Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wirusy atakujące bakterie
Jako że odporność drobnoustrojów na antybiotyki staje się globalnym problemem, naukowcy stale poszukują nowych metod zwalczania mikroorganizmów patogennych w żywności. Jedną z nich jest niewątpliwie wykorzystanie bakteriofagów, wirusów atakujących bakterie, których skuteczne zastosowanie w technologii żywności potwierdzili ostatnio naukowcy na Uniwersytecie Helsińskim. Profesor Mikael Skurnik, ekspert w badaniach nad bakteriofagami i terapią fagową, wraz z badaczami z południowokoreańskiego Narodowego Uniwersytetu Seulskiego, przeprowadzili eksperyment, w którym sprawdzili czy fagi mogą być wykorzystane do eliminacji patogennych bakterii z żywności
i dzięki temu zapobiegać zatruciom pokarmowym.
Fagi w żywności i sprzęcie kuchennym
Naukowcy postanowili zastosować bakteriofagi do walki z Yersinia enterocolitica, bakterią wywołującą jersiniozę. Zidentyfikowano cztery bakteriofagi zdolne do jej zainfekowania. Najsilniejsze działanie bakteriobójcze wykazał fag fHe-Yen9-01, który został wybrany do następnej fazy eksperymentu, w której analizowano jego efektywność w dezynfekowaniu zakażonej żywności oraz narzędzi kuchennych. Y. enterocolitica została wprowadzona do produktów powszechnie dostępnych w sprzedaży: surowej i wstępnie ugrillowanej wieprzowiny oraz mleka. Następnie zainfekowana żywność została poddana dezynfekcji z użyciem fagów, których liczbę oraz liczbę bakterii w próbkach monitorowano przez trzy dni.
Skuteczna dezynfekcja
Bakteriofagi okazały się skutecznie hamować rozwój bakterii w żywności. W kolejnym etapie badania naukowcy zainfekowali bakteriami i fagami sprzęt kuchenny, po czym liczba mikroorganizmów i wirusów na powierzchni była monitorowana przez dwie godziny. Ponownie metoda ta okazała się efektywna. Według profesora Skurnika, nigdy przedtem nie przeprowadzono podobnego badania nad wykorzystaniem bakteriofagów w żywności, choć pomysł nie jest całkowicie nowy. Na rynku amerykańskim dostępny jest już preparat fagowy przeciwko bakteriom z rodzaju Listeria, który można rozpylać na surowe produkty.
Potencjalne zastosowania
„Choć nie ma w tej chwili dużej potrzeby zwalczania Yersinii w Finlandii, nasze badanie może posłużyć jako model w zapobieganiu innym, groźniejszym infekcjom bakteryjnym dzięki zastosowaniu bakteriofagów”, stwierdził Skurnik. „Można również wykorzystywać mieszaninę bakteriofagów, która jest skuteczna w jednoczesnym zwalczaniu różnych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, takich jak Salmonella czy Campylobacter”, podsumował fiński naukowiec.
Źródło:
https://www.newfoodmagazine.com/news/64908/helsinki-bacteriophages/
Przeczytaj także
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...