Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Krajowe organy ds. Bezpieczeństwa Żywności z 28 państw członkowskich Unii Europejskiej, Islandii i Norwegii w oficjalnym oświadczeniu wezwały do zwiększenia publicznych inwestycji w badania nad bezpieczeństwem żywności.
Oświadczenie
Zgodnie z deklaracją krajowe organy ds. Bezpieczeństwa Żywności zobowiązały się do aktywnego wspierania europejskich badań, dotyczących bezpieczeństwa żywności, poprzez partnerstwo i szereg innych środków. W swoim oświadczeniu forum doradcze EFSA, które zapewnia tej instytucji strategiczne wsparcie w kwestiach naukowych, podkreśliło również korzyści, płynące ze wzmocnienia interakcji pomiędzy inwestorami, agencjami europejskimi i partnerami krajowymi.
Spotkanie w Utrechcie
Oświadczenie, zapewne nieprzypadkowo, zostało wydane na dzień przed pierwszym spotkaniem poświęconym badaniom w zakresie oceny ryzyka (RARA), organizowanym przez EFSA w Utrechcie. W zgromadzeniu wzięły udział największe krajowe organizacje badawcze oraz europejscy inwestorzy i decydenci.
Celem spotkania była wymiana pomysłów oraz określenie perspektyw w zakresie badań nad bezpieczeństwem żywności. Podczas oficjalnego przemówienia otwierającego konferencję, Bernhard Url, dyrektor wykonawczy EFSA podkreślił, iż: „konieczne jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na publiczne finansowanie badań nad bezpieczeństwem żywności”. Jak tłumaczył Bernhard Url: „nie wolno nam zapominać, że badania i innowacje, które są prowadzone przy współpracy państw członkowskich oraz w ich obrębie ostatecznie wpływają na oceny ryzyka, które są przeprowadzane na poziomie Unii Europejskiej oraz są podstawą polityki zdrowia publicznego w Europie”. Według Url’a: „pierwsze spotkanie poświęcone badaniom w zakresie oceny ryzyka jest doskonałą okazją dla naukowców do podzielenia się swoimi opiniami, odszukania innych osób, pracujących nad podobnymi projektami oraz do znalezienia organizacji finansujących, które mogą przyczynić się do realizacji ich pomysłów”.
Źródło:
Le Forum consultatif de l'EFSA appelle à davantage d'investissements publics dans la recherche sur la sécurité alimentaire https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180206
Przeczytaj także
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki...
W ciągu ostatnich 7 lat panel naukowy EFSA ds. Dietetyki, Żywienia i Alergii (grupa NDA) wydał 32 opinie naukowe, rekomendujące referencyjne wartości spożycia (RWS) dla wody, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego...