Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy odkryli nową, wysoce zaraźliwą formę patogennej Listeria monocytogenes.
Bakteria została zidentyfikowana jako przyczyna poważnych chorób owiec na odległym obszarze chińskiej prowincji Jiangsu.
Międzynarodowa grupa badawcza pod przewodnictwem Instytutu Mikrobiologii Medycznej Uniwersytetu Justusa Liebiga w Giessen (JLU) ogłosiła, że odkryła jeden z najbardziej zjadliwych przedstawicieli tego gatunku bakterii. Praca została opublikowana w czasopiśmie Nature Communications.
U ludzi bakteria Listeria monocytogenes może powodować infekcję zwaną listeriozą. Skażona żywność jest częstym źródłem infekcji. Surowa i przetworzona żywność może być zanieczyszczona, zwłaszcza produkty mleczne, mięso, owoce morza i produkty gotowe do spożycia, takie jak paczkowane sałatki. Osoby starsze, osoby z osłabionym układem odpornościowym i kobiety w ciąży są szczególnie narażone na poważne infekcje i zagrażające życiu powikłania.
Zaraźliwa Listeria
Profesor Trinad Chakraborty, dyrektor Instytutu Mikrobiologii Medycznej JLU i naukowiec z Niemieckiego Centrum Badań nad Zakażeniami (DZIF), ogłosili, że odkrycie podkreśla potrzebę współpracy międzynarodowej
„Tylko dzięki połączeniu zasobów i wiedzy fachowej możemy szybko zidentyfikować nowo pojawiające się zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności ze strony wysoce zjadliwych szczepów na całym świecie”, zdaniem profesora.
Po zdekodowaniu sekwencji genomu tych bakterii naukowcy byli w stanie określić podstawę genetyczną hiperwirulencji i zidentyfikować czynniki, które zwiększają zdolność tego szczepu Listeria do wywoływania ciężkich chorób septycznych.
„Izolaty są wyjątkowe w tym sensie, że w jednym szczepie łączą cechy zarażliwości różnych wysoce patogennych gatunków Listeria, które zarażają zwierzęta lub ludzi. Ponieważ listerioza jest infekcją przenoszoną przez żywność, środki mające na celu identyfikację tak wysoce zjadliwych szczepów są niezwykle pilne ”- powiedział Chakraborty.
Badanie izolatów
Listeria monocytogenes przenoszona przez żywność ma cztery ewolucyjnie odrębne linie. Zespół scharakteryzował izolaty z ciężkich epidemii listeriozy owiec, które reprezentują hybrydową podlinię głównej linii II (HSL-II) i serotypu 4h. Izolaty HSL-II mają wspólne czynniki wirulencji występujące w izolatach innych wysoce zjadliwych linii I i II Listeria monocytogenes, co sugeruje związek z ludzkimi przypadkami listeriozy.
Izolaty zawierały Listeria monocytogenes Patogenicity Island (LIPI) -1 i skrócone położenie LIPI-2, kodujące sfingomielinazę (SmcL), czynnik wirulencji wymagany do inwazji i translokacji bakteryjnej z jelit oraz inne niesąsiadujące segmenty chromosomowe z innego patogennego gatunku , Listeria ivanovii. Izolaty HSL-II wykazują unikalną strukturę ściany kwasu teichoikowego (WTA) niezbędną do wykazywania odporności na peptydy przeciwdrobnoustrojowe oraz wysoką zaraźliwość.
Naukowcy badali izolaty uzyskane w ciągu pięciu lat z różnych źródeł, które zawierały różne geny z gatunku Listeria ivanovii. Izolaty pochodziły z osobnych ognisk listeriozy na fermach kóz w 2011, 2012 i 2015 r. w odległym regionie prowincji Jiangsu w Chinach.
Analiza typu sekwencji wielu lokalizacji (MLST) wykazała, że trzy izolaty należą do niezidentyfikowanego typu sekwencji (ST) i kompleksu klonalnego (CC). Izolaty zostały oznaczone jako ST626 i CC33 przez bazę danych Listeria MLST Pasteur i są jedynymi w obu kategoriach.
W badaniach uczestniczyli naukowcy z State Key Laboratory of Zoonosis z Uniwersytetu w Yangzhou w Jiangsu w Chinach, Laboratorium Mikrobiologii Żywności Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii (ETH) w Zurychu w Szwajcarii oraz JLU w Niemczech.
Prace w JLU były finansowane z unijnego programu ERA-NET PROANTILIS. Badanie było również wspierane przez Niemieckie Centrum Badań nad Zakażeniami.
W kwietniu 2018 r. badacze z Kostarykańskiego Instytutu Technologii i współpracującego z WHO, centrum Listeria w Pasteur Institute opisali nowy gatunek bakterii. Gatunek, zwany Listeria costaricensis, jest niepatogenny i został wyizolowany z wody zebranej w przemysłowym systemie kanalizacyjnym w kostarykańskiej prowincji Alajuela po trzech latach pobierania próbek i badań.
Przeczytaj także
Opublikowane w lipcu raporty Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia w Irlandii wskazują wzrost ryzyka występowania zanieczyszczeń Listerią i Campylobacter. Niesie to szczególne ryzyko dla wybranych grup konsumentów. Więcej szczegółów…
Naukowcy z Statens Serum Institut opracowali raport występowania listeriozy w latach 2014-2018 w Danii. W badanym okresie odnotowano łącznie 280 przypadków zakażenia L. monocytogenes. Poza rokiem 2014, kiedy wystąpiło kilka ognisk zatruć, a w szczególności jedno bardzo duże, prawie 50 przypadków...
Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) przygotował polską wersję wytycznych dotyczących kontroli obecności bakterii L. monocytogenes w mięsnych produktach gotowych do spożycia (RTE). Oryginalny dokument został przygotowany przez Kanadyjską Agencję Inspekcji Żywności (CFIA) i stanowi przewodnik w zakresie środków zapobiegawczych, procedur kontrolnych, testów i badań laboratoryjnych...