Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Błyskawiczne metody analityki spektralnej - klucz do bezpieczeństwa żywności świeżej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Żywność świeża, o krótkim terminie przydatności do spożycia, stanowi szczególnie kłopotliwy produkt pod kątem analitycznym. Klasycznie stosowane metody oznaczeń parametrów odżywczych i bezpieczeństwa z reguły są czasochłonne, i opóźniają moment zwolnienia produktu na rynek. Odpowiedzią na ten problem jest zastosowanie metod analityki spektralnej, która w ostatnich latach jest coraz silniej rozwijana w obszarze zastosowań w analityce żywności.

Jedną z najtańszych technik spektralnych jest spektroskopia w zakresie ultrafioletu i światła widzialnego. Technika ta pozwala na analizę obecności związków zawierających wiązania wielokrotne, ale także pozwala badać składowe barwne produktów. Taka analiza barwy pozwala na wykrywanie niekorzystnych zmian organoleptycznych, ale także na detekcję rozkładu antocyjanów i karotenoidów, oraz badanie procesu degradacji tłuszczów. Technika ta jest tania i łatwa do stosowania, a w połączeniu z odpowiednimi technikami obrazowania i obróbki graficznej wspieranej komputerowo pozwala na detekcję nawet punktowych zmian w wyrobie.

Technika, która zyskuje coraz większą popularność w analityce żywności jest analiza w podczerwieni – w szczególności w tzw. bliskiej podczerwieni. Opiera się ona na obrazowaniu charakterystycznych wibracji cząsteczek składowych. W przypadku bliskiej podczerwieni, technika ta pozwala na autentykację wyrobów poprzez porównanie z uśrednionym zestawem widm zweryfikowanych produktów, zaś w przypadku analizy składników – na wykrywaniu obecności specyficznych dla cząsteczek substancji korzystnych i niekorzystnych sygnałów. Zaletą tej metody jest czas – analiza próbki mięsa surowego pod kątem wartości odżywczej za pomocą widm w bliskiej podczerwieni zajmuje kilka minut, podczas gdy analizy klasyczne trwają 2-3 dni. Ponadto, analityka w bliskiej podczerwieni jest metodą nieniszczącą, co oznacza, ze w przypadku wątpliwości co do wyniku ta sama próbka może być wykorzystana do analiz klasycznych.

Inne techniki analityczne – NMR, spektroskopia Ramana czy spektrometria masowa – poza specyficznymi przypadkami są póki co w powijakach, i dopiero wkraczają w świat laboratoriów analitycznych. Niewątpliwie jednak fakt, iż są to szybkie, tanie i zautomatyzowane analizy będzie powodował, że coraz większa ilość firm będzie stosować je powszechnie do analizy nietrwałych wyrobów.

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Metody analityki spektralnej zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez ekspertów z firmy JARS Sp. z o.o.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor: JARS Sp. z o.o.

JARS Sp. z o.o.

dr inż. Bartłomiej Koźniewski,
mgr Anna Szymańska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.