Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Enzymy spożywcze – EFSA uruchamia nowe narzędzie oceny narażenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

EFSA opracowała model absorpcji pokarmowej (Food Enzyme Intake Model FEIM) – nowe narzędzie, które ma ułatwić ocenę narażenia na enzymy spożywcze stosowane w różnych procesach produkcji żywności w przeciętnej diecie.

Model FEIM bazuje na metodologii zalecanej od 2016 roku przez panel EFSA ds. materiałów do kontaktu z żywnością, enzymami, substancjami aromatyzującymi i substancjami pomocniczymi (CEF). Opiera się on na rzeczywistych danych o spożyciu żywności zebranych przez państwa członkowskie i zarejestrowanych w kompleksowej europejskiej bazie danych o spożyciu żywności.

To przyjazne dla użytkowników narzędzie umożliwia oceniającym ryzyko i zarządzającym ryzykiem oszacowanie narażenia dietetycznego na enzymy stosowane w procesach produkcji żywności, na przykład w branży piwowarskiej lub przemyśle piekarniczym. Model FEIM jest dostępny za pośrednictwem platformy EFSA.

FEIM – jak to działa

FEIM, czyli model spożycia enzymu spożywczego zawiera kalkulatory specyficzne dla procesu takiego jak np. zaparzanie, czy pieczenie, które umożliwiają oszacowanie ekspozycji dietetycznej na enzymy spożywcze stosowane w poszczególnych procesach produkcji żywności. Wyniki narażenia są przekazywane na średnim lub wysokim poziomie dla różnych grup populacji (niemowląt, małych dzieci, dorosłych itd.) w różnych krajach.

Dostęp do FEIM można uzyskać poprzez EFSA Knowledge Junction. Narzędzie będzie corocznie aktualizowane, gdy kolejne kalkulatory specyficzne dla procesu będą generowane i przyjmowane przez panel ds. materiałów do kontaktu z żywnością, enzymami, substancjami aromatyzującymi i substancjami pomocniczymi (CEF).

Aby skorzystać z narzędzia wprowadź poziom wykorzystania enzymu spożywczego np. maksimum zalecane dla konkretnego procesu produkcji żywności. Wszystkie wartości należy wprowadzić jako mg TOS (Total Organic Solids)/ kg surowców. Wszystkie szczegóły techniczne, dotyczące działania FEIM można znaleźć w załączniku B do Oświadczenia w sprawie oceny narażenia na enzymy spożywcze.

Źródło:


Enzymes alimentaires : l’EFSA lance un nouvel outil d’estimation de l’exposition

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180704-1

https://www.efsa.europa.eu/en/applications/foodingredients/tools   

Autor: Aleksandra Gołyska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.