Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Choroba guzowatej skóry bydła – czy jest groźna?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Masowa kampania szczepień żywego inwentarza realizowana w południowo-wschodniej Europie pozwoliła opanować rozprzestrzenianie się choroby guzowatej skóry bydła w tym regionie, które zaobserwowano w 2015 i 2016 roku - taki jest główny wniosek analizy epidemiologicznej przeprowadzonej  przez EFSA we współpracy z krajami, w których wystąpiła ta choroba i krajami szczególnie zagrożonymi jej rozwojem.

Opinię EFSA, której zaleceniem było wdrożenie programu szczepień celem redukcji liczby ognisk choroby guzowatej skóry bydła  w Europie wydano w sierpniu 2016 roku. "Mimo trudnej sytuacji epidemiologicznej wszystkie kraje, uczestniczące w projekcie wykazały się wysokim stopniem zaangażowania i współpracy" - podsumował Alessandro Brogilia, weterynarz z ramienia EFSA.

Obecnie trwają prace nad stworzeniem szczegółowego raportu dotyczącego rozprzestrzeniania się choroby guzowatej skóry bydła w Europie. Eksperci z EFSA we współpracy
z właściwymi organami z Grecji, Bułgarii, Albanii, Serbii, Bośni, Hercegowiny, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii, Czarnogóry, Turcji, Rumunii, Chorwacji i Kosowa mają wydać opinię naukową w tej sprawie na początku 2018 roku.

Guzowata choroba skóry bydła, inaczej LSD to choroba zakaźna bydła, która powoduje straty ekonomiczne. W niektórych przypadkach kończy się nawet zgonem zwierząt. Choroba charakteryzuje się pojawieniem się guzków skórnych, stąd jej nazwa. Niegdyś ogniska choroby zidentyfikowane jako LSD ograniczały się do kontynentu afrykańskiego. W 2013 roku w Turcji potwierdzono pojawienie się pierwszych przypadków wirusa w Europie. Guzowata choroba skóry bydła zaczęła rozprzestrzeniać się w południowo-wschodniej części kontynentu. Kolejne jej ogniska pojawiły się w 7 krajach europejskich – w Grecji, Bułgarii, byłej Jugosłowiańskiej Republice Macedonii, Serbii, Albanii, Czarnogórze i w Kosowie.

Wektorem, który odpowiada za rozprzestrzenianie się choroby są owady. Ze względu na rozpoczynający się okres letni i wyższe temperatury, które sprzyjają wzrostowi populacji owadów, rośnie ryzyko pojawiania się kolejnych ognisk guzowatej choroby skóry bydła w Europie. Dzięki wdrożonemu programowi szczepień nie powinna być ona już aż tak groźna, jednak eksperci EFSA zalecają czujność. W przypadku wystąpienia u zwierząt podejrzanych objawów zaleca się przeprowadzenie badań laboratoryjnych celem uzyskania potwierdzenia.

Źródło:

Les foyers épidémiques de dermatose nodulaire contagieuse endigués dans l’Europe du Sud-Est

http://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/170420

Autor: FoodFakty

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.