Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Analiza ryzyka pod kątem zafałszowań żywności w aspekcie IFS Food v 6.1.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Kalendarium

Definicja Food Fraud (zafałszowanie żywności)  to rozmyślne i celowe zastępowanie, niewłaściwe etykietowanie, zafałszowanie lub podrabianie żywności, surowców, składników lub opakowań wprowadzanych na rynek w celu uzyskania korzyści ekonomicznych. Ten aspekt jest  obecnie szeroko dyskutowany w środowisku producentów żywności.  Standard IFS wskazuje stworzenie udokumentowanego planu ograniczenia zafałszowań żywności, w odniesieniu do oceny podatności na zagrożenia. Należy go wdrożyć, aby kontrolować wszelkie zidentyfikowane ryzyko. Wymagane jest również, aby określić i wdrożyć metody kontroli i monitorowania. Te wszystkie działania są niezbędnymi z punktu działalności produkcyjnej firmy.  Niekwestionowaną korzyścią wprowadzenia analizy ryzyka jest nadzór nad procesami w firmie pod kątem możliwości zafałszowań a kosztami niedostosowania się do wymagań jest ryzyko utraty marki i dobrego imienia firmy.

Co rozumieć przez plan ograniczenia zafałszowań żywności?
Proces, który definiuje wymagania dotyczące czasu, miejsca i sposobu ograniczania nieuczciwych działań zidentyfikowanych w ramach oceny podatności na oszustwa dotyczące produktów.

Metoda oceny ryzyka może różnić się w zależności od firmy, jednak systematyczna metodologia oceny podatności na oszustwa dotyczące produktów obejmuje co najmniej:

  • Zidentyfikowanie potencjalnego ryzyka zafałszowań we wszystkich surowcach, składnikach, opakowaniach, procesach zleconych na zewnątrz
  • Przeprowadzenie oceny podatności produktów na zafałszowania
  • Opracowanie planu ograniczenia zafałszowań żywności
  • Wdrożenie i monitorowanie zgodnie z planem ograniczania zafałszowań produktów
  • Regularne przeglądanie i udoskonalenie planu, biorąc pod uwagę najnowsze doniesienia z branży spożywczej

W trakcie krótkiego wykładu dowiesz się o:​

  • Jakie IFS Standard zaleca podejście do Food Fraud  jako do kluczowego elementu w zarządzeniu bezpieczeństwem produktu
  • O metodyce stosowanej w procesie zarządzania ryzykiem zafałszowania żywności

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Zmiany dotyczące analizy ryzyka pod kątem zafałszowań w odniesieniu do standadu IFS Food 6.1 zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez Beatę Studzińską-Marciniak z firmy BSM Quality.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Kluczowe obszary: V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Autor: Beata Studzińska-Marciniak

Beata Studzińska-Marciniak

Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w 2001 roku. Po 9 latach pracy w branży spożywczej na stanowisku Pełnomocnika Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością, postanowiła spróbować sił jako audytor dostawców sieci TESCO. Równocześnie pełniąc funkcję wsparcia technicznego jako Technical Manager w standardach IFS i BRC w jednostce certyfikującej rozwijała wiedzę procesu certyfikacji. Promocja na stanowisko Global Technical Managera dla audytorów TESCO jako osoby odpowiedzialnej za wiedzę i rozwój audytorów dostawców TESCO, otworzyła jej drogę do współpracy z różnymi osobowościami, przy jednoczesnym poznaniu standardów wielu zakładów spożywczych na całym świecie. Obecnie jako właściciel BSM Quality oferuje kompleksową obsługę we wdrażaniu i nadzorowaniu standardów bezpieczeństwa żywności: HACCP, ISO 9001, BRC,IFS,TESCO, jak również pomoc w audytach wstępnych oraz szkoleniu kadry w zakresie standardów zarządzania jakością. Współpracuje również jako podwykonawca dla dwóch jednostek certyfikujących : SAI Global oraz NSF w zakresie weryfikacji dokumentacji po audycie certyfikującym IFS i BRC

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn