Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Narzędzie wykorzystywane przez pracowników służby zdrowia, naukowców, czy menadżerów ryzyka z sektora żywnościowego.
W ciągu ostatnich 7 lat panel naukowy EFSA ds. Dietetyki, Żywienia i Alergii (grupa NDA) wydał 32 opinie naukowe, rekomendujące referencyjne wartości spożycia (RWS) dla wody, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka, kalorii oraz 14 witamin i 13 składników mineralnych.
Wyniki pracy panelu nad referencyjnymi wartościami spożycia składników odżywczych zostały zebrane w specjalnym wydaniu czasopisma „EFSA Journal”.
Referencyjne wartości spożycia wyznaczane przez ekspertów z EFSA to kluczowe narzędzie wykorzystywane przez pracowników służby zdrowia, naukowców, czy menadżerów ryzyka z sektora żywnościowego. Stanowią one podstawę naukową do sporządzania zaleceń dietetycznych i planów żywienia.
Nowy raport zbiorczy.
Oprócz pełnej treści opinii naukowych eksperci przygotowali również raport zbiorczy, w którym zawarte jest podsumowanie pracy grupy nad referencyjnymi wartościami spożycia wraz ze streszczeniami 32 wydanych przez nich opinii naukowych oraz tabelami podsumowującymi i załącznikami.
Celem wydania raportu nie jest zastąpienie wydanych uprzednio 32 opinii naukowych. Aby dokładniej zrozumieć powody ustalenia takich, a nie innych referencyjnych wartości spożycia dla poszczególnych składników odżywczych, EFSA zachęca czytelników do zapoznania się z pełnymi opiniami naukowymi.
Wszystkie opracowania dostępne są za pośrednictwem strony internetowej „EFSA Journal” – darmowego internetowego czasopisma naukowego EFSA.
Wydanie specjalne „EFSA Journal” o referencyjnych wartościach odżywczych:
http://efsa.onlinelibrary.wiley.com/hub/issue/10.1002/(ISSN)1831-4732.021217/
Raport zbiorczy:
http://www.efsa.europa.eu/fr/supporting/pub/e15121
Źródło:
EFSA Journal : édition spéciale sur les valeurs nutritionnelles de référence
Przeczytaj także
Po wprowadzeniu nowych regulacji dotyczących znakowania produktów spożywczych zawartych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. pojawiły się nowe szczegółowo...
Według raportu za rok 2016 opublikowanego 13 grudnia przez EFSA oraz ECDC ustabilizował się spadkowy trend przypadków występowania salmonellozy...