Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Karagen wycofany jako dodatek do żywności ekologicznej w USA

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Decyzją National Organic Standards Board (NOSB), karagen został wycofany z listy akceptowalnych dodatków do żywności ekologicznej. Decyzja ta nie ogranicza stosowania karagenu jako dodatku do żywności nie ekologicznej.

Panel złożony z przedstawicieli amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (U.S. Department of Agriculture) rozpocznie wkrótce prace nad wprowadzeniem regulacji prawnych dotyczących zakazu użytkowania dodatku. Ze względu na ciągłą obserwację wszystkich dodatków stosowanych w żywności organicznej przez NOSB, przewiduje się, że przepisy te mogą zostać wprowadzone w ciągu najbliższych 12 miesięcy.

Karagen jest bardzo kontrowersyjnym dodatkiem ze względu na niepotwierdzone dowody naukowe sugerujące negatywny wpływ karagenu na układ pokarmowy (zapalenia przewodu pokarmowego). Pozostali naukowcy nie są w stanie odtworzyć wyników tych badań i twierdzą, że substancja jest bezpieczna i bardzo skutecznie pomaga stabilizować produkty spożywcze, takie jak lody oraz produkty dla dzieci w formie zawiesiny.

W mediach szybko pojawiły się oświadczenia zarówno zwolenników jak i przeciwników decyzji NOSB.

Główny Dyrektor Naukowy Spożywczego Stowarzyszenia Producentów (Grocery Manufacturers Association) Leon Bruner w swoim oświadczeniu napisał, że karagen powinien pozostać na liście NOSB jako zatwierdzony dodatek do żywności ze względu na brak alternatyw zapewniających takie same właściwości oraz na potwierdzone bezpieczeństwo karagenu jako środka używanego w produkcji spożywczej. Jak podkreślał, wiele organów regulacyjnych oraz placówek badawczych na całym świecie określa karagen jako bezpieczny oraz bardzo funkcjonalny dodatek do żywności.

Robert Rankin, Dyrektor Wykonawczy Międzynarodowej Rady ds. Dodatków do Żywności (International Food Additives Council) stwierdził, że w świetle dowodów naukowych wykazujących, że karagen jest bezpieczny, decyzja zarządu NOSB jest rozczarowująca. Skreślenie z listy karagenu skutkować będzie pojawianiem się produktów organicznych gorszej jakości, ze względu na potrzebę przeformułowania receptur i wprowadzeniu dodatków alternatywnych nie zawsze działających tak dobrze jak karagen. Decyzja rady może doprowadzić do wprowadzenia w przyszłości precedensu pozwalającego na usunięcie z listy innych dodatków, które wg producentów żywności ekologicznej są niezbędne do zachowania prawidłowego procesu produkcyjnego.

Susan Finn, dietetyk oraz była prezes Akademii Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics) stwierdziła, że decyzja rady może spowodować, że produkty ekologiczne będą znacznie mniej konkurencyjne w stosunku do produktów nie ekologicznych ze względu na odczucia sensoryczne konsumentów związane z teksturą oraz smakiem produktu. Decyzja ta może doprowadzić do odwrócenia się konsumentów od żywności ekologicznej co jest całkowicie sprzeczne z misją NOSB.

Koalicja złożona z naukowców, dietetyków, technologów żywności, toksykologów oraz ekspertów ds. żywności i rolnictwa chce przekonać Departament Rolnictwa, aby odwrócił decyzję o wycofaniu karagenu z listy dozwolonych dodatków oraz wprowadził w przyszłości regulacje prawne pozwalające podejmować takie decyzje tylko w oparciu o dowody naukowe.

Jednym ze zwolenników wycofania karagenu z listy dodatków do żywności organicznej jest Mark Kastel, współzałożyciel instytutu rolnego Cornucopia Institute. Instytut przekazał do NOSB ponad 40 000 petycji w sprawie wycofania karagenu z listy zatwierdzonych dodatków. Pomogło to wielu konsumentom podzielić się własnymi przypadkami chorób układu pokarmowego, spowodowanych prawdopodobnie przez karagen.

Kastel wierzy, że NOSB chce chronić reputacją żywności ekologicznej. Wielu producentów już wcześniej zareagowało na doniesienia konsumentów na potencjalny wpływ karagenu na zdrowie i wycofało dodatek ze swoich receptur.

Źródła:

  1. Food Chemical News

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.