Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Metoda histologiczna do wykrywania zafałszowań przetworów mięsnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie mikroskopowe

Badanie mikroskopowe jest jedną z najstarszych metod używanych w analizie produktów spożywczych, a przeprowadza się je w celu wykrycia różnych zanieczyszczeń lub celowych zafałszowań. Jednym z najczęściej fałszowanych są przetwory mięsne, w przypadku których spotyka się szereg nieprawidłowości zarówno w ich produkcji, jak również oznakowaniu.

Na czym polega ocena histologiczna przetworów mięsnych?

Podstawą oceny histologicznej jest badanie jakościowe, czyli identyfikacja poszczególnych tkanek w obrazie mikroskopowym. Rozwój przetwórstwa mięsnego i wykorzystanie do oceny komputerowego systemu analizy obrazu mikroskopowego doprowadził do opracowania badania ilościowego, tzn. określenia procentowej zawartości poszczególnych tkanek w produkcie, co znane jest pod nazwą oceny histometrycznej. Próbki do badań histologicznych pobiera się z różnych części produktu, tak aby były reprezentacyjne. Następnie sporządza się z nich preparaty mikroskopowe i poddaje różnym technikom barwienia w celu rozpoznania poszczególnych tkanek i struktur w produkcie oraz określenia stopnia ich modyfikacji.

MOM - mięso oddzielone (odkostnione) mechanicznie

Jest to produkt otrzymywany przez usunięcie mięsa z tkanek przylegających do kości, po ich oddzieleniu od tuszy lub tuszki drobiowej stosując metody mechaniczne, w wyniku których mikrostruktura mięśni szkieletowych zostaje zmieniona w taki sposób, że nie jest ona porównywalna ze zwykłym mięsem. Produkcja MOM stanowi dla firm mięsnych narzędzie pozwalające zwiększyć korzyści ekonomiczne, jakie wynikają z odzysku mięsa. Niemniej jednak, od producentów branży mięsnej wymaga się informowania konsumentów o dodatku MOM oraz wskazaniu gatunku zwierzęcia, z którego zostało uzyskane. Wykrywanie obecności MOM w przetworach mięsnych przy użyciu technik mikroskopowych polega na ocenie jakościowej (stwierdzenie obecności lub braku części kostnych w próbce) oraz ilościowej (zliczanie części kostnych na określonej powierzchni badanej próbki).

Podsumowując, badanie histologiczne/histometryczne, obok analizy chemicznej, daje cenne informacje na temat składu i jakości produktu mięsnego. Jest metodą weryfikującą inne metody oceny.

Źródła:

Bogucka J., Roszko-Permus D., 2013: Metody histometryczne w ocenie mięsa i przetworów mięsnych. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. LXVIII, nr 4, 27-40.

Bogucka J., Roszko-Permus D., Zawadka A., 2014: Analiza mikroskopowa składu tkankowego wybranych przetworów mięsnych. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 86, Wybrane Problemy żywienia i towaroznawstwa, 244-251.

Mięso - podstawy nauki i technologii pod redakcją prof. dr. hab. Andrzeja Pisuli i prof. dr. hab. Edwarda Pospiecha. Wyd. SGGW, Warszawa, 2011.

 

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor: Joanna Bogucka

Joanna Bogucka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.