Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pochodne hydroksyantracenu w żywności – EFSA potwierdza obawy o wpływ tego związku na zdrowie ludzi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niektóre substancje pochodzenia roślinnego zaliczane do grupy pochodnych hydroksyantracenu mogą prowadzić do uszkodzenia DNA oraz wywoływać nowotwory – poinformowała EFSA, podsumowując ocenę bezpieczeństwa ich stosowania w żywności.

Pochodne hydroksyantracenu to związki, występujące naturalnie w niektórych gatunkach roślin, takich jak aloes i senna (inaczej strączyniec, senes). Ekstrakty, zawierające te substancje, stosowane są w suplementach diety ze względu na ich działanie przeczyszczające.

Ocena bezpieczeństwa według EFSA

W 2013 roku w swojej ocenie EFSA potwierdziła, iż pochodne hydroksyantracenu, znajdujące się w niektórych suplementach diety, mogą poprawiać funkcjonowanie jelit. Już wtedy jednak, w opinii zawarte było ostrzeżenie przed długotrwałym stosowaniem tych środków i spożywaniem pochodnych hydroksyantracenu w dużych dawkach, ze względu na obawy dotyczące, ich potencjalnego negatywnego oddziaływania na zdrowie.

Komisja Europejska zwróciła się do EFSA z wnioskiem o przeprowadzenie ponownej oceny bezpieczeństwa spożywania tych związków oraz wyznaczenie ich dopuszczalnego dziennego pobrania.

Na podstawie przeprowadzonej przez EFSA analizy dostępnych danych wywnioskowano, iż niektóre pochodne hydroksyantracenu mogą działać genotoksycznie, czyli potencjalnie uszkadzać DNA. Ze względu na te obawy niemożliwe było wyznaczenie dla nich bezpiecznego tj. nie wywołującego negatywnych skutków zdrowotnych, dziennego pobrania. Wyniki testów przeprowadzonych na zwierzętach potwierdziły tą opinię – niektóre z pochodnych hydroksyantracenu wywoływały u zwierząt raka jelita.

Wnioski, którymi EFSA podsumowuje swoją najnowszą ocenę, są zgodne z opinią innych europejskich i międzynarodowych organów w tym Światowej Agencji Zdrowia, Europejskiej Agencji Leków oraz niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka.

Ocena bezpieczeństwa spożywania pochodnych hydroksyantracenu dostępna jest na stronie internetowej EFSA:

https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/5090

Źródło:
L'EFSA confirme les préoccupations sanitaires liées aux dérivés d’hydroxyanthracènes dans les aliments

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180123 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.