Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ponowna ocena danych
Zespół naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że przystąpi do oceny najnowszych danych toksykologicznych dotyczących bezpieczeństwa bisfenolu A (BPA), syntetycznej substancji wykorzystywanej m.in. do produkcji opakowań produktów spożywczych. Panel Ekspercki EFSA ds. Materiałów Przeznaczonych do Kontaktu z Żywnością, Enzymów i Substancji Pomocniczych w Przetwórstwie (CEP) przeprowadzi ponowną ewaluację potencjalnego zagrożenia związanego ze stosowaniem BPA oraz zweryfikuje adekwatność aktualnych limitów ustalonych w 2015 roku podczas poprzedniej oceny ryzyka przeprowadzonej przez EFSA. Proces ten ma się zakończyć w 2020 roku.
Przemysłowy składnik opakowań
W EFSA już kilkukrotnie analizowano wpływ BPA na zdrowie człowieka. 3 lata temu grupa ekspertów poddała ponownej ocenie dane dotyczące toksyczności tej substancji, po tym jak opublikowane zostały wyniki badań przeprowadzonych w ramach amerykańskiego projektu CLARITY-BPA. Bisfenol A jest syntetycznym związkiem organicznym, stosowanym w przemyśle od 1957 roku. Substancja ta wykorzystywana jest do pokrywania wewnętrznych warstw opakowań do żywności i napojów. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA), Kanada oraz Unia Europejska zakazały już stosowania BPA w produkcji butelek dla niemowląt.
Nowy protokół naukowy
Jak mówi Dr Claudia Roncancio Peña, kierownik ds. składników żywności i opakowań w EFSA, „wybraliśmy już grupę ekspertów do naszego nowego zespołu, który zajmie się zagadnieniem toksyczności BPA. Ich zadaniem będzie przegląd danych opublikowanych od grudnia 2012 roku – na tym okresie zakończyła się poprzednia ewaluacja EFSA. Nasi specjaliści wykorzystają w swojej pracy protokół naukowy oceny bezpieczeństwa BPA, który przygotowany został przez Urząd oraz międzynarodową grupę badaczy w 2017 roku”. Protokół ten stanowi szczegółowy plan, w przejrzysty sposób określający zakres, metodologię oraz potrzebne informacje niezbędne przed dokonaniem oceny ryzyka.
EFSA zbiera dane naukowe
Dr Peña dodaje: „pierwszym krokiem będzie wypróbowanie nowej metodologii EFSA na wybranych badaniach naukowych w zakresie toksyczności BPA analizowanych poprzednim razem i opublikowanie wyników. Jest to odpowiedź na sugestie, które otrzymaliśmy w trakcie publicznych konsultacji dotyczących naszego protokołu”. EFSA wezwała do udostępniania danych na temat zagrożeń związanych z BPA – wszystkie uznane badania naukowe dotyczące BPA opublikowane od 31 grudnia 2012 mogą zostać przesłane do ekspertów EFSA w celu ich wykorzystania w trakcie najnowszej oceny ryzyka stosowania bisfenolu A. Zbieranie informacji przez Urząd trwać będzie do 15 października 2018.
Źródła:
Przeczytaj także
Komisja zajęła się w ostatnim czasie kwestią stosowania bisfenolu A w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W rozporządzeniu nr 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. odniesiono się do ograniczenia stosowania bisfenolu A w lakierach...
W 2018 roku EFSA przeprowadzi ponowną ocenę toksyczności bisfenolu A. Organizacja, chcąc jak najlepiej przygotować się do ważnych dla przemysłu spożywczego badań, zachęca specjalistów oraz konsumentów do przekazywania uwag...
W lutym 2017 roku ANSES (francuska Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia, Żywności, Środowiska i Pracy) zwróciła się do ECHA (Europejskiej Agencji Chemikaliów) z wnioskiem o zakwalifikowanie BPA (bisfenolu A) do grupy SVHC...