Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA zamierza zweryfikować dane toksykologiczne dotyczące BPA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania , Prawo Żywnościowe

Ponowna ocena danych

Zespół naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że przystąpi do oceny najnowszych danych toksykologicznych dotyczących bezpieczeństwa bisfenolu A (BPA), syntetycznej substancji wykorzystywanej m.in. do produkcji opakowań produktów spożywczych. Panel Ekspercki EFSA ds. Materiałów Przeznaczonych do Kontaktu z Żywnością, Enzymów i Substancji Pomocniczych w Przetwórstwie (CEP) przeprowadzi ponowną ewaluację potencjalnego zagrożenia związanego ze stosowaniem BPA oraz zweryfikuje adekwatność aktualnych limitów ustalonych w 2015 roku podczas poprzedniej oceny ryzyka przeprowadzonej przez EFSA. Proces ten ma się zakończyć w 2020 roku.

Przemysłowy składnik opakowań

W EFSA już kilkukrotnie analizowano wpływ BPA na zdrowie człowieka. 3 lata temu grupa ekspertów poddała ponownej ocenie dane dotyczące toksyczności tej substancji, po tym jak opublikowane zostały wyniki badań przeprowadzonych w ramach amerykańskiego projektu CLARITY-BPA. Bisfenol A jest syntetycznym związkiem organicznym, stosowanym w przemyśle od 1957 roku. Substancja ta wykorzystywana jest do pokrywania wewnętrznych warstw opakowań do żywności i napojów. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA), Kanada oraz Unia Europejska zakazały już stosowania BPA w produkcji butelek dla niemowląt.

Nowy protokół naukowy

Jak mówi Dr Claudia Roncancio Peña, kierownik ds. składników żywności i opakowań w EFSA, „wybraliśmy już grupę ekspertów do naszego nowego zespołu, który zajmie się zagadnieniem toksyczności BPA. Ich zadaniem będzie przegląd danych opublikowanych od grudnia 2012 roku – na tym okresie zakończyła się poprzednia ewaluacja EFSA. Nasi specjaliści wykorzystają w swojej pracy protokół naukowy oceny bezpieczeństwa BPA, który przygotowany został przez Urząd oraz międzynarodową grupę badaczy w 2017 roku”. Protokół ten stanowi szczegółowy plan, w przejrzysty sposób określający zakres, metodologię oraz potrzebne informacje niezbędne przed dokonaniem oceny ryzyka.

EFSA zbiera dane naukowe

Dr Peña dodaje: „pierwszym krokiem będzie wypróbowanie nowej metodologii EFSA na wybranych badaniach naukowych w zakresie toksyczności BPA analizowanych poprzednim razem i opublikowanie wyników. Jest to odpowiedź na sugestie, które otrzymaliśmy w trakcie publicznych konsultacji dotyczących naszego protokołu”. EFSA wezwała do udostępniania danych na temat zagrożeń związanych z BPA – wszystkie uznane badania naukowe dotyczące BPA opublikowane od 31 grudnia 2012 mogą zostać przesłane do ekspertów EFSA w celu ich wykorzystania w trakcie najnowszej oceny ryzyka stosowania bisfenolu A. Zbieranie informacji przez Urząd trwać będzie do 15 października 2018.

Źródła:

  1. https://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/180309-0
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/73585/efsa-bpa-toxicology/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Opakowania

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.