Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Listeria w mrożonkach – rekomendacje EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

7 strategicznych kroków

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został poproszony o sformułowanie rekomendacji dla Komisji Europejskiej na temat strategii pobierania próbek oraz metod mikrobiologicznych, które zapewniają maksymalną skuteczność wykrywania L. monocytogenes w otoczeniu oraz w wodzie wykorzystywanej w zakładach produkujących mrożone owoce, warzywa i zioła (FVH), a także w produktach końcowych. Zalecenia EFSA dotyczą ponadto identyfikacji krytycznych miejsc pobierania próbek (CSS – Critical Sampling Sites) w monitorowaniu środowiskowym obecności L. monocytogenes. Zdefiniowanych zostało 7 strategicznych kroków określających właściwą w danej sytuacji strategię zbierania próbek – mają one służyć odpowiednim organom publicznym oraz producentom żywności w badaniu przypadków zakażeń bakteryjnych związanych z FVH.

Miejsca występowania Listerii

Kluczowe CSS mogą być zdefiniowane na podstawie dokładnej inspekcji zakładu przetwórczego oraz szczegółowych informacji, które zostały zawarte w raporcie EFSA. Najbardziej narażone na pojawienie się Listerii obszary nie mające bezpośredniego kontaktu z żywnością obejmują m.in.: podłogi (przede wszystkim miejsca pęknięć i szczeliny), ściany, odpływy, sufity, wysoko umieszczone instalacje, pomosty, strefy mycia, zbiorniki z kondensatami bądź stojącą wodą, zawilgocone izolacje ścian, a także rury i urządzenia chłodzące, gumowe uszczelki przy drzwiach (głównie w chłodziarkach), metalowe przeguby (w połączeniach spawanych i sworzniowych) oraz wnętrza odkurzaczy. L. monocytogenes nierzadko jest również znajdywana w miejscach i urządzeniach związanych z obróbką, przygotowywaniem, magazynowaniem i transportem żywności, takich jak tunele chłodnicze, czasze w urządzeniach, ostrza obrotowe, krajalnice, noże, krawędzie tnące, taśmociągi, przeguby rękawic, uszczelki czy ślepe zaułki. Ze szczególną uwagą planowane powinno być pobieranie próbek w pobliżu gotowych partii produktów oraz w środowiskowych CSS.

Norma PN-EN ISO 11290-1

Procedury zbierania próbek powinny być przestrzegane tak ściśle, jak to możliwe, obejmując jak największą liczbę CSS oraz uwzględniając jak najwięcej próbek w każdym CSS tak, aby uchwycić potencjalne zróżnicowanie źródeł zanieczyszczenia. W przypadku zakażeń związanych z L. monocytogenes do wykrywania tych patogenów rekomendowana jest norma PN-EN ISO 11290-1. Aby zidentyfikować konkretne szczepy bakteryjne obecne w dających pozytywne wyniki próbkach, konieczna jest dokładna charakterystyka izolatów L. monocytogenes na podstawie uznanych technik molekularnych. Dzięki temu możliwe jest określenie związku pomiędzy izolatami ludzkimi a izolatami uzyskanymi z podejrzanych FVH.

Źródło

http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/en-1445

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.