Enzymy spożywcze – EFSA uruchamia nowe narzędzie oceny narażenia
EFSA opracowała model absorpcji pokarmowej (Food Enzyme Intake Model FEIM) – nowe narzędzie, które ma ułatwić ocenę narażenia na enzymy spożywcze stosowane w różnych procesach produkcji żywności w przeciętnej diecie.
Model FEIM bazuje na metodologii zalecanej od 2016 roku przez panel EFSA ds. materiałów do kontaktu z żywnością, enzymami, substancjami aromatyzującymi i substancjami pomocniczymi (CEF). Opiera się on na rzeczywistych danych o spożyciu żywności zebranych przez państwa członkowskie i zarejestrowanych w kompleksowej europejskiej bazie danych o spożyciu żywności.
To przyjazne dla użytkowników narzędzie umożliwia oceniającym ryzyko i zarządzającym ryzykiem oszacowanie narażenia dietetycznego na enzymy stosowane w procesach produkcji żywności, na przykład w branży piwowarskiej lub przemyśle piekarniczym. Model FEIM jest dostępny za pośrednictwem platformy EFSA.
FEIM – jak to działa
FEIM, czyli model spożycia enzymu spożywczego zawiera kalkulatory specyficzne dla procesu takiego jak np. zaparzanie, czy pieczenie, które umożliwiają oszacowanie ekspozycji dietetycznej na enzymy spożywcze stosowane w poszczególnych procesach produkcji żywności. Wyniki narażenia są przekazywane na średnim lub wysokim poziomie dla różnych grup populacji (niemowląt, małych dzieci, dorosłych itd.) w różnych krajach.
Dostęp do FEIM można uzyskać poprzez EFSA Knowledge Junction. Narzędzie będzie corocznie aktualizowane, gdy kolejne kalkulatory specyficzne dla procesu będą generowane i przyjmowane przez panel ds. materiałów do kontaktu z żywnością, enzymami, substancjami aromatyzującymi i substancjami pomocniczymi (CEF).
Aby skorzystać z narzędzia wprowadź poziom wykorzystania enzymu spożywczego np. maksimum zalecane dla konkretnego procesu produkcji żywności. Wszystkie wartości należy wprowadzić jako mg TOS (Total Organic Solids)/ kg surowców. Wszystkie szczegóły techniczne, dotyczące działania FEIM można znaleźć w załączniku B do Oświadczenia w sprawie oceny narażenia na enzymy spożywcze.
Źródło:
Enzymes alimentaires : l’EFSA lance un nouvel outil d’estimation de l’exposition
https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180704-1
https://www.efsa.europa.eu/en/applications/foodingredients/tools
Przeczytaj także
-
13.06.2018
Francja wzywa do zakazu stosowania dwutlenku tytanu w żywności
Francuski rząd chce wprowadzić zakaz stosowania dwutlenku tytanu w żywności do końca tego roku. Brune Poirson, francuska Sekretarz Stanu w Ministerstwie Transformacji Ekologicznej i Solidarnej pochwaliła praktyki produkcyjne...
-
12.03.2018
Neonikotynoidy przyczyną masowego wymierania pszczół? - opinia EFSA
Jak wynika z raportu opublikowanego 28 lutego br. przez EFSA, stosowanie neonikotynoidowych pestycydów stanowi zagrożenie dla życia pszczół dzikich i miodnych...
-
15.02.2018
Forum doradcze EFSA: należy zwiększyć nakłady na finansowanie badań nad bezpieczeństwem żywności
Krajowe organy ds. Bezpieczeństwa Żywności z 28 państw członkowskich Unii Europejskiej, Islandii i Norwegii w oficjalnym oświadczeniu wezwały do zwiększenia publicznych inwestycji w badania nad bezpieczeństwem żywności...