Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Referencyjne wartości spożycia w pigułce – raport EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Narzędzie wykorzystywane przez pracowników służby zdrowia, naukowców, czy menadżerów ryzyka z sektora żywnościowego.

W ciągu ostatnich 7 lat panel naukowy EFSA ds. Dietetyki, Żywienia i Alergii (grupa NDA) wydał 32 opinie naukowe, rekomendujące referencyjne wartości spożycia (RWS) dla wody, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka, kalorii oraz 14 witamin i 13 składników mineralnych.

Wyniki pracy panelu nad referencyjnymi wartościami spożycia składników odżywczych zostały zebrane w specjalnym wydaniu czasopisma „EFSA Journal”.

Referencyjne wartości spożycia wyznaczane przez ekspertów z EFSA to kluczowe narzędzie wykorzystywane przez pracowników służby zdrowia, naukowców, czy menadżerów ryzyka z sektora żywnościowego. Stanowią one podstawę naukową do sporządzania zaleceń dietetycznych i planów żywienia.

Nowy raport zbiorczy.

Oprócz pełnej treści opinii naukowych eksperci przygotowali również raport zbiorczy, w którym zawarte jest podsumowanie pracy grupy nad referencyjnymi wartościami spożycia wraz ze streszczeniami 32 wydanych przez nich opinii naukowych oraz tabelami podsumowującymi i załącznikami.

Celem wydania raportu nie jest zastąpienie wydanych uprzednio 32 opinii naukowych. Aby dokładniej zrozumieć powody ustalenia takich, a nie innych referencyjnych wartości spożycia dla poszczególnych składników odżywczych, EFSA zachęca czytelników do zapoznania się z pełnymi opiniami naukowymi.

Wszystkie opracowania dostępne są za pośrednictwem strony internetowej „EFSA Journal” – darmowego internetowego czasopisma naukowego EFSA.

Wydanie specjalne „EFSA Journal” o referencyjnych wartościach odżywczych:

http://efsa.onlinelibrary.wiley.com/hub/issue/10.1002/(ISSN)1831-4732.021217/

Raport zbiorczy:

http://www.efsa.europa.eu/fr/supporting/pub/e15121

 

Źródło:

EFSA Journal : édition spéciale sur les valeurs nutritionnelles de référence

http://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/171211 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.