Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oporność mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe wciąż stanowi poważny problem – alarmuje EFSA i ECDC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Bakterie, zagrażające zdrowiu ludzi i zwierząt, wciąż wykazują wysoką oporność na działanie środków przeciwdrobnoustrojowych. Zgodnie z najnowszym raportem opublikowanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z Europejskim Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) skala problemu oporności wciąż jest wysoka. W raporcie podkreślono, iż oporność na działanie środków przeciwdrobnoustrojowych stanowi jedno z największych zagrożeń zdrowia publicznego, ograniczając znacząco możliwości leczenia wielu zakażeń bakteryjnych.

Wspólna walka z problemem kluczem do sukcesu

Jak podkreśla Vytenis Andriukaitis, europejski komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności: „Poziom oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe nadal znacznie się różni, porównując poszczególne kraje Unii Europejskiej. Aby wygrać walkę z problemem musimy połączyć nasze wysiłki i wprowadzić rygorystyczne zasady, dotyczące stosowania antybiotyków w różnych sektorach. Bardzo ważne jest, abyśmy wszyscy trzymali się zobowiązań, związanych ze zwalczaniem zjawiska oporności drobnoustrojów, koncentrując się na kluczowych obszarach określonych
w unijnym planie działania, w celu zachowania zdrowia publicznego”.

Nowe, alarmujące informacje

Dane, zebrane w 2016 roku na potrzeby stworzenia raportu, są alarmujące. Zgodnie z nimi, u drobiu wykryto oporność na karbapenemy – grupę antybiotyków, które nie są dopuszczone do stosowania u zwierząt, natomiast u ludzi, w 4 krajach podczas leczenia zakażeń Salmonella Kentucky wytwarzającą ESBL zauważono wysoką odporność szczepu bakteryjnego na cyprofloksacynę.

Jak twierdzi Marta Hugas, główny naukowiec EFSA: „Wykrywanie oporności na karbapenemy u drobiu oraz oporności na linezolid u świń, w przypadku zakażenia przez szczep Staphylococcus aureus odporny na metycylinę (MRSA), jest bardzo niepokojące, ponieważ wymienione antybiotyki są stosowane u ludzi w leczeniu ciężkich zakażeń”.

Według Mike’a Catchpole, głównego naukowca ECDC: „Bakterie Salmonella i Campylobacter u ludzi wykazują wysoki poziom oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Fakt, że ciągle odkrywamy, iż kolejne szczepy bakteryjne są odporne na działanie wielu leków oznacza, że problem oporności jest wciąż aktualny”. Jak twierdzi główny naukowiec ECDC niezwykle ważne jest zbadanie pochodzenia bakterii oraz podjęcie odpowiednich środków, mających zapobiec rozprzestrzenianiu się wysoce opornych szczepów, takich jak Salmonella Kentucky wytwarzająca ESBL. 

Szczegółowe sprawozdanie, dotyczące oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe bakterii znajdujących się w organizmach ludzi, zwierząt oraz w żywności, sporządzone na podstawie danych
z 2016 roku, dostępne jest na stronie internetowej EFSA: https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/5182

Źródło:

Selon l'ECDC et l'EFSA, la résistance aux antimicrobiens dans les bactéries zoonotiques reste élevée chez l’homme, chez les animaux et dans les aliments; https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180227 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.