Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niektóre substancje pochodzenia roślinnego zaliczane do grupy pochodnych hydroksyantracenu mogą prowadzić do uszkodzenia DNA oraz wywoływać nowotwory – poinformowała EFSA, podsumowując ocenę bezpieczeństwa ich stosowania w żywności.
Pochodne hydroksyantracenu to związki, występujące naturalnie w niektórych gatunkach roślin, takich jak aloes i senna (inaczej strączyniec, senes). Ekstrakty, zawierające te substancje, stosowane są w suplementach diety ze względu na ich działanie przeczyszczające.
Ocena bezpieczeństwa według EFSA
W 2013 roku w swojej ocenie EFSA potwierdziła, iż pochodne hydroksyantracenu, znajdujące się w niektórych suplementach diety, mogą poprawiać funkcjonowanie jelit. Już wtedy jednak, w opinii zawarte było ostrzeżenie przed długotrwałym stosowaniem tych środków i spożywaniem pochodnych hydroksyantracenu w dużych dawkach, ze względu na obawy dotyczące, ich potencjalnego negatywnego oddziaływania na zdrowie.
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA z wnioskiem o przeprowadzenie ponownej oceny bezpieczeństwa spożywania tych związków oraz wyznaczenie ich dopuszczalnego dziennego pobrania.
Na podstawie przeprowadzonej przez EFSA analizy dostępnych danych wywnioskowano, iż niektóre pochodne hydroksyantracenu mogą działać genotoksycznie, czyli potencjalnie uszkadzać DNA. Ze względu na te obawy niemożliwe było wyznaczenie dla nich bezpiecznego tj. nie wywołującego negatywnych skutków zdrowotnych, dziennego pobrania. Wyniki testów przeprowadzonych na zwierzętach potwierdziły tą opinię – niektóre z pochodnych hydroksyantracenu wywoływały u zwierząt raka jelita.
Wnioski, którymi EFSA podsumowuje swoją najnowszą ocenę, są zgodne z opinią innych europejskich i międzynarodowych organów w tym Światowej Agencji Zdrowia, Europejskiej Agencji Leków oraz niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka.
Ocena bezpieczeństwa spożywania pochodnych hydroksyantracenu dostępna jest na stronie internetowej EFSA:
https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/5090
Źródło:
L'EFSA confirme les préoccupations sanitaires liées aux dérivés d’hydroxyanthracènes dans les aliments
Przeczytaj także
Eksperci z EFSA, wykorzystując nowe naukowe podejście, przeprowadzili ponowną ocenę wpływu zanieczyszczenia żywności związkiem 3-MCPD na występowanie chorób nerek oraz problemów z męską płodnością...
Spirulina to handlowa nazwa cyjanobakterii, dostępnych w sprzedaży zazwyczaj w postaci proszku. Jest ona tradycyjnie spożywana w wielu krajach – samodzielnie, jako składnik środków spożywczych lub suplement diety, który ma...