Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponowna ocena polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476), jako dodatku do żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (jednostka składająca się z niezależnych ekspertów naukowych, prowadząca badania dla EFSA), dostarczył opinii naukowej, o ponownym zbadaniu bezpieczeństwa polirycynooleinianu poliglicerolu (PGPR, E 476), stosowanego, jako dodatek do żywności.

W 1978 r., Komitet Naukowy ds. Żywności ustalił limit dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) dla PGPR, wynoszący 7,5 mg/kg masy ciała na dzień.

Ostra toksyczność PGPR po podaniu doustnym jest niska, krótkotrwała, a badania wskazują, że PGPR jest tolerowany w dużych dawkach, bez występowania objawów niepożądanych. Związek ten nie budzi wątpliwości w odniesieniu do genotoksyczności lub rakotwórczości. Jedyne badanie toksyczności reprodukcyjnej PGPR było ograniczone i nie było odpowiednie do celu uzyskania wartości orientacyjnej, dotyczącej zdrowia. Badania PGPR na ludziach nie wykazały znaczącego niekorzystnego wpływu tego związku, na ich zdrowie.

Panel przeanalizował 2-letnie połączone badania toksyczności przewlekłej i rakotwórczości i ustalił poziom niewywołujący dających się zaobserwować szkodliwych skutków (NOAEL) dla PGPR – 2500 mg/kg masy ciała na dzień. W związku z tym, Panel za zasadne uznał zwiększenie limitu dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) z 7,5 mg/kg m.c./dzień na 25 mg/kg m.c./dzień. Panel zalecił zmianę europejskiej specyfikacji dla PGPR (E 476).

Źródła:

  1. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4743

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.