Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Bakterie, zagrażające zdrowiu ludzi i zwierząt, wciąż wykazują wysoką oporność na działanie środków przeciwdrobnoustrojowych. Zgodnie z najnowszym raportem opublikowanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z Europejskim Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) skala problemu oporności wciąż jest wysoka. W raporcie podkreślono, iż oporność na działanie środków przeciwdrobnoustrojowych stanowi jedno z największych zagrożeń zdrowia publicznego, ograniczając znacząco możliwości leczenia wielu zakażeń bakteryjnych.
Wspólna walka z problemem kluczem do sukcesu
Jak podkreśla Vytenis Andriukaitis, europejski komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności: „Poziom oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe nadal znacznie się różni, porównując poszczególne kraje Unii Europejskiej. Aby wygrać walkę z problemem musimy połączyć nasze wysiłki i wprowadzić rygorystyczne zasady, dotyczące stosowania antybiotyków w różnych sektorach. Bardzo ważne jest, abyśmy wszyscy trzymali się zobowiązań, związanych ze zwalczaniem zjawiska oporności drobnoustrojów, koncentrując się na kluczowych obszarach określonych
w unijnym planie działania, w celu zachowania zdrowia publicznego”.
Nowe, alarmujące informacje
Dane, zebrane w 2016 roku na potrzeby stworzenia raportu, są alarmujące. Zgodnie z nimi, u drobiu wykryto oporność na karbapenemy – grupę antybiotyków, które nie są dopuszczone do stosowania u zwierząt, natomiast u ludzi, w 4 krajach podczas leczenia zakażeń Salmonella Kentucky wytwarzającą ESBL zauważono wysoką odporność szczepu bakteryjnego na cyprofloksacynę.
Jak twierdzi Marta Hugas, główny naukowiec EFSA: „Wykrywanie oporności na karbapenemy u drobiu oraz oporności na linezolid u świń, w przypadku zakażenia przez szczep Staphylococcus aureus odporny na metycylinę (MRSA), jest bardzo niepokojące, ponieważ wymienione antybiotyki są stosowane u ludzi w leczeniu ciężkich zakażeń”.
Według Mike’a Catchpole, głównego naukowca ECDC: „Bakterie Salmonella i Campylobacter u ludzi wykazują wysoki poziom oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Fakt, że ciągle odkrywamy, iż kolejne szczepy bakteryjne są odporne na działanie wielu leków oznacza, że problem oporności jest wciąż aktualny”. Jak twierdzi główny naukowiec ECDC niezwykle ważne jest zbadanie pochodzenia bakterii oraz podjęcie odpowiednich środków, mających zapobiec rozprzestrzenianiu się wysoce opornych szczepów, takich jak Salmonella Kentucky wytwarzająca ESBL.
Szczegółowe sprawozdanie, dotyczące oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe bakterii znajdujących się w organizmach ludzi, zwierząt oraz w żywności, sporządzone na podstawie danych
z 2016 roku, dostępne jest na stronie internetowej EFSA: https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/5182
Źródło:
Selon l'ECDC et l'EFSA, la résistance aux antimicrobiens dans les bactéries zoonotiques reste élevée chez l’homme, chez les animaux et dans les aliments; https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180227
Przeczytaj także
Niektóre substancje pochodzenia roślinnego zaliczane do grupy pochodnych hydroksyantracenu mogą prowadzić do uszkodzenia DNA oraz wywoływać nowotwory – poinformowała EFSA, podsumowując ocenę bezpieczeństwa ich...
W ciągu ostatnich 7 lat panel naukowy EFSA ds. Dietetyki, Żywienia i Alergii (grupa NDA) wydał 32 opinie naukowe, rekomendujące referencyjne wartości spożycia (RWS) dla wody, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego...