Żywność ekologiczna – przepisy prawa żywnościowego, specyficzne zagrożenia w procesie produkcji, GHP / GMP na straży zgodności przebiegu procesu.
Data: 22.07.2025 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi dotyczącymi znakowania żywności ekologicznej, istotnymi zagrożeniami identyfikowanymi w procesie produkcji i obrotu żywności ekologicznej oraz środkami kontroli, służącymi ochronie tej żywności przed zagrożeniami.
Szkolenie skierowane do
pracowników przemysłu spożywczego, sieci handlowych lub planujący rozwinąć działalność w zakresie żywności ekologicznej.
Program
1. Cele rolnictwa ekologicznego i zaufanie konsumentów do żywności ekologicznej.
2. Wymogi prawne regulujące produkcję i obrót produktów rolnictwa ekologicznego.
3. Podstawowe informacje dotyczące procesu certyfikacji.
4. Produkcja żywności ekologicznej - składniki i substancje, których stosowanie przy produkcji
ekologicznej jest zakazane oraz możliwość i zasady stosowania składników nieekologicznych w
żywności ekologicznej.
5. Produkcja, magazynowanie i transport żywności ekologicznej – spodziewane zagrożenia w
procesie i sposoby ich zapobiegania.
6. Zasady znakowania i promocji żywności ekologicznej.
7. Postępowanie w przypadku zidentyfikowania produktu niezgodnego z zasadami produkcji
żywności ekologicznej.
8. Pytania uczestników, podsumowanie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły