74 JB - Walidacja procesów czyszczenia, mycia i dezynfekcji czyli jak uzyskać obiektywne dowody, że wdrożona metoda jest skuteczna.
Data: 21.08.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Podczas szkolenia uczestnik dowie się, jak prowadzić kontrole procesu mycia i dezynfekcji, aby przebiegał skutecznie
umożliwiając wytwarzanie produktu spełniającego określone wymagania jakości. Jak uniknąć rutyny wykonując proces mycia,
jak prowadzić proces planowania walidacji. Uczestnik dowie się jak wyznaczać krytyczne parametry procesu wraz z limitami,
określać częstotliwości i zakresu prowadzonych badań i testów, jakie prowadzić zapisy i jak optymalizować proces walidacji.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do pracowników działów jakości odpowiedzialnych za nadzorowanie i kontrolę procesu mycia
i dezynfekcji w zakładach produkcyjnych, hotelach, restauracjach, stołówkach, barach oraz sklepach.
Program
1. Niepożądane zanieczyszczenia produktu.
2. Co to jest biofilm i gdzie się tworzy?
3. Analiza powstawania biofilmu.
4. Mikroorganizmy tworzące biofilm (na przykładzie: Listeria monocytogenes, Legionella).
5. Mechanizm oporności drobnoustrojów na działanie środków dezynfekcyjnych.
6. Metody likwidacji biofilmu.
7. Definicje.
8. Proces walidacji, dokumenty procesu walidacyjnego.
9. Procesy mycia i dezynfekcji.
10. Kontrola skuteczności mycia i dezynfekcji. Mechanizm działania środków dezynfekcyjnych na drobnoustroje.
11. W których punktach należy pobierać próbki do badań.
12. Metody badawcze, kryteria akceptacji, dopuszczalne limity.
13. Gdy wyniki wykraczają poza ustalone kryteria akceptacji.
14. Zarzadzanie alergenami.
15. Zanieczyszczenia krzyżowe i sposoby ich eliminacji.
16. Alergeny - czyszczenie i mycie oraz walidacja procesów.
17. Możliwość wykorzystania szybkich testów jakościowych do detekcji alergenów w produktach i środowisku.
18. Pytania, podsumowanie i zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12408&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-74-JB-Walidacja-procesow-czyszczenia-mycia-i-dezynfekcji-czyli-jak-uzyskac-obiektywne-dowody_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły