Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponowna ocena toksyczności bisfenolu A – wyraź swoją opinię

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2018 roku EFSA przeprowadzi ponowną ocenę toksyczności bisfenolu A. Organizacja, chcąc jak najlepiej przygotować się do ważnych dla przemysłu spożywczego badań, zachęca specjalistów oraz konsumentów do przekazywania uwag na temat opracowanego projektu protokołu naukowego, który ma pomóc w przeprowadzeniu analiz.

BPA

Bisfenol A (BPA) to związek chemiczny stosowany powszechnie w materiałach mających kontakt z żywnością. EFSA, przygotowując się do ponownej oceny toksyczności substancji, opracowała projekt, określając w nim cele, metodologię badań oraz wymagane do jej oceny  informacje.

Ocena toksyczności związku

Przegląd bezpieczeństwa stosowania bisfenolu A został przeprowadzony przez ekspertów z EFSA w 2015 roku. Analizy naukowców pozwoliły na ustalenie tymczasowego tolerowanego dziennego pobrania substancji (PTDI). Już wtedy zobowiązali się oni jednak do przeprowadzenia ponownej oceny toksyczności BPA, która miała się opierać głównie na wynikach szczegółowych badań realizowanych w Stanach Zjednoczonych. Podczas ponownej oceny toksyczności bisfenolu A eksperci z EFSA wezmą pod uwagę również wyniki innych badań, które były publikowane od czasu poprzedniej oceny toksyczności tej substancji tj. od grudnia 2012 roku.

Anna Castoldi, która w ramach pracy naukowej w EFSA kieruje rozwojem projektu powiedziała: „To pierwszy raz, kiedy EFSA organizuje konsultacje publiczne dotyczące protokołu naukowego. Dajemy możliwość udziału w naszej ocenie specjalistom i innym członkom społeczeństwa, jeszcze przed jej rozpoczęciem. Mamy nadzieję, że uzyskane informacje, pomysły i sugestie, pomogą nam stworzyć przejrzystą, kompletną ocenę”.

Opinia przemysłu - formularz

Osoby, które chciałyby wypowiedzieć się podczas trwających konsultacji mogą wysyłać swoje uwagi za pośrednictwem specjalnie stworzonego w tym celu formularza internetowego. Termin zgłoszeń upływa 3 września 2017 roku.

Formularz: http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/consultation/doc/97 

14 września EFSA planuje zorganizować w Brukseli spotkanie z autorami komentarzy. Szczegóły dotyczące tego wydarzenia będą znane w ciągu kilku najbliższych tygodni.

Plan oceny toksyczności

W opracowanym projekcie protokołu naukowego został zawarty plan prowadzenia przyszłorocznej oceny toksyczności bisfenolu A. Projekt obejmuje następujące zagadnienia:

  • Potencjalne skutki zdrowotne związane z ekspozycją na BPA (wpływ na rozrodczość i piersi oraz układ nerwowy),
  • Metody gromadzenia dowodów – poszukiwanie źródeł informacji w celu ich włączenia,
  • Metody selekcji wyników badań – wybór baz danych, badania kwalifikacyjne, kryteria włączenia/wyłączenia z badań, rodzaje badań (np. na ludziach, na zwierzętach),
  • Metody regulujące gromadzenie wyników badań – zapewnienie jakości danych tak, aby uniknąć stronniczości,
  • Konkretne metody oceny i integracji dowodów – wyznaczenie pełnej tolerowanej dziennej dawki (TDI) oraz ocena niepewności.

Projekt został opracowany przez międzynarodową grupę roboczą. Członkami grupy są 4 niezależni naukowcy wyznaczeni przez EFSA oraz, wspierający ich pracę, eksperci z Niemiec, Danii, Francji, Holandii, Norwegii, Szwecji i Szwajcarii powołani do udziału w ocenie przez rządy tych krajów.

Źródło:

EFSA: Prochaine réévaluation du BPA par l’EFSA : à vous la parole!

 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.