Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Referencyjne wartości spożycia w pigułce – raport EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Narzędzie wykorzystywane przez pracowników służby zdrowia, naukowców, czy menadżerów ryzyka z sektora żywnościowego.

W ciągu ostatnich 7 lat panel naukowy EFSA ds. Dietetyki, Żywienia i Alergii (grupa NDA) wydał 32 opinie naukowe, rekomendujące referencyjne wartości spożycia (RWS) dla wody, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka, kalorii oraz 14 witamin i 13 składników mineralnych.

Wyniki pracy panelu nad referencyjnymi wartościami spożycia składników odżywczych zostały zebrane w specjalnym wydaniu czasopisma „EFSA Journal”.

Referencyjne wartości spożycia wyznaczane przez ekspertów z EFSA to kluczowe narzędzie wykorzystywane przez pracowników służby zdrowia, naukowców, czy menadżerów ryzyka z sektora żywnościowego. Stanowią one podstawę naukową do sporządzania zaleceń dietetycznych i planów żywienia.

Nowy raport zbiorczy.

Oprócz pełnej treści opinii naukowych eksperci przygotowali również raport zbiorczy, w którym zawarte jest podsumowanie pracy grupy nad referencyjnymi wartościami spożycia wraz ze streszczeniami 32 wydanych przez nich opinii naukowych oraz tabelami podsumowującymi i załącznikami.

Celem wydania raportu nie jest zastąpienie wydanych uprzednio 32 opinii naukowych. Aby dokładniej zrozumieć powody ustalenia takich, a nie innych referencyjnych wartości spożycia dla poszczególnych składników odżywczych, EFSA zachęca czytelników do zapoznania się z pełnymi opiniami naukowymi.

Wszystkie opracowania dostępne są za pośrednictwem strony internetowej „EFSA Journal” – darmowego internetowego czasopisma naukowego EFSA.

Wydanie specjalne „EFSA Journal” o referencyjnych wartościach odżywczych:

http://efsa.onlinelibrary.wiley.com/hub/issue/10.1002/(ISSN)1831-4732.021217/

Raport zbiorczy:

http://www.efsa.europa.eu/fr/supporting/pub/e15121

 

Źródło:

EFSA Journal : édition spéciale sur les valeurs nutritionnelles de référence

http://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/171211 

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.