Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dwutlenek chloru, a opakowalnictwo żywności – nowe trendy

Kategoria: Procesy i Technologie

Niewielka torebeczka z tworzywa sztucznego wielkości zaledwie połowy karty kredytowej może pomóc zredukować ilość owoców i warzyw, wyrzucanych dzień w dzień ze względu na zepsucie – tak odważne stwierdzenia wysuwa firma Worrell Water Technologies, która stoi za pomysłem stosowania specjalnych woreczków do pakowania żywności.

Woreczki zostały opracowane przez naukowców – Jinhe Bai i jego współpracowników z Laboratorium Badań Ogrodniczych w Fort Pierce na Florydzie przy współpracy z firmą Worell Water Technologies. Wytworzone są z politereftalanu etylenu (PET). W woreczkach znajduje się dwutlenek chloru, który jest stopniowo uwalniany, z kontrolowaną prędkością poprzez półprzepuszczalną membranę. Obecność dwutlenku chloru pozwala zredukować ilość bakterii E. coli i innych drobnoustrojów chorobotwórczych, które zwyczajowo występują na powierzchni owoców i warzyw. Zgodnie z założeniem, woreczki mają być stosowane w zbiorczych opakowaniach transportowych, gdzie problem z psuciem się owoców i warzyw występuje najczęściej ze względu na to, iż przed transportem nie są one poddawane zabiegom czyszczenia i mycia.

Chlor i dwutlenek chloru są powszechnie stosowanymi w przemyśle spożywczym środkami odkażającymi, jednak do tej pory były one wykorzystywane w przetwórstwie żywności dopiero w jego dalszych etapach. Zastosowanie woreczków stopniowo uwalniających dwutlenek chloru w opakowalnictwie żywności to nowy pomysł. Firma Worrell Water Technologies planuje zaopatrywać w swój produkt hurtowników działających w sektorze owocowo-warzywnym.

W Laboratorium Badań Ogrodniczych w Fort Pierce na Florydzie przeprowadzono badania skuteczności innowacyjnych woreczków. Naukowcy włożyli je do kartonów wypełnionych grejpfrutami, z zachowaniem typowych warunków pakowania, transportu i przechowywania. Na grejpfrutach, które były przechowywane w kartonach, do których włożono woreczki wydzielające dwutlenek chloru, było 10 razy mniej patogenów bakteryjnych i grzybowych, niż na grejpfrutach przetrzymywanych bez woreczków. W badaniu skuteczności działania innowacyjnych woreczków podczas przechowywania pomidorów winogronowych zauważono natomiast, iż poziom zanieczyszczenia bakteriami E. coli zmniejszył się 100 000 razy, w porównaniu do próby kontrolnej. Jakość sensoryczna produktów, a przede wszystkim ich smak oraz wygląd, zgodnie z opinią naukowców z Laboratorium Badań Ogrodniczych nie uległa pogorszeniu i nie różniła się w odniesieniu do próby kontrolnej.

Tego typu opakowania żywności wydają się być ciekawym rozwiązaniem w przemyśle spożywczym. Produkcja woreczków nie jest też droga. Na skrzynkę lub karton owoców, bądź warzyw potrzeba tylko od jednego do trzech woreczków. Niewykluczone, iż sprawdzą się one również przy transporcie i przechowywaniu innych niż wymienione produktów, jednak, by to stwierdzić, konieczne jest prowadzenie dalszych badań w tym zakresie.

Źródło:

FoodExecutive.it: Chlorine dioxide pouches can make produce safer and reduce spoilage

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.