Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znaczenie badań laboratoryjnych w zapewnieniu jakości produktów świeżych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Proces analityczny

Jednym z problematycznych etapów w przypadku produktów świeżych – mięs, warzyw i innych – jest proces analityczny, który ze względu na krótki okres przydatności wyrobów do spożycia musi być maksymalnie skompaktowany w czasie. Istotne w tym wypadku jest zastosowanie jak najmniej czasochłonnych i jak najdokładniejszych technik analitycznych, często wspomaganych przez odpowiednia automatyzację, tak, by produkt mógł zostać zwolniony do sprzedaży w jak najkrótszym czasie. Niezbędne jest też odpowiednie zaplanowanie procesu poboru, przyjęcia i wstępnej obróbki próbek, ograniczające straty czasowe – ale także, ze względu na wrażliwość produktów świeżych, minimalizujące niekorzystne zmiany parametrów. Dlatego tez do analiz wyrobów tego typu często stosuje się najnowsze i najbardziej zaawansowane techniki analityczne. 

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Już 6 listopada 2018 r. podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności organizowanego w Centrum Konferencyjnym Polin w Warszawie, dr inż.Bartłomiej Koźniewski wygłosi prelekcję dotyczącą problematyki badań laboratoryjnych.

W ramach prezentacji omówione zostaną pokrótce najnowsze rozwiązania pozwalające na automatyzację przygotowania próby i klasycznych oznaczeń parametrów fizykochemicznych żywności świeżej. Osobno omówione zostanie zastosowanie technik spektralnych do analityki żywnościowej, w szczególności skupiając się na analizie w bliskiej podczerwieni jako rozwiązaniu, które maksymalnie skraca czas analizy wyrobu, jednocześnie pozwalając na określenie szerokiej puli parametrów, a także na określenie autentyczności produktu, co w świetle afer związanych z fałszerstwami żywności jest istotnym aspektem prac analitycznych w każdym laboratorium.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Autor:JARS
JARS
dr inż.Bartłomiej Koźniewski - Absolwent Międzywydziałowych Studiów Matematyczno-Przyrodniczych na Uniwersytecie Łódzkim (kierunek: Chemia) oraz Centrum Kształcenia Międzynarodowego Politechniki Łódzkiej (kierunek: Biotechnologia, specjalizacja: Molecular Biotechnology and Technical Biochemistry). W 2015 roku uzyskał tytuł doktora na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej (tematyka badań: enzymatyczny rozdział enancjomerów pochodnych α-podstawionych seryn). Główne zainteresowania naukowe: biokataliza w rozpuszczalnikach niewodnych, enzymatyczny rozdział racematów nietypowych aminokwasów, wysokosprawna chromatografia cieczowa, synteza chiralnych bloków budulcowych. Pracował m.in. na Wydziale Chemicznym oraz na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, a aktualnie pełni funkcję wicedyrektora działu badawczo-rozwojowego w JARS Sp. z o.o. Autor i współautor trzech zgłoszeń patentowych oraz kilku publikacji w czasopismach branżowych i materiałach konferencyjnych. Ekspert Naczelnej Organizacji Technicznej i członek Polskiego Towarzystwa Chemicznego.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Kongresy i Targi

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.