Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA sprawdza skuteczność oprysków mięsa wieprzowego kwasem mlekowym
Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzili, że opryskiwanie i zanurzanie tusz wieprzowych w kwasach mlekowym oraz octowym nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Stwierdzili również, że kwas mlekowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu patogenów niż czyszczenie tusz wieprzowych wodą.
NPPC
Amerykańska Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) zwróciła się do naukowców EFSA o opublikowanie opinii naukowej na temat stosowania roztworów kwasu mlekowego (stężenie 2% do 5%) i roztworów kwasu octowego (od 2% do 4%). Kwas mlekowy rozpylany jest na tuszach w temperaturze do 80° C lub natryskiwany/namaczany na kawałki mięsa wieprzowego w temperaturze 55° C. Kwas octowy natomiast stosuje się w ten sam sposób w temperaturze do 40° C.
Zgodnie z NPPC stosowanie kwasów może zmniejszyć częstość występowania niektórych patogenów, takich jak np. Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157: H7, Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophilia i Staphylococcus aureus.
Kwas mlekowy – bardziej skuteczny?
Naukowcy EFSA odkryli, że podczas gdy opryskiwanie tusz wstępnie schłodzonych kwasem mlekowym jest bardziej skuteczne w porównaniu z próbą kontrolną nie poddaną żadnym zabiegom, jednak dostępne dane nie pozwoliły ustalić, czy opryskiwanie kwasem mlekowym tusz wieprzowych przed chłodzeniem czy też kawałków mięsa po schłodzeniu było skuteczniejsze niż oczyszczanie za pomocą wody. Udowodniono natomiast, że zanurzenie kawałków mięsa wieprzowego w kwasie mlekowym było bardziej skuteczne niż zabiegi z wykorzystaniem wody.
Kwas octowy – brak danych
Na podstawie dostępnych danych naukowcy EFSA nie mogli wyciągnąć wniosków na temat skuteczności wykorzystania kwasu octowego na tuszach lub w kawałkach mięsa. Opinia, która trafiła do Komisji Europejskiej ma na celu podjęcie dalszych działań w tym zakresie.
Eksperci podają również kilka zaleceń podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze wykorzystującym kwas mlekowy, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, na przykład poprzez gromadzenie się patogenów w zbiornikach zanurzeniowych:
Bezpieczeństwo toksykologiczne
Naukowcy z EFSA ocenili zarówno bezpieczeństwo, jak i skuteczność przemywania kwasem, biorąc pod uwagę:
Panel ekspertów stwierdził, że nie ma obaw dotyczących bezpieczeństwa w zakresie toksyczności dla człowieka, pod warunkiem że kwasy są zgodne ze specyfikacjami UE w zakresie dodatków do żywności.
"Powyższy wniosek opiera się na fakcie, że obie substancje są zatwierdzonymi dodatkami do żywności w UE w quantum satis, a ich spożycie z wybranych składników typowej diety znacznie przewyższa narażenie wynikające z zamierzonych zastosowań jako metody odkażania".
Odnosząc się do ryzyka związanego z produktami biobójczymi lub opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe, stwierdzono: "Biorąc pod uwagę rozległą naturalną obecność kwasu mlekowego i octowego, w tym w paszach i żywności, prawdopodobieństwo pojawienia się oporności na terapeutyczne środki przeciwdrobnoustrojowe jest mało prawdopodobne. Istnieją pewne dowody na to, że wielokrotne narażenie na działanie kwasu mlekowego może wpłynąć na obniżenie wrażliwości na tę samą substancję. Jednak w ramach Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) Panel nie uznał tego za istotny problem. "
Stwierdzono również, że jeśli ścieki pochodzące z zakładu są właściwie oczyszczane, nie ma powodów do obaw związanych ze szkodami dla środowiska.
Przeczytaj także
Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) przygotował polską wersję wytycznych dotyczących kontroli obecności bakterii L. monocytogenes w mięsnych produktach gotowych do spożycia (RTE). Oryginalny dokument został przygotowany przez Kanadyjską Agencję Inspekcji Żywności (CFIA) i stanowi przewodnik w zakresie środków zapobiegawczych, procedur kontrolnych, testów i badań laboratoryjnych...
Badanie mikroskopowe jest jedną z najstarszych metod używanych w analizie produktów spożywczych, a przeprowadza się je w celu wykrycia różnych zanieczyszczeń lub celowych zafałszowań. Jednym z najczęściej fałszowanych są przetwory mięsne, w przypadku których spotyka się szereg nieprawidłowości zarówno w ich produkcji, jak również oznakowaniu...
Zespół naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że przystąpi do oceny najnowszych danych toksykologicznych dotyczących bezpieczeństwa bisfenolu A (BPA), syntetycznej substancji wykorzystywanej m.in. do produkcji opakowań produktów spożywczych.
EFSA opracowała model absorpcji pokarmowej (Food Enzyme Intake Model FEIM) – nowe narzędzie, które ma ułatwić ocenę narażenia na enzymy spożywcze stosowane w różnych procesach produkcji żywności w przeciętnej diecie...