Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Błyskawiczne metody analityki spektralnej - klucz do bezpieczeństwa żywności świeżej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Żywność świeża, o krótkim terminie przydatności do spożycia, stanowi szczególnie kłopotliwy produkt pod kątem analitycznym. Klasycznie stosowane metody oznaczeń parametrów odżywczych i bezpieczeństwa z reguły są czasochłonne, i opóźniają moment zwolnienia produktu na rynek. Odpowiedzią na ten problem jest zastosowanie metod analityki spektralnej, która w ostatnich latach jest coraz silniej rozwijana w obszarze zastosowań w analityce żywności.

Jedną z najtańszych technik spektralnych jest spektroskopia w zakresie ultrafioletu i światła widzialnego. Technika ta pozwala na analizę obecności związków zawierających wiązania wielokrotne, ale także pozwala badać składowe barwne produktów. Taka analiza barwy pozwala na wykrywanie niekorzystnych zmian organoleptycznych, ale także na detekcję rozkładu antocyjanów i karotenoidów, oraz badanie procesu degradacji tłuszczów. Technika ta jest tania i łatwa do stosowania, a w połączeniu z odpowiednimi technikami obrazowania i obróbki graficznej wspieranej komputerowo pozwala na detekcję nawet punktowych zmian w wyrobie.

Technika, która zyskuje coraz większą popularność w analityce żywności jest analiza w podczerwieni – w szczególności w tzw. bliskiej podczerwieni. Opiera się ona na obrazowaniu charakterystycznych wibracji cząsteczek składowych. W przypadku bliskiej podczerwieni, technika ta pozwala na autentykację wyrobów poprzez porównanie z uśrednionym zestawem widm zweryfikowanych produktów, zaś w przypadku analizy składników – na wykrywaniu obecności specyficznych dla cząsteczek substancji korzystnych i niekorzystnych sygnałów. Zaletą tej metody jest czas – analiza próbki mięsa surowego pod kątem wartości odżywczej za pomocą widm w bliskiej podczerwieni zajmuje kilka minut, podczas gdy analizy klasyczne trwają 2-3 dni. Ponadto, analityka w bliskiej podczerwieni jest metodą nieniszczącą, co oznacza, ze w przypadku wątpliwości co do wyniku ta sama próbka może być wykorzystana do analiz klasycznych.

Inne techniki analityczne – NMR, spektroskopia Ramana czy spektrometria masowa – poza specyficznymi przypadkami są póki co w powijakach, i dopiero wkraczają w świat laboratoriów analitycznych. Niewątpliwie jednak fakt, iż są to szybkie, tanie i zautomatyzowane analizy będzie powodował, że coraz większa ilość firm będzie stosować je powszechnie do analizy nietrwałych wyrobów.

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Metody analityki spektralnej zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez ekspertów z firmy JARS Sp. z o.o.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Wybierz obszar: Kongresy i Targi

Autor: JARS Sp. z o.o.

JARS Sp. z o.o.

dr inż. Bartłomiej Koźniewski,
mgr Anna Szymańska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.