Analiza ryzyka pod kątem zafałszowań żywności w aspekcie IFS Food v 6.1.
10.10.2018
Definicja Food Fraud (zafałszowanie żywności) to rozmyślne i celowe zastępowanie, niewłaściwe etykietowanie, zafałszowanie lub podrabianie żywności, surowców, składników lub opakowań wprowadzanych na rynek w celu uzyskania korzyści ekonomicznych. Ten aspekt jest obecnie szeroko dyskutowany w środowisku producentów żywności. Standard IFS wskazuje stworzenie udokumentowanego planu ograniczenia zafałszowań żywności, w odniesieniu do oceny podatności na zagrożenia. Należy go wdrożyć, aby kontrolować wszelkie zidentyfikowane ryzyko. Wymagane jest również, aby określić i wdrożyć metody kontroli i monitorowania. Te wszystkie działania są niezbędnymi z punktu działalności produkcyjnej firmy. Niekwestionowaną korzyścią wprowadzenia analizy ryzyka jest nadzór nad procesami w firmie pod kątem możliwości zafałszowań a kosztami niedostosowania się do wymagań jest ryzyko utraty marki i dobrego imienia firmy.
Co rozumieć przez plan ograniczenia zafałszowań żywności?
Proces, który definiuje wymagania dotyczące czasu, miejsca i sposobu ograniczania nieuczciwych działań zidentyfikowanych w ramach oceny podatności na oszustwa dotyczące produktów.
Metoda oceny ryzyka może różnić się w zależności od firmy, jednak systematyczna metodologia oceny podatności na oszustwa dotyczące produktów obejmuje co najmniej:
- Zidentyfikowanie potencjalnego ryzyka zafałszowań we wszystkich surowcach, składnikach, opakowaniach, procesach zleconych na zewnątrz
- Przeprowadzenie oceny podatności produktów na zafałszowania
- Opracowanie planu ograniczenia zafałszowań żywności
- Wdrożenie i monitorowanie zgodnie z planem ograniczania zafałszowań produktów
- Regularne przeglądanie i udoskonalenie planu, biorąc pod uwagę najnowsze doniesienia z branży spożywczej
W trakcie krótkiego wykładu dowiesz się o:
- Jakie IFS Standard zaleca podejście do Food Fraud jako do kluczowego elementu w zarządzeniu bezpieczeństwem produktu
- O metodyce stosowanej w procesie zarządzania ryzykiem zafałszowania żywności
V Kongres Bezpieczeństwa Żywności
Zmiany dotyczące analizy ryzyka pod kątem zafałszowań w odniesieniu do standadu IFS Food 6.1 zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez Beatę Studzińską-Marciniak z firmy BSM Quality.
Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Autor:Beata Studzińska-Marciniak
Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w 2001 roku. Po 9 latach pracy w branży spożywczej na stanowisku Pełnomocnika Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością, postanowiła spróbować sił jako audytor dostawców sieci TESCO. Równocześnie pełniąc funkcję wsparcia technicznego jako Technical Manager w standardach IFS i BRC w jednostce certyfikującej rozwijała wiedzę procesu certyfikacji. Promocja na stanowisko Global Technical Managera dla audytorów TESCO jako osoby odpowiedzialnej za wiedzę i rozwój audytorów dostawców TESCO, otworzyła jej drogę do współpracy z różnymi osobowościami, przy jednoczesnym poznaniu standardów wielu zakładów spożywczych na całym świecie. Obecnie jako właściciel BSM Quality oferuje kompleksową obsługę we wdrażaniu i nadzorowaniu standardów bezpieczeństwa żywności: HACCP, ISO 9001, BRC,IFS,TESCO, jak również pomoc w audytach wstępnych oraz szkoleniu kadry w zakresie standardów zarządzania jakością. Współpracuje również jako podwykonawca dla dwóch jednostek certyfikujących : SAI Global oraz NSF w zakresie weryfikacji dokumentacji po audycie certyfikującym IFS i BRC
Przeczytaj także
Wybierz temat:
Certyfikacja
Kongresy i Targi
-
03.10.2018
Mam przyjemność obserwować rynek znakowania etykietami samoprzylepnymi w Polsce od 15 lat. Świadomość producentów, odbiorców oraz konsumentów rozwinęła się w tym czasie w sposób spektakularny. Pionierami zmian były zarówno Instytut Logistyki i Magazynowania, jak i od strony praktycznej sieci handlowe...
Czytaj więcej
-
19.09.2018
Podczas gdy farby drukarskie mają niewielki wpływ na całkowitą wagę opakowania, to ich znaczenie w zakresie wartości rozpoznawczej opakowania lub informacyjnej nie może być przeceniane...
Czytaj więcej
-
12.09.2018
Obowiązek identyfikowalności (z ang. traceability) w łańcuchu dostaw nie jest nowością, szczególnie dla takich branż jak: żywność, kosmetyki czy farmaceutyki. Jednak firmy sektora FMCG nie zawsze radzą sobie ze spełnieniem tego wymogu. Często, w sytuacji, gdy należy wycofać określoną partię produktów z rynku, ponieważ okazała się partią o stwierdzonej negatywnej jakości zdrowotnej...
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: