Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Czy bakteriofagi mogą pomóc w dezynfekcji żywności?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wirusy atakujące bakterie

Jako że odporność drobnoustrojów na antybiotyki staje się globalnym problemem, naukowcy stale poszukują nowych metod zwalczania mikroorganizmów patogennych w żywności. Jedną z nich jest niewątpliwie wykorzystanie bakteriofagów, wirusów atakujących bakterie, których skuteczne zastosowanie w technologii żywności potwierdzili ostatnio naukowcy na Uniwersytecie Helsińskim. Profesor Mikael Skurnik, ekspert w badaniach nad bakteriofagami i terapią fagową, wraz z badaczami z południowokoreańskiego Narodowego Uniwersytetu Seulskiego, przeprowadzili eksperyment, w którym sprawdzili czy fagi mogą być wykorzystane do eliminacji patogennych bakterii z żywności
i dzięki temu zapobiegać zatruciom pokarmowym.

Fagi w żywności i sprzęcie kuchennym

Naukowcy postanowili zastosować bakteriofagi do walki z Yersinia enterocolitica, bakterią wywołującą jersiniozę. Zidentyfikowano cztery bakteriofagi zdolne do jej zainfekowania. Najsilniejsze działanie bakteriobójcze wykazał fag fHe-Yen9-01, który został wybrany do następnej fazy eksperymentu, w której analizowano jego efektywność w dezynfekowaniu zakażonej żywności oraz narzędzi kuchennych. Y. enterocolitica została wprowadzona do produktów powszechnie dostępnych w sprzedaży: surowej i wstępnie ugrillowanej wieprzowiny oraz mleka. Następnie zainfekowana żywność została poddana dezynfekcji z użyciem fagów, których liczbę oraz liczbę bakterii w próbkach monitorowano przez trzy dni.

Skuteczna dezynfekcja

Bakteriofagi okazały się skutecznie hamować rozwój bakterii w żywności. W kolejnym etapie badania naukowcy zainfekowali bakteriami i fagami sprzęt kuchenny, po czym liczba mikroorganizmów i wirusów na powierzchni była monitorowana przez dwie godziny. Ponownie metoda ta okazała się efektywna. Według profesora Skurnika, nigdy przedtem nie przeprowadzono podobnego badania nad wykorzystaniem bakteriofagów w żywności, choć pomysł nie jest całkowicie nowy. Na rynku amerykańskim dostępny jest już preparat fagowy przeciwko bakteriom z rodzaju Listeria, który można rozpylać na surowe produkty.

Potencjalne zastosowania

„Choć nie ma w tej chwili dużej potrzeby zwalczania Yersinii w Finlandii, nasze badanie może posłużyć jako model w zapobieganiu innym, groźniejszym infekcjom bakteryjnym dzięki zastosowaniu bakteriofagów”, stwierdził Skurnik. „Można również wykorzystywać mieszaninę bakteriofagów, która jest skuteczna w jednoczesnym zwalczaniu różnych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, takich jak Salmonella czy Campylobacter”, podsumował fiński naukowiec.

Źródło:

https://www.newfoodmagazine.com/news/64908/helsinki-bacteriophages/

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Facebook Twitter LinkedIn