Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa forma patogenu Listeria monocytogenes z Chin

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy odkryli nową, wysoce zaraźliwą formę patogennej Listeria monocytogenes.

Bakteria została zidentyfikowana jako przyczyna poważnych chorób owiec na odległym obszarze chińskiej prowincji Jiangsu.

Międzynarodowa grupa badawcza pod przewodnictwem Instytutu Mikrobiologii Medycznej Uniwersytetu Justusa Liebiga w Giessen (JLU) ogłosiła, że ​​odkryła jeden z najbardziej zjadliwych przedstawicieli tego gatunku bakterii. Praca została opublikowana w czasopiśmie Nature Communications.

U ludzi bakteria Listeria monocytogenes może powodować infekcję zwaną listeriozą. Skażona żywność jest częstym źródłem infekcji. Surowa i przetworzona żywność może być zanieczyszczona, zwłaszcza produkty mleczne, mięso, owoce morza i produkty gotowe do spożycia, takie jak paczkowane sałatki. Osoby starsze, osoby z osłabionym układem odpornościowym i kobiety w ciąży są szczególnie narażone na poważne infekcje i zagrażające życiu powikłania.

Zaraźliwa Listeria

Profesor Trinad Chakraborty, dyrektor Instytutu Mikrobiologii Medycznej JLU i naukowiec z Niemieckiego Centrum Badań nad Zakażeniami (DZIF), ogłosili, że odkrycie podkreśla potrzebę współpracy międzynarodowej

Tylko dzięki połączeniu zasobów i wiedzy fachowej możemy szybko zidentyfikować nowo pojawiające się zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności ze strony wysoce zjadliwych szczepów na całym świecie”, zdaniem profesora.

Po zdekodowaniu sekwencji genomu tych bakterii naukowcy byli w stanie określić podstawę genetyczną hiperwirulencji i zidentyfikować czynniki, które zwiększają zdolność tego szczepu Listeria do wywoływania ciężkich chorób septycznych.

Izolaty są wyjątkowe w tym sensie, że w jednym szczepie łączą cechy zarażliwości różnych wysoce patogennych gatunków Listeria, które zarażają zwierzęta lub ludzi. Ponieważ listerioza jest infekcją przenoszoną przez żywność, środki mające na celu identyfikację tak wysoce zjadliwych szczepów są niezwykle pilne ”- powiedział Chakraborty.

Badanie izolatów

Listeria monocytogenes przenoszona przez żywność ma cztery ewolucyjnie odrębne linie. Zespół scharakteryzował izolaty z ciężkich epidemii listeriozy owiec, które reprezentują hybrydową podlinię głównej linii II (HSL-II) i serotypu 4h. Izolaty HSL-II mają wspólne czynniki wirulencji występujące w izolatach innych wysoce zjadliwych linii I i II Listeria monocytogenes, co sugeruje związek z ludzkimi przypadkami listeriozy.

Izolaty zawierały Listeria monocytogenes Patogenicity Island (LIPI) -1 i skrócone położenie LIPI-2, kodujące sfingomielinazę (SmcL), czynnik wirulencji wymagany do inwazji i translokacji bakteryjnej z jelit oraz inne niesąsiadujące segmenty chromosomowe z innego patogennego gatunku , Listeria ivanovii. Izolaty HSL-II wykazują unikalną strukturę ściany kwasu teichoikowego (WTA) niezbędną do wykazywania odporności na peptydy przeciwdrobnoustrojowe oraz wysoką zaraźliwość.

Naukowcy badali izolaty uzyskane w ciągu pięciu lat z różnych źródeł, które zawierały różne geny z gatunku Listeria ivanovii. Izolaty pochodziły z osobnych ognisk listeriozy na fermach kóz w 2011, 2012 i 2015 r. w odległym regionie prowincji Jiangsu w Chinach.

Analiza typu sekwencji wielu lokalizacji (MLST) wykazała, że ​​trzy izolaty należą do niezidentyfikowanego typu sekwencji (ST) i kompleksu klonalnego (CC). Izolaty zostały oznaczone jako ST626 i CC33 przez bazę danych Listeria MLST Pasteur i są jedynymi w obu kategoriach.

W badaniach uczestniczyli naukowcy z State Key Laboratory of Zoonosis z Uniwersytetu w Yangzhou w Jiangsu w Chinach, Laboratorium Mikrobiologii Żywności Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii (ETH) w Zurychu w Szwajcarii oraz JLU w Niemczech.

Prace w JLU były finansowane z unijnego programu ERA-NET PROANTILIS. Badanie było również wspierane przez Niemieckie Centrum Badań nad Zakażeniami.

W kwietniu 2018 r. badacze z Kostarykańskiego Instytutu Technologii i współpracującego z WHO, centrum Listeria w Pasteur Institute opisali nowy gatunek bakterii. Gatunek, zwany Listeria costaricensis, jest niepatogenny i został wyizolowany z wody zebranej w przemysłowym systemie kanalizacyjnym w kostarykańskiej prowincji Alajuela po trzech latach pobierania próbek i badań.

Źródło: https://www.nature.com/articles/s41467-019-12072-1/

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.