Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zdrowie pszczół w Europie – EFSA o potrzebie gromadzenia danych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

W związku z niepokojącymi doniesieniami dotyczącymi masowego wymierania pszczół na świecie, EFSA, tworząc grupę roboczą MUST-B, zgromadziła ekspertów z tej dziedziny, których zadaniem będzie sporządzenie modelu oceny ryzyka związanego ze stanem zdrowia pszczółw Europie.

Naukowcy, działający w ramach tej grupy mają opracować swoją opinię na podstawie zgromadzonych, publikowanych wcześniej danych oraz własnej wiedzy eksperckiej. W ostatnio sporządzonym raporcie podkreślili jednak, iż do stworzenia rzetelnego modelu oceny ryzyka niezbędne będą również bieżące dane, dotyczące populacji pszczół w Europie. EFSA mobilizuje państwa członkowskie do gromadzenia szczegółowych danych, celem ochrony populacji pszczół w Europie.

Zbierane dane

Eksperci z MUST-B w swoim raporcie wskazują jakie dokładnie dane będą pomocne w tworzeniu oceny ryzyka oraz z jakich obszarów powinny być one zbierane. Z rozmowy z przewodniczącym grupy, profesorem Simon’em More wynika, iż sporządzenie rzetelnego opracowania, dotyczącego stanu zdrowia pszczół w Europie jest nie lada wyzwaniem. Przewodniczący grupy podkreślił, że konieczne jest, aby dane zbierane z obszarów występowania pszczół były gromadzone z wykorzystaniem precyzyjnej, zatwierdzonej metody, co zagwarantuje ich reprezentatywność. Profesor zwrócił również uwagę na kwestię automatyzacji narzędzi, która pozwoliłaby zniwelować problem zmienności wyników. W tym zakresie obiecujące wydają się być zaprezentowane na tegorocznej konferencji SETAC wyniki badań, które wskazują na znaczne postępy w rozwijaniu takich narzędzi. Jak podkreśla profesor Simon More: „ wysiłki te należy kontynuować w celu poprawy jakości oraz harmonizacji danych i tym samym stworzenia bardziej rzetelnej oceny ryzyka, która ostatecznie przełoży się na zdrowie pszczół”.

W skład grupy roboczej MUST-B wchodzą eksperci z ośrodków naukowych znajdujących się w 4 różnych państwach członkowskich, różniących się warunkami klimatycznymi i środowiskowymi. Na ich obszarze występują 3 podgatunki pszczoły – to ich dotyczyć ma opracowywana ocena ryzyka.

Zalecenia MUST-B

Grupa MUST-B przedstawiła w swoim raporcie szereg zaleceń w zakresie metod gromadzenia danych wraz z czasem niezbędnym na ich zebranie. W opracowaniu przybliżone zostały także zachowania pszczół, które powinny być szczególnie brane pod uwagę. Eksperci zainteresowani są również zebraniem informacji dotyczących jakości produktów pszczelich.

Jak podkreśla przewodniczący grupy MUST-B, im więcej danych zostanie zgromadzonych, tym lepsze rezultaty uzyskamy: „Zaproponowaliśmy 4 początkowe miejsca pozyskiwania danych ale biorąc pod uwagę różnorodność krajobrazów, klimatów, podgatunków, praktyk pszczelarskich i rolniczych w Europie, posiadanie informacji z innych krajów byłoby niezwykle użyteczne”.

Sympozjum Naukowe

W czerwcu w Brukseli odbyło się sympozjum naukowe zatytułowane: „Gromadzenie i udostępnianie danych dotyczących zdrowia pszczół: europejskie partnerstwo na rzecz pszczół”. Wydarzenie było okazją do przedyskutowania problematyki dostępności, gromadzenia i analizy danych związanych z populacją pszczół i jej zdrowiem. Ostatecznym celem projektu jest rozwiązanie problemu masowego wymierania pszczół w Europie i poza nią.

Źródło:

EFSA: Santé des abeilles : l'EFSA détermine les besoins en matière de collecte des données 

 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.