury umożliwiają ponowne uruchomienie produkcji w węgierskim zakładzie. Wznowione zostaną również dostawy do klientów. Istnieją także alternatywne rozwiązania dla produktów, które ze względu na sytuację są obecnie niedostępne. W komunikacie prasowym firma Greenyard przeprasza klientów i zapewnia, że jest gotowa do wznowienia produkcji "Greenyard jest gotowa bezpiecznie dostarczać swoim klientom produkty z naszego węgierskiego zakładu i ubolewa nad wpływem, jaki potencjalna kontaminacja i wycofanie miały na klientów i konsumentów."
Bardziej surowe wymagania
Wraz z ponownym otwarciem zakładu, firma spodziewa się, że wpływ finansowy będzie mieścić się w zakresie wcześniej zakładanego 30 milionów EUR (netto po ubezpieczeniu). W związku z zaistaniłą sytuacją Greenyard chce odgrywać wiodącą rolę w procesie zwiększania wymagań branżowych związanych z mrożonkami. Firma już ustanowiła surowsze standardy dla swoich własnych zakładów produkcyjnych.
Źródło:
Przeczytaj także
Firma Greenyard Frozen Poland podjęła zapobiegawcze działania w celu dobrowolnego wycofania mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko występowania w nich bakterii Listeria monocytogenes, związane z użytym do produkcji surowcem (kukurydzą)...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został poproszony o sformułowanie rekomendacji dla Komisji Europejskiej na temat strategii pobierania próbek oraz metod mikrobiologicznych, które zapewniają maksymalną...
Zamrożona kukurydza i potencjalnie inne zamrożone warzywa wyprodukowane przez spółkę na Węgrzech są prawdopodobnym źródłem zanieczyszczenia bakterią Listeria monocytogenes, które dotknęło Austrię, Danię, Finlandię, Szwecję i Wielką Brytanię. Zodnie z zaktualizowaną oceną ryzyka opublikowaną przez ECDC i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, pomimo wycofania produktu przez węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego, wciąż mogą pojawić się nowe przypadki.