Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Enzymy spożywcze – EFSA uruchamia nowe narzędzie oceny narażenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

EFSA opracowała model absorpcji pokarmowej (Food Enzyme Intake Model FEIM) – nowe narzędzie, które ma ułatwić ocenę narażenia na enzymy spożywcze stosowane w różnych procesach produkcji żywności w przeciętnej diecie.

Model FEIM bazuje na metodologii zalecanej od 2016 roku przez panel EFSA ds. materiałów do kontaktu z żywnością, enzymami, substancjami aromatyzującymi i substancjami pomocniczymi (CEF). Opiera się on na rzeczywistych danych o spożyciu żywności zebranych przez państwa członkowskie i zarejestrowanych w kompleksowej europejskiej bazie danych o spożyciu żywności.

To przyjazne dla użytkowników narzędzie umożliwia oceniającym ryzyko i zarządzającym ryzykiem oszacowanie narażenia dietetycznego na enzymy stosowane w procesach produkcji żywności, na przykład w branży piwowarskiej lub przemyśle piekarniczym. Model FEIM jest dostępny za pośrednictwem platformy EFSA.

FEIM – jak to działa

FEIM, czyli model spożycia enzymu spożywczego zawiera kalkulatory specyficzne dla procesu takiego jak np. zaparzanie, czy pieczenie, które umożliwiają oszacowanie ekspozycji dietetycznej na enzymy spożywcze stosowane w poszczególnych procesach produkcji żywności. Wyniki narażenia są przekazywane na średnim lub wysokim poziomie dla różnych grup populacji (niemowląt, małych dzieci, dorosłych itd.) w różnych krajach.

Dostęp do FEIM można uzyskać poprzez EFSA Knowledge Junction. Narzędzie będzie corocznie aktualizowane, gdy kolejne kalkulatory specyficzne dla procesu będą generowane i przyjmowane przez panel ds. materiałów do kontaktu z żywnością, enzymami, substancjami aromatyzującymi i substancjami pomocniczymi (CEF).

Aby skorzystać z narzędzia wprowadź poziom wykorzystania enzymu spożywczego np. maksimum zalecane dla konkretnego procesu produkcji żywności. Wszystkie wartości należy wprowadzić jako mg TOS (Total Organic Solids)/ kg surowców. Wszystkie szczegóły techniczne, dotyczące działania FEIM można znaleźć w załączniku B do Oświadczenia w sprawie oceny narażenia na enzymy spożywcze.

Źródło:


Enzymes alimentaires : l’EFSA lance un nouvel outil d’estimation de l’exposition

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180704-1

https://www.efsa.europa.eu/en/applications/foodingredients/tools   

Autor: Aleksandra Gołyska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.