244 MIK - Łańcuch chłodniczy a stabilność mikrobiologiczna żywności. Analiza wyników badań z przerwanym ciągiem chłodniczym.
Data: 23.04.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Przerwanie łańcucha chłodniczego może mieć duży wpływ na produkty, takie jak: zepsucie się lub spadek jakości, utrata
wartości odżywczych i organoleptycznych oraz rozwój mikroorganizmów, które mogą być szkodliwe dla człowieka.
Szczególnie narażone są realizowanego łańcucha dostaw: produkty łatwo psujące się: – owoce, warzywa, mięso, ryby oraz
produkty mrożone: przetworzone i nieprzetworzone.
Szkolenie ma na celu pomóc pracownikom laboratorium i Działu Jakości ustalić zakres badań mikrobiologicznych, które
będziemy badać. Wskazać, czy będą to badania ilościowe, czy jakościowe, kiedy zostaną wykonane (na początku produkcji, w
trakcie okresu przydatności do spożycia czy na koniec), w jaki sposób próby będą pobrane, gdzie będą przechowywane, w
jakich temperaturach.
I na końcu jak interpretować wyniki analiz aby stanowiły wsparcie i dały wskazówkę przedsiębiorcy w zakresie eliminacji
zagrożenia w najbardziej krytycznych punktach ciągu chłodniczego a także udokumentowaniu poprawności systemu.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów różnych branż przemysłu spożywczego, diagnostów
laboratoryjnych, technologów, a także pracowników innych działów (np. Kontroli Jakości).
Program
1. Metody konserwowania żywności - rola niskich temperatur.
2. Żywność nietrwała - zmiany powodowane przez produkty metabolizmu drobnoustrojów.
3. Odporność drobnoustrojów na warunki chłodzenia.
4. Łańcuch chłodniczy w produkcji roślinnej i zwierzęcej – wymagania.
5. Kiedy należy wykonać badania przerwanego ciągu chłodniczego i jak je zaprojektować.
6. Jak interpretować otrzymane wyniki badań ?
7. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17840&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_MIK&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/02/Program-244-MIK_Lancuch-chlodniczy-a-stabilnosc-mikrobiologiczna-zywnosci_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły