Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy bakteriofagi mogą pomóc w dezynfekcji żywności?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wirusy atakujące bakterie

Jako że odporność drobnoustrojów na antybiotyki staje się globalnym problemem, naukowcy stale poszukują nowych metod zwalczania mikroorganizmów patogennych w żywności. Jedną z nich jest niewątpliwie wykorzystanie bakteriofagów, wirusów atakujących bakterie, których skuteczne zastosowanie w technologii żywności potwierdzili ostatnio naukowcy na Uniwersytecie Helsińskim. Profesor Mikael Skurnik, ekspert w badaniach nad bakteriofagami i terapią fagową, wraz z badaczami z południowokoreańskiego Narodowego Uniwersytetu Seulskiego, przeprowadzili eksperyment, w którym sprawdzili czy fagi mogą być wykorzystane do eliminacji patogennych bakterii z żywności
i dzięki temu zapobiegać zatruciom pokarmowym.

Fagi w żywności i sprzęcie kuchennym

Naukowcy postanowili zastosować bakteriofagi do walki z Yersinia enterocolitica, bakterią wywołującą jersiniozę. Zidentyfikowano cztery bakteriofagi zdolne do jej zainfekowania. Najsilniejsze działanie bakteriobójcze wykazał fag fHe-Yen9-01, który został wybrany do następnej fazy eksperymentu, w której analizowano jego efektywność w dezynfekowaniu zakażonej żywności oraz narzędzi kuchennych. Y. enterocolitica została wprowadzona do produktów powszechnie dostępnych w sprzedaży: surowej i wstępnie ugrillowanej wieprzowiny oraz mleka. Następnie zainfekowana żywność została poddana dezynfekcji z użyciem fagów, których liczbę oraz liczbę bakterii w próbkach monitorowano przez trzy dni.

Skuteczna dezynfekcja

Bakteriofagi okazały się skutecznie hamować rozwój bakterii w żywności. W kolejnym etapie badania naukowcy zainfekowali bakteriami i fagami sprzęt kuchenny, po czym liczba mikroorganizmów i wirusów na powierzchni była monitorowana przez dwie godziny. Ponownie metoda ta okazała się efektywna. Według profesora Skurnika, nigdy przedtem nie przeprowadzono podobnego badania nad wykorzystaniem bakteriofagów w żywności, choć pomysł nie jest całkowicie nowy. Na rynku amerykańskim dostępny jest już preparat fagowy przeciwko bakteriom z rodzaju Listeria, który można rozpylać na surowe produkty.

Potencjalne zastosowania

„Choć nie ma w tej chwili dużej potrzeby zwalczania Yersinii w Finlandii, nasze badanie może posłużyć jako model w zapobieganiu innym, groźniejszym infekcjom bakteryjnym dzięki zastosowaniu bakteriofagów”, stwierdził Skurnik. „Można również wykorzystywać mieszaninę bakteriofagów, która jest skuteczna w jednoczesnym zwalczaniu różnych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, takich jak Salmonella czy Campylobacter”, podsumował fiński naukowiec.

Źródło:

https://www.newfoodmagazine.com/news/64908/helsinki-bacteriophages/

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.