Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Analiza ryzyka pod kątem zafałszowań żywności w aspekcie IFS Food v 6.1.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Definicja Food Fraud (zafałszowanie żywności)  to rozmyślne i celowe zastępowanie, niewłaściwe etykietowanie, zafałszowanie lub podrabianie żywności, surowców, składników lub opakowań wprowadzanych na rynek w celu uzyskania korzyści ekonomicznych. Ten aspekt jest  obecnie szeroko dyskutowany w środowisku producentów żywności.  Standard IFS wskazuje stworzenie udokumentowanego planu ograniczenia zafałszowań żywności, w odniesieniu do oceny podatności na zagrożenia. Należy go wdrożyć, aby kontrolować wszelkie zidentyfikowane ryzyko. Wymagane jest również, aby określić i wdrożyć metody kontroli i monitorowania. Te wszystkie działania są niezbędnymi z punktu działalności produkcyjnej firmy.  Niekwestionowaną korzyścią wprowadzenia analizy ryzyka jest nadzór nad procesami w firmie pod kątem możliwości zafałszowań a kosztami niedostosowania się do wymagań jest ryzyko utraty marki i dobrego imienia firmy.

Co rozumieć przez plan ograniczenia zafałszowań żywności?
Proces, który definiuje wymagania dotyczące czasu, miejsca i sposobu ograniczania nieuczciwych działań zidentyfikowanych w ramach oceny podatności na oszustwa dotyczące produktów.

Metoda oceny ryzyka może różnić się w zależności od firmy, jednak systematyczna metodologia oceny podatności na oszustwa dotyczące produktów obejmuje co najmniej:

  • Zidentyfikowanie potencjalnego ryzyka zafałszowań we wszystkich surowcach, składnikach, opakowaniach, procesach zleconych na zewnątrz
  • Przeprowadzenie oceny podatności produktów na zafałszowania
  • Opracowanie planu ograniczenia zafałszowań żywności
  • Wdrożenie i monitorowanie zgodnie z planem ograniczania zafałszowań produktów
  • Regularne przeglądanie i udoskonalenie planu, biorąc pod uwagę najnowsze doniesienia z branży spożywczej

W trakcie krótkiego wykładu dowiesz się o:​

  • Jakie IFS Standard zaleca podejście do Food Fraud  jako do kluczowego elementu w zarządzeniu bezpieczeństwem produktu
  • O metodyce stosowanej w procesie zarządzania ryzykiem zafałszowania żywności

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Zmiany dotyczące analizy ryzyka pod kątem zafałszowań w odniesieniu do standadu IFS Food 6.1 zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez Beatę Studzińską-Marciniak z firmy BSM Quality.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

 

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor:Beata Studzińska-Marciniak
Beata Studzińska-Marciniak
Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w 2001 roku. Po 9 latach pracy w branży spożywczej na stanowisku Pełnomocnika Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością, postanowiła spróbować sił jako audytor dostawców sieci TESCO. Równocześnie pełniąc funkcję wsparcia technicznego jako Technical Manager w standardach IFS i BRC w jednostce certyfikującej rozwijała wiedzę procesu certyfikacji. Promocja na stanowisko Global Technical Managera dla audytorów TESCO jako osoby odpowiedzialnej za wiedzę i rozwój audytorów dostawców TESCO, otworzyła jej drogę do współpracy z różnymi osobowościami, przy jednoczesnym poznaniu standardów wielu zakładów spożywczych na całym świecie. Obecnie jako właściciel BSM Quality oferuje kompleksową obsługę we wdrażaniu i nadzorowaniu standardów bezpieczeństwa żywności: HACCP, ISO 9001, BRC,IFS,TESCO, jak również pomoc w audytach wstępnych oraz szkoleniu kadry w zakresie standardów zarządzania jakością. Współpracuje również jako podwykonawca dla dwóch jednostek certyfikujących : SAI Global oraz NSF w zakresie weryfikacji dokumentacji po audycie certyfikującym IFS i BRC
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Kongresy i Targi

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.