Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Decyzją National Organic Standards Board (NOSB), karagen został wycofany z listy akceptowalnych dodatków do żywności ekologicznej. Decyzja ta nie ogranicza stosowania karagenu jako dodatku do żywności nie ekologicznej.
Panel złożony z przedstawicieli amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (U.S. Department of Agriculture) rozpocznie wkrótce prace nad wprowadzeniem regulacji prawnych dotyczących zakazu użytkowania dodatku. Ze względu na ciągłą obserwację wszystkich dodatków stosowanych w żywności organicznej przez NOSB, przewiduje się, że przepisy te mogą zostać wprowadzone w ciągu najbliższych 12 miesięcy.
Karagen jest bardzo kontrowersyjnym dodatkiem ze względu na niepotwierdzone dowody naukowe sugerujące negatywny wpływ karagenu na układ pokarmowy (zapalenia przewodu pokarmowego). Pozostali naukowcy nie są w stanie odtworzyć wyników tych badań i twierdzą, że substancja jest bezpieczna i bardzo skutecznie pomaga stabilizować produkty spożywcze, takie jak lody oraz produkty dla dzieci w formie zawiesiny.
W mediach szybko pojawiły się oświadczenia zarówno zwolenników jak i przeciwników decyzji NOSB.
Główny Dyrektor Naukowy Spożywczego Stowarzyszenia Producentów (Grocery Manufacturers Association) Leon Bruner w swoim oświadczeniu napisał, że karagen powinien pozostać na liście NOSB jako zatwierdzony dodatek do żywności ze względu na brak alternatyw zapewniających takie same właściwości oraz na potwierdzone bezpieczeństwo karagenu jako środka używanego w produkcji spożywczej. Jak podkreślał, wiele organów regulacyjnych oraz placówek badawczych na całym świecie określa karagen jako bezpieczny oraz bardzo funkcjonalny dodatek do żywności.
Robert Rankin, Dyrektor Wykonawczy Międzynarodowej Rady ds. Dodatków do Żywności (International Food Additives Council) stwierdził, że w świetle dowodów naukowych wykazujących, że karagen jest bezpieczny, decyzja zarządu NOSB jest rozczarowująca. Skreślenie z listy karagenu skutkować będzie pojawianiem się produktów organicznych gorszej jakości, ze względu na potrzebę przeformułowania receptur i wprowadzeniu dodatków alternatywnych nie zawsze działających tak dobrze jak karagen. Decyzja rady może doprowadzić do wprowadzenia w przyszłości precedensu pozwalającego na usunięcie z listy innych dodatków, które wg producentów żywności ekologicznej są niezbędne do zachowania prawidłowego procesu produkcyjnego.
Susan Finn, dietetyk oraz była prezes Akademii Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics) stwierdziła, że decyzja rady może spowodować, że produkty ekologiczne będą znacznie mniej konkurencyjne w stosunku do produktów nie ekologicznych ze względu na odczucia sensoryczne konsumentów związane z teksturą oraz smakiem produktu. Decyzja ta może doprowadzić do odwrócenia się konsumentów od żywności ekologicznej co jest całkowicie sprzeczne z misją NOSB.
Koalicja złożona z naukowców, dietetyków, technologów żywności, toksykologów oraz ekspertów ds. żywności i rolnictwa chce przekonać Departament Rolnictwa, aby odwrócił decyzję o wycofaniu karagenu z listy dozwolonych dodatków oraz wprowadził w przyszłości regulacje prawne pozwalające podejmować takie decyzje tylko w oparciu o dowody naukowe.
Jednym ze zwolenników wycofania karagenu z listy dodatków do żywności organicznej jest Mark Kastel, współzałożyciel instytutu rolnego Cornucopia Institute. Instytut przekazał do NOSB ponad 40 000 petycji w sprawie wycofania karagenu z listy zatwierdzonych dodatków. Pomogło to wielu konsumentom podzielić się własnymi przypadkami chorób układu pokarmowego, spowodowanych prawdopodobnie przez karagen.
Kastel wierzy, że NOSB chce chronić reputacją żywności ekologicznej. Wielu producentów już wcześniej zareagowało na doniesienia konsumentów na potencjalny wpływ karagenu na zdrowie i wycofało dodatek ze swoich receptur.
Źródła:
Food Chemical News
Przeczytaj także
Głosowanie, w sprawie projektu rozporządzenia, które może wprowadzić obligatoryjne stosowanie dobrej praktyki przemysłowej, w celu obniżenia zawartości akrylamidu, zostało ustalone na 19 czerwca...