Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Neonikotynoidy przyczyną masowego wymierania pszczół? - opinia EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak wynika z raportu opublikowanego 28 lutego br. przez EFSA, stosowanie neonikotynoidowych pestycydów stanowi zagrożenie dla życia pszczół dzikich i miodnych.

Powtórna ocena ryzyka – podobne wnioski

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ponowną ocenę ryzyka stosowania trzech neonikotynoidów – klotianidyny, imidaklopridu i tiametoksamu. Obecnie wykorzystywanie tych związków w rolnictwie podlega na terenie Unii Europejskiej pewnym ograniczeniom ze względu na podejrzenia, dotyczące ich szkodliwego oddziaływania na pszczoły.

W 2013 roku, po opublikowaniu opinii EFSA, dotyczącej potencjalnego negatywnego oddziaływania neonikotynoidów na pszczoły, Komisja Europejska wprowadziła obowiązek monitorowania wykorzystywania tych substancji w rolnictwie.

Ponowna ocena ryzyka, która właśnie się zakończyła, objęła swoim zakresem również, poza pszczołami miodnymi, pszczoły dzikie – trzmiele i pszczoły samotnice.

Naukowcy z EFSA, w tym w szczególności Dział ds. Pestycydów, zebrali dużą ilość danych, dotyczących problemu wymierania pszczół oraz przeprowadzili przegląd literatury w celu zebrania nowych dowodów naukowych, świadczących o wpływie neonikotynoidów na zdrowie i życie pszczół dzikich i miodnych. Podczas prowadzenia oceny zespół naukowców zastosował nowe wytyczne w zakresie oceny ryzyka, opracowane przez EFSA specjalnie w odpowiedzi na problem masowego wymierania pszczół.

Jak twierdzi Jose Tarazona: „Dostępność tak dużej ilości danych i wskazówek, pozwoliła nam na sformułowanie bardzo szczegółowych wniosków z oceny ryzyka stosowania neonikotynoidowych pestycydów w rolnictwie”.

Wpływ tych substancji na zdrowie i życie pszczół jest, jak twierdzą w podsumowaniu raportu naukowcy z EFSA, różny w zależności od gatunku pszczoły, sposobu zastosowania pestycydu oraz drogi narażenia na jego działanie. Ryzyko, związane z niekorzystnym oddziaływaniem neonikotynoidów na życie pszczół, zostało jednak potwierdzone w przypadku każdego z trzech badanych gatunków pszczół.

Co dalej? 

Naukowcy z EFSA skonsultowali wnioski z przeprowadzonej oceny ryzyka stosowania neonikotynoidowych pestycydów z niezależnymi ekspertami z krajów członkowskich Unii Europejskiej, którzy poparli ich opinię. Szczegółowe wnioski zostaną w najbliższym czasie przedstawione osobom odpowiedzialnym za zarządzanie ryzykiem z Komisji Europejskiej i państw członkowskich – być może będzie to pierwszy krok, który pozwoli na wprowadzenie odpowiednich, restrykcyjnych ograniczeń prawnych w zakresie stosowania w rolnictwie środków zawierających neonikotynoidy.

Pytania i odpowiedzi – wnioski dotyczące nikotynoidów (2018):

https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/news/180228-QA-Neonics.pdf

Źródło:

Néonicotinoïdes : confirmation du risque pour les abeilles https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180228 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.