Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francja wzywa do zakazu stosowania dwutlenku tytanu w żywności

Kategoria: Składniki Żywności

Dobrowolna rezygnacja z kontrowersyjnego barwnika

Francuski rząd chce wprowadzić zakaz stosowania dwutlenku tytanu w żywności do końca tego roku. Brune Poirson, francuska Sekretarz Stanu w Ministerstwie Transformacji Ekologicznej i Solidarnej pochwaliła praktyki produkcyjne przedsiębiorstw spożywczych, które dobrowolnie zdecydowały się na zaprzestanie stosowania TiO2 jako dodatku do żywności w swoich produktach.

Wyroby cukiernicze, lukier i gumy do żucia

Dwutlenek tytanu jest powszechnie używany jako barwnik nadający połysk i gładki biały kolor wyrobom cukierniczym lub matowość jogurtom i lodom, według obecnego stanu wiedzy nie posiadający wartości odżywczej. Oznaczany zgodnie z unijną nomenklaturą jako sztuczny barwnik o numerze E171, związek ten wykorzystywany jest również do produkcji cukierków, gum do żucia, lukru oraz jasnych sosów. W kosmetyce dwutlenek tytanu pełni rolę barwnika, wypełniacza i filtra przeciwsłonecznego.

Potencjał rakotwórczy

W styczniu br. Narodowy Instytut Badań Agronomicznych (INRA) we Francji opublikował badanie dotyczące wpływu spożycia dwutlenku tytanu na powstawanie stanu zapalnego na poziomie komórkowym, który powiązany jest z procesami nowotworowymi. Naukowcy ostrzegli, że substancja ta może być szkodliwa dla zdrowia ze względu na zdolność nanocząsteczek do przedostawania się przez bariery ochronne organizmu w płucach, wątrobie oraz jelicie. Z uwagi na możliwy potencjał rakotwórczy dwutlenku tytanu rząd Francji postanowił zakazać jego stosowania do końca 2018 roku. Przygotowano już poprawki do odpowiedniej ustawy, dzięki czemu będzie to możliwe.

Nowa opinia EFSA

Bazując na pracach naukowych sugerujących zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem barwnika, władze francuskie zwróciły się w lutym do Komisji Europejskiej z wnioskiem o wstrzymanie pozwolenia na używanie dwutlenku tytanu w produkcji żywności i ponowną ocenę związanego z tym ryzyka. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) planuje w najbliższym czasie publikację zaktualizowanego stanowiska w sprawie tej kontrowersyjnej substancji.

TiO2 na pewno niezbędny?

 „Musimy poważnie zastanowić się czy naprawdę konieczne jest stosowanie potencjalnie szkodliwej dla zdrowia substancji, której jedyną funkcją jest nadawanie białym produktom jeszcze bielszej barwy”, stwierdziła Poirson. „Stanowisko rządu jest w tej sprawie zdecydowane i dlatego chciałam podkreślić jak ważny jest przykład koncernów spożywczych, które postanowiły już teraz zrezygnować ze stosowania w swoich produktach dwutlenku tytanu.”

Źródło:

http://www.foodingredientsfirst.com/news/france-on-standby-to-ban-titanium-dioxide-minister-praises-agile-confectioners-voluntary-removal.html

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.