Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dodatek E171: pierwsze badania dotyczące wpływu TiO2 na organizmy żywe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Dwutlenek tytanu znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, między innymi w branży kosmetycznej, jako dodatek do środków przeciwsłonecznych, farb, past do zębów, środków farmaceutycznych czy materiałów budowlanych. Używany jest również w przemyśle spożywczym w postaci proszku wykorzystywanego do wybielania produktów. Powszechnie wykorzystywany przy produkcji słodyczy, produktów czekoladowych, herbatników, gumy do żucia oraz jako dodatek w suplementach diety.

Naukowcy z INRA (French National Institute for Agricultural Research) przeprowadzili ostatnio badania na zwierzętach dotyczące wpływu dwutlenku tytanu (E171), dodatku żywności często występującego zwłaszcza w wyrobach cukierniczych, na organizm żywy.

Badania wykazały, że E171 przenika przez ściany jelita i dostaje się do innych części ciała. W trakcie badań zauważono zaburzenia systemu odpornościowego związane z absorpcją dodatku E171. Wykazano również, że długotrwała ekspozycja na działanie dodatku powoduje spontaniczne powstawanie przednowotworowych zmian w jelicie oraz powstawanie niezłośliwych stadiów nowotworowych u 40% badanych zwierząt. Co więcej, stwierdzono, że E171 powoduje przyspieszenie zachodzenia zmian chorobowych wywołanych wcześniej w celach naukowych.

Ekspozycja na działanie E171 jest dzisiaj dużym problem, szczególnie dlatego, że odbiorcami produktów spożywczych najczęściej zawierających ten dodatek, czyli słodyczy, są dzieci.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (The International Agency for Research on Cancer) również  przeprowadziła badania nad wpływem ekspozycji dwutlenku tytanu drogami oddechowymi na organizm i zakwalifikowała dodatek do grupy związków 2B – związków potencjalnie kancerogennych dla ludzi.

Źródła

  1. http://www.newfoodmagazine.com/33342/news/industry-news/food-additive-e171-titanium-dioxide-nanoparticles/

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.