Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

NOWE i WAŻNE – Kolejne śmiertelne przypadki - Listeria w pięciu krajach UE związana z mrożonymi warzywami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Zamrożona kukurydza i potencjalnie inne zamrożone warzywa wyprodukowane przez spółkę na Węgrzech są prawdopodobnym źródłem zanieczyszczenia bakterią Listeria monocytogenes, które dotknęło Austrię, Danię, Finlandię, Szwecję i Wielką Brytanię. Zgodnie z zaktualizowaną oceną ryzyka opublikowaną przez ECDC i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), pomimo wycofania produktu przez węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego, wciąż mogą pojawić się nowe przypadki.

Tło epidemii

Począwszy od 2015 r. do 8 czerwca 2018 r. zostało potwierdzonych 47 przypadków listeriozy jako część epidemii, z czego dziewięć z nich zakończyło się zgonem, co stanowi wskaźnik śmiertelności wynoszący 19%. Osiemnaście przypadków zanotowano w tym roku, ostatni w maju.

W dniu 29 czerwca 2018 r. Węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywności zakazał wprowadzania do obrotu wszystkich zamrożonych warzyw i mrożonych mieszanek warzywnych produkowanych przez spółkę w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2018 r. i zarządził ich natychmiastowe wycofanie produktów. Cała aktywność zamrażania w zakładzie została wstrzymana w czerwcu 2018 roku. Również na Wyspach Brytyjskich agencja Food Standars Agency ogłosiła recall produktów z wielu największych sieci handlowych:

https://www.food.gov.uk/news-alerts/alert/fsa-prin-35-2018 

Wycofanie produktów może znacznie zmniejszyć ryzyko infekcji u ludzi, jednak nowe przypadki mogą wciąż się pojawiać, dopóki skażone produkty są nadal obecne w handlu i w zamrażarkach konsumenckich. Ponadto długi okres inkubacji listeriozy (do 70 dni), oraz długi okres trwałości mrożonej kukurydzy połączony z konsumpcją mrożonej kukurydzy zakupionej przed wycofaniem i zjedzonej bez odpowiedniego ugotowania mogą również skutkować nowymi zatruciami. Wszystkie skażone warzywa z sezonu produkcyjnego 2016 i 2017 są zagrożeniem dla konsumentów, dopóki ich wycofanie nie zostanie zakończone.

Ocena ryzyka ECDC i EFSA

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia L. monocytogenes związanego z mrożonymi warzywami, ocena ryzyka ECDC i EFSA sugeruje, aby konsumenci dokładnie gotowali mrożone warzywa, które nie są etykietowane jako gotowe do spożycia, nawet te, które są czasami spożywane bez gotowania, na przykład w sałatki i koktajle owocowe. Dotyczy to szczególnie konsumentów najbardziej narażonych na ryzyko listeriozy -  osoby starsze, kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym. Początkowo ograniczano, źródło zakażeń do mrożonej kukurydzy, ale zastosowanie techniki sekwencjonowania całego genomu pozwoliło znaleźć pasujące szczepy L monocytogenes w innych zamrożonych warzywach wyprodukowanych przez węgierską firmę w latach 2016, 2017 i 2018. Wyniki sugerują, że w zakładzie przetwórczym utrzymywały się szczepy mimo przeprowadzonych procedur czyszczenia i dezynfekcji. W sprawozdaniu ECDC-EFSA wzywa się do dalszych badań, w tym dokładnego pobierania próbek i testowania, w celu określenia dokładnych punktów skażenia.

Szczegóły analizy ryzyka związane z tym przypadkiem dostępne są pod linkiem:

https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/2018_ECDC-EFSA_ROA_Update1_UI-444_Listeria_final.pdf

O producencie

Producentem zakażonych produktów jest węgierski zakład zlokalizowany w mieście Baja, który jest własnością Greenyard, producenta świeżych, mrożonych i gotowych owoców i warzyw, który wśród swoich klientów wymienia wiodące sieci handlowe w Europie. Firma poinformowała, że ​​wstrzymała produkcję w zakładzie, dokonując przeglądu linii produkcyjnych i szuka alternatywnych źródeł w celu zaopatrzenia klientów.

Te same szczepy Listeria monocytogenes zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez firmę w 2016, 2017 i 2018 roku. EFSA stwierdziła, że bakterie przetrwały w zakładzie przetwórczym pomimo czyszczenia i dezynfekcji. Agencja zgłosiła, że ​​dalsze badania, w tym pobieranie próbek i badania, są potrzebne do zidentyfikowania dokładnych punktów skażenia środowiska.

Od marca tego roku węgierska fabryka została poddana zwiększonej kontroli urzędowej oraz wstrzymano dystrybucję zamrożonych produktów roślinnych z sezonu produkcyjnego 2018. Po kolejnych pozytywnych wynikach z próbek żywności i próbek środowiskowych zebranych w czasie produkcji w roku 2018 produkcja zamrażalnicza w tym zakładzie została wstrzymana od czerwca. Greenyard powiedział, że nie jest jeszcze w stanie oszacować finansowego wpływu wycofania. Obrót firmy Greenyard Frozen Hungary na lata 2017-2018 wyniósł 24 miliony euro. Mrożone mieszanki kukurydzy i warzyw zostały rozdystrybuowane do zakładów należących do firmy w innych państwach członkowskich UE, w tym w Belgii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Polsce. Ostateczne produkty zostały również wysłane do Rumunii, Włoch, Słowenii, Słowacji, Niemiec, Finlandii, Czech, Chorwacji i Austrii.

Polski oddział produkcyjny

Zakład polskiego oddziały firmy, początkowo uznany za możliwy punkt skażenia, został wyłączony po pobraniu próbek środowiskowych, a testy wykazały punkty skażenia przez szczep Listeria monocytogenes niezwiązany z ogniskiem.

Co dalej

Nowe przypadki mogą zostać zidentyfikowane ze względu na długi okres inkubacji listeriozy, która wynosi do 70 dni, jak również długi okres przydatności do spożycia.

Zródło: 

European Centre for Disease Prevention and Control

Food Standards Agency

Food safety news

Wybierz temat: Badania żywności Mikrobiologia żywności RASFF

Autor: FoodFakty Portal

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.