Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Francja wzywa do zakazu stosowania dwutlenku tytanu w żywności

Kategoria: Składniki Żywności

Dobrowolna rezygnacja z kontrowersyjnego barwnika

Francuski rząd chce wprowadzić zakaz stosowania dwutlenku tytanu w żywności do końca tego roku. Brune Poirson, francuska Sekretarz Stanu w Ministerstwie Transformacji Ekologicznej i Solidarnej pochwaliła praktyki produkcyjne przedsiębiorstw spożywczych, które dobrowolnie zdecydowały się na zaprzestanie stosowania TiO2 jako dodatku do żywności w swoich produktach.

Wyroby cukiernicze, lukier i gumy do żucia

Dwutlenek tytanu jest powszechnie używany jako barwnik nadający połysk i gładki biały kolor wyrobom cukierniczym lub matowość jogurtom i lodom, według obecnego stanu wiedzy nie posiadający wartości odżywczej. Oznaczany zgodnie z unijną nomenklaturą jako sztuczny barwnik o numerze E171, związek ten wykorzystywany jest również do produkcji cukierków, gum do żucia, lukru oraz jasnych sosów. W kosmetyce dwutlenek tytanu pełni rolę barwnika, wypełniacza i filtra przeciwsłonecznego.

Potencjał rakotwórczy

W styczniu br. Narodowy Instytut Badań Agronomicznych (INRA) we Francji opublikował badanie dotyczące wpływu spożycia dwutlenku tytanu na powstawanie stanu zapalnego na poziomie komórkowym, który powiązany jest z procesami nowotworowymi. Naukowcy ostrzegli, że substancja ta może być szkodliwa dla zdrowia ze względu na zdolność nanocząsteczek do przedostawania się przez bariery ochronne organizmu w płucach, wątrobie oraz jelicie. Z uwagi na możliwy potencjał rakotwórczy dwutlenku tytanu rząd Francji postanowił zakazać jego stosowania do końca 2018 roku. Przygotowano już poprawki do odpowiedniej ustawy, dzięki czemu będzie to możliwe.

Nowa opinia EFSA

Bazując na pracach naukowych sugerujących zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem barwnika, władze francuskie zwróciły się w lutym do Komisji Europejskiej z wnioskiem o wstrzymanie pozwolenia na używanie dwutlenku tytanu w produkcji żywności i ponowną ocenę związanego z tym ryzyka. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) planuje w najbliższym czasie publikację zaktualizowanego stanowiska w sprawie tej kontrowersyjnej substancji.

TiO2 na pewno niezbędny?

 „Musimy poważnie zastanowić się czy naprawdę konieczne jest stosowanie potencjalnie szkodliwej dla zdrowia substancji, której jedyną funkcją jest nadawanie białym produktom jeszcze bielszej barwy”, stwierdziła Poirson. „Stanowisko rządu jest w tej sprawie zdecydowane i dlatego chciałam podkreślić jak ważny jest przykład koncernów spożywczych, które postanowiły już teraz zrezygnować ze stosowania w swoich produktach dwutlenku tytanu.”

Źródło:

http://www.foodingredientsfirst.com/news/france-on-standby-to-ban-titanium-dioxide-minister-praises-agile-confectioners-voluntary-removal.html

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn