Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponowna ocena gumy arabskiej (E 414), jako dodatku do żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (jednostka składająca się z niezależnych ekspertów naukowych, prowadząca badania dla EFSA), dostarczył opinię naukową dotyczącą ponownej oceny bezpieczeństwa gumy arabskiej (E 414), jako dodatku do żywności. W UE, guma arabska nie była oficjalnie oceniana przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF), dlatego poziom dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla tej substancji nie został ustalony. Pomimo tego dopuszczono E 414 do stosowania w preparatach i żywności przeznaczonej do żywienia dzieci niemowląt w okresie odstawienia od piersi (decyzja SFC1991). W 1999 r. SCF (Scientific Committee on Food) uznał, że stosowanie gumy arabskiej jako powłoki w preparatach odżywczych, zawierających pierwiastki śladowe jest możliwe do zaakceptowania, jeżeli poziomy przeniesienia w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt lub dietetycznych środkach spożywczych specjalnego medycznego przeznaczenia (FSMP) nie będą przekraczały 10 mg/kg.

Guma arabska została oceniona również przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) w 1982 i 1990 r., a specyfikacje tej substancji zostały zmienione w 1998 r. W oparciu o brak negatywnych skutków w dostępnych badaniach toksyczności nie ustalono poziomu ADI.

Na mocy Rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010, kierując się ramami koncepcyjnej oceny ryzyka dla niektórych dodatków do żywności, panel rozważył że dane o dawkach i toksyczności są wystarczające. Mało prawdopodobne jest, aby guma arabska, była wchłaniana w stanie nienaruszonym ponieważ jest lekko sfermentowana przez mikroflorę jelitową. Jednak w badaniach toksyczności subchronicznej i karcynogenności, przy najwyższej badanej dawce, nie stwierdzono efektów niepożądanych. Nie ma również obaw, co do genotoksyczności tej substancji. Dzienne doustne pobranie dużych dawek gumy arabskiej, dochodzące aż do 30 000 mg/osobę/dzień (co w przybliżeniu stanowi 430 mg/kg m.c./dobę), przez okres 18 dni, było dobrze tolerowane u osób dorosłych. U niektórych osób wystąpiły wzdęcia, które nie zostały uznane przez Panel za szkodliwe, a jedynie niepożądane.

Panel stwierdził, że nie ma potrzeby ustalania poziomu ADI dla gumy arabskiej (E 414) i nie stanowi ona zagrożenia dla ogólnej populacji, jako dodatek do żywności.

Źródła:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4741 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.